Overslaan naar hoofdinhoud

Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Zo is ook je bloeddruk aan verandering onderhevig. Meestal blijft deze in het eerste trimester aardig gelijk aan het niveau van voor de zwangerschap, in het tweede trimester daalt hij vaak om daarna weer terug te keren op het oude niveau. Veel zwangere vrouwen krijgen echter ook te maken met een hoge bloeddruk. Hoe dat komt en of het kwaad kan, lees je allemaal in deze blog. 

Wat is bloeddruk?

Wanneer je bloed rondgepompt wordt, komt er druk op de slagaders te staan. Die druk noemen we bloeddruk. Als het hart zich samenknijpt, is de druk het hoogst, wanneer deze ontspant is de druk het laagst. Die verschillende ‘drukken’ noemen we respectievelijk boven- en onderdruk. De gemiddelde bloeddruk is 120/80 (boven-/onderdruk), maar deze kan dus ook hoger of lager zijn. Het is goed om te weten wat je bloeddruk is voordat je zwanger wordt om deze goed te kunnen vergelijken met je bloeddruk tijdens de zwangerschap. Misschien is jouw normale bloeddruk al aan de lage kant en is er dus niets aan de hand wanneer er een bloeddruk van bijvoorbeeld 100/70 wordt gemeten (De Verloskundige). 

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) is de meest voorkomende zwangerschapsaandoening. Ongeveer één op de tien zwangere vrouwen wordt ermee geconfronteerd. Dat percentage ligt iets lager bij vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest. Zolang de onderdruk onder de 90 blijft, is er niets aan de hand en is er geen verhoogde kans op complicaties. Mocht die toch hoger komen dan 90, dan zal de verloskundige in overleg gaan met de gynaecoloog​​ (UMC Utrecht). Bij een te hoge bloeddruk krijgt de baby namelijk minder voedingsstoffen en zuurstof binnen via de placenta. In de meeste gevallen schrijft de gynaecoloog bloeddrukverlagende medicijnen voor en soms wordt de bevalling eerder opgewekt (De Verloskundige). 

Vroeger werd nog wel eens gezegd dat een beperkte zoutinname de bloeddruk zou verlagen, maar helaas heeft dat weinig tot geen invloed bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Veel artsen adviseren om rust te nemen. Misschien betekent dat wel dat je tijdelijk even moet stoppen met werken of dat je thuis iets meer hulp nodig hebt. 

Lage bloeddruk

We spreken van een lage bloeddruk (of hypotensie) wanneer deze lager is dan 100/60. Veel vrouwen krijgen in het tweede trimester last van een lage bloeddruk. Dat heeft verschillende oorzaken: 

  • Er is veel extra bloed aanwezig in het lichaam dat is bedoeld voor de placenta om je baby goed te laten groeien.
  • De bloedvaten worden slapper onder invloed van zwangerschapshormonen. Ze trekken dan minder krachtig samen.
  • Sommige vrouwen krijgen opeens last van een lage bloeddruk wanneer ze op hun rug liggen. De baarmoeder drukt dan de holle ader dicht waardoor bloed moeilijker van het lichaam naar het hart wordt gevoerd. 

Een lage bloeddruk is niet gevaarlijk, maar vervelend is het wel. Veel vrouwen krijgen namelijk last van duizeligheid, hartkloppingen of oorsuizen. Als je duizelig wordt bij het opstaan, probeer dan eens je benen te kruisen en aan te spannen. Zo loopt het bloed minder snel naar beneden. Drink voldoende, beweeg genoeg en probeer eens op je linkerzij te slapen. Dan voorkom je dat de holle ader wordt geblokkeerd (Gezondheid.be). 

Dus, mama…

Een te lage bloeddruk kan in principe geen kwaad, een te hoge bloeddruk moet goed in de gaten gehouden worden. Je bent in goede handen bij je verloskundige en eventueel je gynaecoloog. Blijf rustig, luister naar je lichaam en zorg goed voor jezelf. Dan komt het helemaal goed met jou en de kleine!