Overslaan naar hoofdinhoud

Een correct gebruik van medicijnen is van groot belang voor iedereen. Antibiotica is goed voor het doden van vervelende bacteriën waar wij als mens mee te maken kunnen krijgen. Als je zwanger bent ben je nog nét iets vatbaarder voor infecties. Veel infecties kan het lichaam zelf oplossen, maar mocht dat niet zo zijn dan kan het zijn dat je via de huisarts antibiotica voorgeschreven krijgt. Vragen als: ‘heeft dit gevolgen voor de gezondheid van de baby?’ spoken door je hoofd. Dat snappen we, daarom leggen we alles haarfijn uit in deze blog. 

Zwanger en antibiotica

Zwangere vrouwen hebben vaak een verminderde weerstand, waardoor ze vaker vatbaarder zijn voor infecties. Deze infecties zijn voor de vrouw vaak niet schadelijk, maar kunnen wel levensgevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Als dit het geval is en je lichaam de infectie niet zelf kan herstellen, dan schrijft je huisarts je waarschijnlijk antibiotica voor. Maar dit krijg je niet zomaar, want artsen zijn namelijk erg voorzichtig met het voorschrijven van antibiotica bij zwangere vrouwen. Verkeerd of langdurig gebruik kan leiden tot resistentie. Dat houdt in dat je lichaam niet meer reageert op het medicijn en de slechte bacteriën niet gedood worden (Nutricia voor jou, 2021).

Wanneer wel?

Er wordt geadviseerd om alleen (voorgeschreven) antibiotica te gebruiken tijdens de zwangerschap als de nood hoog is. Zoals bij een long-, hersenvlies-, of blaasontsteking of bij bloedvergiftiging. Deze infecties en ontstekingen hebben vervelende gevolgen voor jou en je baby. Daarom moet je op deze momenten medicijnen slikken (Nutricia voor jou, 2021).

Vraag het aan je huisarts

Veel antibioticakuren kunnen schade toebrengen aan je ongeboren baby. Meld je zwangerschap daarom ook bij de huisarts en de apotheek. Op deze manier schrijven ze je alleen maar medicijnen voor die niet schadelijk zijn voor je baby.

Gebruik het correct

Ga niet zelf doktertje spelen en gebruik het alleen in overleg met je huisarts. Gooi restjes medicijnen weg en lees voor gebruik de bijsluiter goed door. Volg zorgvuldig de stappen van de bijsluiter. Dus slik het medicijn op het juiste moment en alleen tijdens de voorgeschreven periode. Maak je kuur altijd af, ook al heb je het gevoel dat je genezen bent. Als je de kuur niet afmaakt dan is de kans aanwezig dat er alsnog bacteriën in je lichaam blijven zitten. En dat betekent: weer terug bij af in een korte tijd (Apotheek.nl, z.d.).

Dus, ja of nee?

Om een concreet antwoord te geven op de vraag: antibiotica, ja of nee? Ja, maar wel alleen bij hoge nood en alleen de voorgeschreven antibiotica van de huisarts die geen schade aanricht bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Dus wees te allen tijde alert en lees jezelf in. Het gaat immers over jouw gezondheid en de gezondheid van je kleine.

Bronnen:

Apotheek.nl. (z.d.). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 9 augustus 2021, van https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/uw-apotheker-geeft-antwoord/antibiotica#kuur-afmaken

Nutricia voor jou. (2021, 11 mei). Antibiotica tijdens de zwangerschaphttps://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/gezondheid/antibiotica/