Overslaan naar hoofdinhoud

Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met allerlei klachten. Veelvoorkomende klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie, misselijkheid, oedeem en rugpijn. Tel daar voor sommigen nog bevalangst bij op en het feest is compleet. Niet dus. Veel zwangere vrouwen denken dat ze zich maar neer moeten leggen bij deze typische zwangerschapskwalen, maar niets is minder waar. Uitspraken als ‘het hoort er nu eenmaal bij’ leggen we even naast ons neer, want in deze blog gaan we het hebben over acupunctuur. We vertellen je hoe acupunctuur kan bijdragen aan een prettigere zwangerschap met minder klachten.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur stamt uit het jaar 1987 en is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Tegenwoordig is het één van de belangrijkste alternatieve geneeswijzen in Nederland. Bij acupunctuur worden er op bepaalde plekken in het lichaam extreem dunne naaldjes gezet. Zo dun dat je nauwelijks merkt dat je geprikt wordt. Die naalden worden op specifieke plekken in het lichaam gezet, waardoor energiebanen beïnvloed kunnen worden, waardoor er een betere balans in de energie ontstaat (Gezondheidsplein). 

Voor welke klachten?

Met de volgende klachten kan je bij de acupuncturist terecht (Acupuncturist.nl): 

Ochtendmisselijkheid – dit is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, vooral in het eerste trimester en later in de zwangerschap wanneer de baarmoeder op de maag begint te drukken. 

Maagklachten

Hoofdpijn

Rugpijn het verweken van de verbindingen van de botten en het toenemende gewicht van je buik kan voor pijn in de lage rug zorgen.

Extreme vermoeidheid

Aambeien

Slaapproblemen

Zwangerschapsjeuk

Constipatie

Onrustige benen

Harde buiken 

Hoge bloeddruk

Angst, depressie

Dreigende miskraam

Herstel na miskraam en bevalling

Moxatherapie

Moxatherapie is een onderdeel van de acupunctuur en is zeer succesvol gebleken als het gaat om het draaien van baby’s in stuitligging. Een stick van bijvoetkruid wordt verwarmd en op een bepaalde plek aan de zijkant van de voet gehouden. Volgens de TCG gaat er een verwarmende energie naar het bekken wat voor beweging zorgt waardoor de baby op zijn plaats beweeglijker wordt in de baarmoeder. Let wel: dit is pas mogelijk vanaf week 33 van de zwangerschap. Moxatherapie vergroot de kans van 50 naar 75 procent op spontaan draaien van de baby wanneer moxatherapie wordt toegepast tussen de 33e en 36e week (Acupunctuur Hillegersberg). 

Baat het niet, dan schaadt het niet

Zwangerschapskwalen horen er nu eenmaal bij, maar we hoeven ons er niet altijd bij neer te leggen. Kom niet direct in actie bij de eerste klachten, wellicht nemen ze nog iets af. Maar mocht je er veel last van krijgen, dan is acupunctuur altijd het overwegen waard.