Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe groter de buik, hoe lastiger het autorijden wordt. In deze blog nemen we je mee hoe je je autorit zo veilig en comfortabel mogelijk maakt en wanneer het afgeraden wordt om te gaan rijden. De zwangerschap komt met veel kwaaltjes, ook kwaaltjes die van invloed zijn op je concentratie achter het stuur. Stap daarom niet in de rijstoel als je je niet lekker of fit voelt. Autorijden tijdens je zwangerschap kan zeker, maar wees verstandig en luister goed naar je lichaam. 

Veilig en comfortabel autorijden

Autorijden tijdens de zwangerschap is geen probleem, zolang het veilig en comfortabel gebeurt. Het gaat niet alleen om jouw veiligheid en die van je baby, maar ook van anderen op de weg. Het vruchtwater zorgt ervoor dat je baby goed beschermd is en vangt de eventuele klappen op, ook buiten de auto. Draag te allen tijde een autogordel en plaats het heupgedeelte onder je babybuik(je). Let er ook op dat er ongeveer 25 cm tussen je buik en het stuur zit. 

Let ook hierop

Lang in dezelfde positie zitten wordt sterk afgeraden. Stop daarom wat vaker onderweg om je benen te strekken zodat je bloedsomloop op gang blijft. Op deze manier wordt de kans op spataderen en trombose flink verkleind. Merk je dat je last krijgt van je rug en/of bekken tijdens het autorijden? Neem dan, als het mogelijk is, plaats in de passagiersstoel en zet deze in de ligstand. Op deze manier geef je je lichaam rust en wordt de druk weggenomen op bepaalde lichaamsdelen (Allianz Direct, z.d.-a). 

De vluchtkoffer

Ben je tijdens het laatste weken van de zwangerschap veel onderweg? Dan is het handig om altijd een vluchtkoffer bij te hebben. Een vluchtkoffer is een tas of koffer met spulletjes die handig zijn om bij je te hebben voor als je gaat bevallen. Mocht de bevalling op gang komen, kan je gelijk doorrijden naar het ziekenhuis (Kraamzorg de Waarden, z.d.). Just in case!

Niet gaan autorijden als… 

Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap zijn de zwangerschapskwaaltjes het ergst. Onder andere hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid kunnen de concentratie bij het autorijden flink beïnvloeden. In het tweede trimester zijn de kwaaltjes vaak flink afgenomen of zelfs weg. Hierdoor groeit het vertrouwen en stappen veel vrouwen weer achter het stuur. Let op: las nog wel genoeg pauzes in bij een lange autorit. Zit je in je laatste maand van je zwangerschap? Probeer dan zo min mogelijk auto te rijden. Doordat het vruchtwater afneemt is je baby minder beschermt bij ongevallen. Ook kan het gebeuren dat ineens de weeën komen opzetten, dan wil je niet achter het stuur zitten. Zeker iets om rekening mee te houden (Kraamzorg.nl, z.d.).

Verzekeringen

We hopen natuurlijk dat er geen ongelukken gebeuren tijdens je zwangerschap. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, raden we je aan om even goed naar je autoverzekering te kijken. Mocht er toch een vervelende situatie ontstaan, dan ben je als inzittende volledig verzekerd en worden alle onkosten vergoed (Allianz Direct, z.d.-b).

Veilig autorijden begint bij jou

Ook naast je zwangerschap is het van belang om met vertrouwen achter het stuur te stappen. Luister goed naar je lichaam, want ongelukken zitten in een klein hoekje. En laten we nou net dit hoekje willen overslaan. We hebben het over jouw veiligheid, de veiligheid van je kleine en van iedereen op de weg.

Bronnen:

Allianz Direct. (z.d.-a). Autorijden en zwangerschap | Allsecur nu Allianz Direct. https://www.allianzdirect.nl. Geraadpleegd op 10 juni 2021, van https://www.allianzdirect.nl/autoverzekering/autorijden-zwangerschap/

Allianz Direct. (z.d.-b). Inzittendenverzekering | Allsecur nu Allianz Direct. https://www.allianzdirect.nl. Geraadpleegd op 10 juni 2021, van https://www.allianzdirect.nl/autoverzekering/inzittendenverzekering/

 Kraamzorg de Waarden. (z.d.). Vluchtkoffer. Geraadpleegd op 10 juni 2021, van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/vluchtkoffer

 Kraamzorg.nl. (z.d.). Kraamzorg.nl – kennisplatform met onafhankelijke kraamzorgprofessionals – Autorijden. Geraadpleegd op 10 juni 2021, van https://www.kraamzorg.nl/alles-over-je-zwangerschap/Autorijden_en_zwanger/