Overslaan naar hoofdinhoud

Aambeien, ja niet het meest sexy onderwerp om over te praten. Toch komen ze vaak voor bij zwangere vrouwen en kunnen voor wat ongemakken zorgen. Wat we ook willen meegeven is dat er niks is om je voor te schamen, ongeveer 85% van de zwangere vrouwen krijgen te maken met aambeien. In deze blog vertellen we je wat aambeien precies zijn, hoe ze ontstaan en wat jij kunt doen om ze te verhelpen. 

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies die aan de binnenkant van je darm en vlak bij de anus kunnen groeien (Thuisarts, 2017). Er bestaan zowel inwendige als uitwendige aambeien. De inwendige variant zitten binnen in de anus en de uitwendige vorm zit buiten de anus.  Deze uitstulpingen kunnen een jeukend, branderig of pijnlijk gevoel geven rondom de anus. Het kan extra pijn gaan doen wanneer de aambei wordt afgekneld. Hierdoor ontstaat er een pijnlijk stolsel. Sommigen krijgen ook te maken met bloedverlies bij de ontlasting (Zwangerenportaal, 2021). 

Hoe aambeien ontstaan

Aambeien ontstaan door een hoge druk rondom de anus. Deze druk ontstaat door overmatig persen tijdens het ontlasten of bij de bevalling. Doordat zwangere vrouwen vaak meer last hebben van obstipatie, liggen de aambeien vaak op de loer. Maar tijdens de zwangerschap zet je baarmoeder ook meer druk op de anus, hierdoor is de kans op aambeien (nog) groter. Er is niks om je over te schamen, want ongeveer 85% van alle zwangere vrouwen krijgen op den duur last van aambeien (Thuisarts, 2017). 

Aambeien verhelpen

Helaas is helemaal voorkomen van aambeien tijdens de zwangerschap niet mogelijk. Dus hieronder geven we je wat tips om de kans op aambeien te verkleinen. 

  • Vezelrijk dieet – vezels zorgen ervoor dat je darmen goed blijven werken en dat er genoeg vocht in de ontlasting zit. Dit houdt obstipatie buiten de deur. Dus zet voldoende groente, fruit en volkorenproducten op je boodschappenlijstje.
  • Water drinken – drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zwanger of niet, ieder lichaam heeft genoeg vocht nodig om gezond te blijven.
  • Ga op tijd naar het toilet – als je de ontlasting inhoudt, dan wordt het dikker. Wat betekent dat de kans op verstopping toeneemt. 
  • Beweeg – teveel zitten zet druk op de anus. Dus sta regelmatig op, neem een wandeling of probeer eens verschillende zwangerschapssporten uit. 
  • Vermijd vochtig wc-papier – gebruik zacht wc-papier of was je anus met lauwwarm water na het toiletbezoek. Dep ook je anus goed droog na het reinigen.
    (Zwangerenportaal, 2021)

Helaas kan je aambeien niet voorkomen, maar wel verhelpen. Als de aambeien het pijnlijk, jeukend gevoel en/of de bloedingen blijven aanhouden, bel dan de huisarts. En weet: jij bent niet de enige! Aambeien is een zwangerschapskwaal waar veel vrouwen mee te maken krijgen. En daar wil je graag snel vanaf zijn. 

Heb jij juist last van diarree tijdens de zwangerschap? Dan lees je hier er alles over.

Bronnen:

Thuisarts. (2017, 1 februari). Ik heb last van aambeien | Thuisarts.nl. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien\

Zwangerenportaal. (2021). Aambeien tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/aambeien-tijdens-de-zwangerschap