Overslaan naar hoofdinhoud

Poepen tijdens de bevalling. Klinkt als een nachtmerrie, maar zo erg is het niet en het komt ontzettend veel voor. Wij vertellen je hoe en wat. Iets minder vervelend, maar nog steeds een beetje spannend: het verliezen van je slijmprop. Wat is dat en wat doe je dan? En we geven je verschillende ademhalingstechnieken voor tijdens de bevalling. Puf en lees je mee?

Shit happens

Waarschijnlijk maak je je er ontzettend druk om: poepen tijdens de bevalling. En hoewel het onderwerp vaak vermeden wordt, komt het ontzettend veel voor. Want: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar liefst negen op de tien vrouwen poepen tijdens de bevalling. Het is dus heel normaal! De verloskundige wordt zelfs een beetje blij van poep tijdens de bevalling, want het betekent dat je de juiste spieren gebruikt. Je gebruikt voor de uitdrijving van je baby namelijk dezelfde spieren als voor poepen. Niet zo gek dus als er een beetje ontlasting meekomt tijdens het persen. Maak je niet te druk over poepen tijdens de bevalling. Je gynaecoloog en verloskundige zijn het wel gewend en bovendien is het vaak maar een klein beetje. Je verloskundige gaat er discreet mee om en zal de ontlasting in een poep en een scheet (hihi) en onopvallend weghalen. Vaak heb je niet eens door dat je poept tijdens de bevalling, want meestal gebeurt het in het heetst van de strijd. Geloof ons, dan denk je alleen maar aan uitpersen van je kleine. Bovendien zorgt (onnodige) stress voor de aanmaak van adrenaline wat de ontsluiting belemmert. En de hormonen oxytocine (zorgt voor weeën) en endorfine (natuurlijke pijnstiller) worden minder aangemaakt bij stress (Zwangeren Portaal). Probeer je dus te focussen op andere dingen en nare gedachten te laten varen. Het proberen in te houden van een potentiële drol, zorgt alleen maar voor spanning op verkeerde plekken, waardoor je baby er moeilijker uitkomt. En de meeste vrouwen moeten toch vaak vlak voor de bevalling veel poepen. Het meeste is er dus meestal al uit. Opluchting, toch?

Slijmprop 

Tijdens je zwangerschap zorgt een slijmprop voor het afsluiten van je baarmoeder. Deze vormt een natuurlijke bescherming tussen je baby en de buitenwereld. Wanneer je de slijmprop verliest, kan dat het begin van je bevalling betekenen. Maar dat hoeft niet: het kan soms nog weken duren voor de bevalling zich aandient. Het is dus ook niet nodig om meteen de verloskundige te bellen wanneer je je slijmprop verliest.  

Meestal komt de slijmprop er in zijn geheel uit. Hij is dan helder wit, vaak met wat rode of bruine sliertjes. Dat is bloed afkomstig uit de baarmoeder, heel normaal. Als je blijft bloeden, moet je uiteraard wel direct contact opnemen met je verloskundige. Sommige vrouwen merken niet eens dat ze hun slijmprop verliezen, bijvoorbeeld wanneer het gebeurt als ze op de wc zitten. Anderen verliezen hem in delen, ook dat is heel normaal (Verloskundigen Kampen). 

Ha, ha, ha, ha (stayin’ alive)

Een van de belangrijkste dingen tijdens je bevalling is je ademhalingstechniek. Puffen, je hebt er vast wel eens van gehoord en wij laten het woord wel eens de revue passeren. Maar wat is het nou eigenlijk en waar is het goed voor? Een goede ademhalingstechniek zorgt voor ontspanning en het beter kunnen verdragen van weeën. Door te focussen op de ademhaling wordt je aandacht afgeleid van de pijn (ScienceDirect). Toepassing van een efficiënte ademhalingstechniek zorgt bovendien voor een optimale zuurstofopname en die kan je goed gebruiken. Je ademt immers voor twee hardwerkende bikkels. 

We hebben verschillende ademhalingstechnieken voor je op een rijtje gezet. Van te voren weet je niet goed welke voor jou het beste werkt, dus oefen ze het liefst allemaal thuis. 

Puffen

Adem in door je neus en adem uit in kleine pufjes waarbij je de laatste puf langer maakt. Die laatste zorgt ervoor dat je niet te snel weer inademt zodat deze rustig blijft. Het tellen van de pufjes kan afleiding bieden en zorgen dat je goed focust op je ademhaling. Probeer maar eens!

Buikademhaling

Leg je handen net onder je navel op je buik en vorm een hartje door je vingertoppen tegen elkaar aan te leggen. Adem langzaam in door de neus en adem uit door je mond. Probeer goed naar je handen toe te ademen. Je zal voelen dat je handen op en neer bewegen. Gebruik je handen ter controle, tijdens de bevalling is het niet nodig om je handen te gebruiken. Tegen die tijd heb je het wel onder de knie (als je je huiswerk hebt gedaan).

Flankademhaling

Als laag ademen lastig wordt omdat de weeën bijvoorbeeld te heftig worden, kan je flankademhaling toepassen. Adem in door de neus en laat hierbij de ribben en borstkas uitzetten. Adem langzaam uit door de neus of mond (Zwangeren Portaal). Ook hierbij kan je je handen ter controle gebruiken voor tijdens het oefenen. 

Tijdens het persen

Is het tijd om te persen? Neem een grote hap lucht en pers met al je kracht tot de lucht op is of neem een nieuwe hap als je merkt dat je daar behoefte aan hebt. De zuurstof raakt een keer op en je lichaam is hard aan het werk. Volg je gevoel! Maak het liefst geen geluid bij het persen, dan verlies je namelijk veel bruikbare lucht. En probeer je mond open te houden. Zo zet je geen kracht op je hoofd en gaat al je energie naar het persen (Fysiotherapie Mariëlle ter Schure). 

Puf, zucht, steun

Adem rustig door, mama. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen – ja, we weten hoe lastig dat is – en je te focussen op je adem. Oefen de verschillende ademtechnieken en puf je een ongeluk. Je partner kan je daar fijn bij helpen! Maak je niet onnodig druk over zaken waar je toch geen of weinig invloed op hebt. Laat alle gêne varen (lees: poep, schreeuw, kreun, steun) en laat het maar gebeuren. Vertrouw op de mensen om je heen, en onthoud: ze zijn wel wat gewend.

Bronnen:

Schure, M. (2018, 15 oktober). Wat zijn de ademtechnieken bij een bevalling? Geraadpleegd van https://www.fysio-cesartherapie.nl/ademtechnieken-bij-een-bevalling/

ScienceDirect. (2017, 1 november). The effects of breathing techniques training on the duration of labor and anxiety levels of pregnant women. Geraadpleegd van https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388117304097?casa_token=rzJKmO3xmUUAAAAA:kguikXKy14gcoORF2yp7XEC8Ga7UGllAYeh4kUGVQ9g5SwQdMSdL40IctzRPu8wtJYx_2HaKlvai

Verloskundigen Kampen. (z.d.). Voortekenen. Geraadpleegd van https://www.verloskundigenkampen.nl/bevalling/voortekenen

Zwangeren Portaal. (2020, 23 oktober). Hormonen tijdens bevalling op een rijtje. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/hormonen-tijdens-bevalling-op-een-rijtje

Zwangeren Portaal. (2021, 10 februari). Verschillende ademhalingstechnieken voor de bevalling. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/verschillende-ademhalingstechnieken-voor-de-bevalling