Overslaan naar hoofdinhoud

We kunnen het helaas niet leuker maken dan het is: als je zwanger bent, zal je ooit moeten bevallen. En laten we eerlijk zijn, een bevalling doet gewoon pijn. Daarom is het iets waar menig zwangere vrouw ontzettend tegenop ziet. ‘Kan ik de pijn wel aan? Krijg ik last van complicaties? Ik hoop dat ik niet uitscheur!’ Terechte hersenspinsels, maar één ding kunnen we met zekerheid zeggen: miljarden vrouwen gingen je voor. En als je eenmaal met je kleine in je armen ligt, was het ‘t allemaal waard. 

Pijn is niet fijn!

Bevallingspijn is misschien wel de grootste angst van de zwangere vrouw. De één ervaart meer pijn dan de ander tijdens de bevalling, maar pijn hoort er (helaas) bij. Bevallingspijn is echter een heel ander soort pijn dan je kent. Het is een teken dat je een veilige plek moet zoeken om je kind te baren. Pijn met een goed (wat zeg ik, fantastisch) doel: je krijgt een kind. Die gedachte helpt je vaak door de bevalling heen en bovendien maakt je lichaam zelf pijnstillers aan. Door de aanmaak van zogenaamde endorfines voel je minder pijn. Wat daarbij ontzettend belangrijk is, is dat je moet ontspannen. Makkelijk praten zeg je nu, maar hoe meer jij je verzet tegen de pijn en hoe minder je ontspant, hoe minder endorfine je lichaam aanmaakt. Geef je over aan de pijn, hoe moeilijk dat ook is. Leuker kunnen we het dus niet maken, maar wel een klein beetje makkelijker. 

Nog een troost, al is hij schraal: de pijn is niet constant, maar komt in golven. Je voelt de ‘golf’ aan komen rollen, net voor de golf omslaat is de pijn het hevigst en daarna wordt de pijn weer minder. Tussen de weeën heb je even tijd om bij te komen. Vooral in het begin van de bevalling zijn die pauzes het langst. Hoe verder de bevalling vordert, hoe korter de pauzes. Maar houd vol, het einde is in zicht (KNOV)!

Wel eens aan een doula gedacht?

Doula, wat? Een doula is een vrouw die je tijdens en na de zwangerschap begeleidt op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Zij is dus dé ideale begeleider als het gaat over de zwangerschap en de bevalling. Zij is er voor jou, dus schroom niet om al je zorgen, angsten en gekke hersenspinsels bij haar neer te leggen. Ook tijdens de bevalling is ze er voor je. Ze helpt je ontspannen, helpt je met je ademhaling, je bevalhoudingen en bewaakt al je wensen tijdens de bevalling. Als je erg bang bent voor de bevalling, kan een doula een fijne oplossing zijn. Zij kan je angsten waarschijnlijk niet volledig wegnemen, maar grote kans dat je erbij gebaat bent (doula.nl). 

Wat kan ik zelf doen?

Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor op de bevalling. Lees boeken, tijdschriften en onze tientallen blogs. Verzamel de informatie die je nodig hebt om iets geruster de bevalling in te gaan. Weleens aan een zwangerschapscursus gedacht? Je kan dan vast oefenen met ademhalingstechnieken en bevalhoudingen

Hopelijk heb je nu genoeg handvatten en kan je meer ontspannen nu je uitgerekende datum steeds meer in zicht komt. En nogmaals, zonder je angsten te bagatelliseren: bedenk eens hoeveel vrouwen je al voor zijn gegaan. Het vrouwelijk lichaam is ervoor gemaakt, dus ook de jouwe!

 

Bronnen:

doula.nl. (z.d.). Ik ben Zwanger. Geraadpleegd van https://www.doula.nl/ik-ben-zwanger/

KNOV. (2014, 10 oktober). Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Geraadpleegd van https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/42/file/Volledige_folder_pijn_herziening_okt_2014.pdf