Een blaasontsteking is een infectie aan de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ontsteking is op zich zelf niet gevaarlijk, maar als je er te lang mee rondloopt, heeft het wel ernstige gevolgen voor jou als mama en voor je ongeboren baby. Deze ontsteking is vaak eenvoudig te herkennen en in sommige gevallen ook voorkomen, dus lees in deze blog hoe jij nee zegt tegen een blaasontsteking.
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een infectie aan de binnenkant van de blaas en wordt veroorzaakt door bacteriën (Radboudumc, z.d.). Vooral vrouwen zijn vatbaarder voor deze ontsteking. Dat komt doordat de plasbuis korter is dan bij de man en doordat de plasbuis vlak bij de anus zit. Via deze weg komen de bacteriën in de blaas. Ook wordt de kans groter na het vrijen en als je zwanger bent. Als je zwanger bent veranderen de hormonen en in de loop van de tijd gaat de groeiende baarmoeder druk geven op de blaas. Doordat de blaas steeds minder ruimte krijgt, neemt de aandrang om te plassen toe, maar ook blijft er plas achter in de blaas (Thuisarts, 2020).
Zo herken je het
Je kunt normaliter vrij eenvoudig een blaasontsteking herkennen. Je krijgt het gevoel dat je vaker moet plassen dan normaal. En het gevoel voor het plassen en tijdens het plassen is vaak pijnlijk of voelt branderig aan. De pijn kan zich ook gaan uiten in de onderbuik of in de rug. Je plas ziet er vaak anders uit. Het kan een meer troebele structuur hebben of er zit bloed bij de urine. Ook ruikt je plas sterker of kan een beetje gaan stinken. Je kunt door deze ontsteking geen koorts krijgen (Thuisarts, 2020).
Zwanger en een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is op zich zelf niet gevaarlijk, maar het wordt pas gevaarlijk als het niet wordt behandeld. Als het niet behandeld wordt, dan kan het uitgroeien toen een nierbekkenontsteking. En dit is gevaarlijk voor zowel de mama en de ongeboren baby. Ook kan de ontsteking in het derde trimester voortijdig weeën oproepen, wat kan zorgen voor een vroeggeboorte. Laat het daarom zo snel mogelijk behandelen (Zwangerenportaal, 2020)!
Blaasontsteking voorkomen
Er zijn een paar dingen wat je kunt proberen om een blaasontsteking te voorkomen. Let op je vochtinname, drink daarom twee tot drie liter water per dag. Ga meteen plassen wanneer de druk opzet en plas de blaas helemaal leeg. Ook is het belangrijk dat je gaat plassen direct na het vrijen, als er bacteriën in je plasbuis zijn gekomen plas je deze eenvoudig weer uit (Thuisarts, 2020).
Zoals we hierboven al hebben gezegd, is een blaasontsteking niet gevaarlijk. Maar wel als je er te lang mee rondloopt. Dus als je twijfelt, geef het aan bij de huisarts of verloskundige en laat het onderzoeken. Vaak ben je er binnen één week vanaf. Een kind kan de was doen!
Bronnen:
Radboudumc. (z.d.). Wat is een blaasontsteking? Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/blaasontsteking/wat-is-een-blaasontsteking
Thuisarts. (2020, 21 april). Ik heb een blaasontsteking (vrouw) | Thuisarts.nl. Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw
Zwangerenportaal. (2020). Blaasontsteking tijdens zwangerschap. Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/blaasontsteking-tijdens-zwangerschap