De titel voorspelt al weinig goeds, maar bandenpijn wordt door veel vrouwen als vervelend en pijnlijk ervaren. Je baarmoeder zweeft niet los in je buik, maar deze wordt door banden op haar plek gehouden. Je kunt deze banden vergelijken met stugge elastieken. Ze rekken mee, maar dit vergt wel wat tijd en energie. Doordat je kindje groeit, groeit de baarmoeder mee. Hierdoor wordt er aan deze banden getrokken en kun je plotselinge stekende pijn voelen in je buik. Wat je kunt doen om de pijn te verlichten lees je hier.
Wat is bandenpijn?
Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder uit van de grootte van een peer naar ongeveer een watermeloen. De baarmoeder maakt een flinke groei mee, waardoor er organen minder ruimte krijgen, maar ook de banden – waar de baarmoeder aan vast zit – rekken mee. Daar komt dan ook de term bandenpijn vandaan. Aan het begin van de zwangerschap kan je deze pijn vergelijken met menstruatieklachten, maar gaandeweg verandert deze pijn in vervelende en scherpe steken in de onderrug, vagina, schaamlippen en schaambot. De pijn komt met vlagen en daarna verdwijnt het weer (Zwangerenportaal, 2019).
Wat te doen tegen bandenpijn?
Helaas is bandenpijn niet te voorkomen, wel kan je de pijn verlichten. Probeer de volgende dingen eens uit:
- Laat je buik niet hangen – span je buikspieren aan, zodat je de buik draagt.
- Een kruik – ga rustig zitten of liggen en laat de warmte van de kruik de pijn verlichten.
- Warme douche of bad – ook hier gelt, de warmte verlicht de pijn.
- Vermijd plotselinge bewegingen – sta rustig op en probeer je nies en hoest te controleren.
- Probeer niet zwaar te tillen – iets wat de gehele zwangerschap wordt afgeraden, maar zware objecten zetten extra druk op de banden.
- Ga op tijd naar het toilet – als je blaas zich uitzet, geeft dit orgaan druk tegen de banden.
(Verloskundigen Ridderhof, 2021)
Na de bevalling
Nog een tijdje na de bevalling kan je deze pijn ervaren. De baarmoeder zet ook na de bevalling nog druk op de banden. Geef het wat tijd, de bandenpijn zal snel weer verdwijnen. Zijn er wensen voor nog een kindje? Houd er dan rekening mee dat bij de volgende zwangerschap de bandenpijn erger kan zijn. Maar met de bovenstaande tips kan je wederom de bandenpijn verlichten (Zwangerenportaal, 2019).
Vrouw, wat ben je sterk! Er groeit een kindje in jouw buik, en dat vraagt veel. Mentaal, maar ook lichamelijk en daar helpen de vele zwangerschapskwaaltjes niet bij mee. Maar over een aantal weken heb je je baby in jouw armen en dan kan je (hopelijk) snel de vervelende pijn vergeten. Dus ontspan, vind verlichting bij verschillende warmtebronnen en luister goed naar jouw lichaam.
Blijft de buikpijn aanhouden? Lees dan snel deze blog, wellicht is er een andere oorzaak.
Bronnen:
Verloskundigen Ridderhof. (2021, 4 november). Bandenpijn. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://verloskundigenridderhof.nl/zwangerschap/zwangerschapsklachten/bandenpijn/
Zwangerenportaal. (2019). Bandenpijn. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/bandenpijn