Het is je recht als zwangere vrouw, dus onze tip: ga je baby laten checken. Het is ook je kans om hem of haar nog een keer te bewonderen. De 20-wekenecho is niet verplicht, maar wel van groot belang. Deze echo vertelt je alles over de ontwikkelingen van je kind en of er eventuele interne of lichamelijke afwijkingen zijn. Allemaal erg spannend, maar de check-check-dubbelcheck is het doel tijdens de 20-wekenecho. Maar wat checken ze nu eigenlijk? Antwoord op deze vraag én nog veel meer lees je in deze blog.
Wat houdt een 20-wekenecho in?
Met moeilijke woorden: een structureel echoscopisch onderzoek. Deze echo is niet verplicht, maar iedere zwangere vrouw heeft er recht op. Naast dat je verzekering deze echo vergoedt, is het natuurlijk fijn om je kleine spruit weer te zien. Het doel van de 20-wekenecho is om afwijkingen te constateren. De artsen kijken zorgvuldig naar de orgaanontwikkeling en de groei van je baby en er wordt gekeken of er genoeg vruchtwater aanwezig is in de baarmoeder. De 20-wekenecho geeft niet de 100% garantie dat alle afwijkingen gezien worden. Er is een kans aanwezig dat er toch afwijkingen zijn, ook al is de uitslag goed. Bij zwangere vrouwen met overgewicht is kans groter dat de mogelijke afwijkingen over het hoofd gezien worden (De Verloskundige, 2016).
Wat wordt er gecheckt?
Zoals hierboven vermeld, is de 20-wekenecho bedoeld om interne en externe afwijkingen op te sporen. Zoals een open ruggetje of schedel, een waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif of een gat in de buik, nierafwijkingen en de botontwikkeling. Ook wordt er gekeken naar de groei en ontwikkeling van je baby. De verloskundige of echoscopist kijkt je baby letterlijk van top tot teen na. En misschien wordt ook wel het geslacht van je baby duidelijk, zo spannend (Radboud UMC, z.d.)!
Zijn er risico’s?
Het uitvoeren van de 20-wekenecho brengt geen risico’s voor de moeder en het kind mee. En vaak sta je na een uitgebreid onderzoek en hopelijk goed nieuws met een grote glimlach en een vlaag van liefde weer buiten. Helaas is iedere situatie anders en kan het ook zijn dat je met slecht nieuws, veel hoofdpijn en een vervolgafspraak buiten staat (De Verloskundige, 2016).
Uitslag 20-wekenecho
Je krijgt de uitslag meteen na de echo. Bij eventuele afwijkingen word je goed ingelicht over het vervolgonderzoek en word je doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. In dit ziekenhuis wordt er een uitgebreidere echo uitgevoerd en wordt je kleine nader onderzocht. Weet wel dat jij de baas bent bij iedere beslissing of advies voor een onderzoek, want niet alle onderzoeken komen zonder risico’s (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.).
Vervolgonderzoek, en nu?
Bij een vervolgonderzoek heb je vaak twee uitkomsten. Of het blijkt dat er niks aan de hand is met je kindje, of dat je kindje een afwijking heeft. Als het blijkt dat je kindje een afwijking heeft krijg je altijd een gesprek met meerdere medische specialisten voor de beste oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een bevalling in een gespecialiseerd ziekenhuis, zodat de zorg die je kindje nodig heeft op dat moment aanwezig is. Maar ook hebben sommige afwijkingen levensgevaarlijke gevolgen voor de moeder en het kind. En dan kan je opeens met onethische en moeilijke vraagstukken te maken krijgen, zoals het beëindigen van de zwangerschap voor de gezondheid van alle partijen (De Verloskundige, 2016).
Spannend, maar (nog) geen stress!
De meeste kinderen worden gezond geboren. Ongeveer 3-4% van de kinderen heeft bij de geboorte een afwijking. Heb je vragen over de 20-wekenecho of heb je behoefte aan ondersteuning bij de uitslag? Dan kan je altijd terecht bij je verloskundige, huisarts, echoscopist of gynaecoloog (De Verloskundige, 2016).
Bronnen:
De Verloskundige. (2016). Informatie over de 20 wekenecho. Informatie over de 20 wekenecho. Published.
Radboud UMC. (z.d.). Wat is een 20 wekenecho? Geraadpleegd op 7 september 2021, van https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/onderzoeken/20-wekenecho/wat-is-20-wekenecho
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (z.d.). 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen. Geraadpleegd op 7 september 2021, van https://www.pns.nl/20-wekenecho