Overslaan naar hoofdinhoud

Hygiëne voor, tijdens en na het kolven is van groot belang om de afgekolfde moedermelk veilig te houden voor je baby. Daarom vinden wij het belangrijk om jou stapsgewijs uit te leggen hoe je het beste de borstkolf kunt reinigen en desinfecteren. Als je eenmaal de handigheid van het schoonmaken de borstkolf onder de knie hebt, wordt het vanzelf automatisme. Het gaat hier immers om de gezondheid van je kleine. Heb jij nog tips & tricks nodig om je borstkolf schoon te maken? Dan hebben wij goed nieuws, want die lees je in deze blog. 

Voor het kolven

Naast dat het belangrijk is om de onderdelen van de borstkolf schoon en droog te maken voordat je begint en wanneer je klaar bent met kolven, is het ook belangrijk om streng te zijn op je eigen hygiëne. Was daarom voor elke kolfsessie je handen. Was je handen 20 seconden grondig met zeep en droog ze vervolgens goed af met een schone handdoek. Je hoeft je borsten niet te wassen, tenzij ze ingesmeerd zijn met iets van een crème of cosmetica die niet geschikt is wanneer je borstvoeding geeft of kolft. In dat geval raden we je wel aan om je borsten even schoon te maken voordat je begint met kolven (FDA, 2018). 

Tijdens het kolven

Zorg ervoor dat je je in een ruimte bevindt waar je in alle rust kunt kolven, genoeg privacy hebt en die een prettige temperatuur heeft. Maak het jezelf comfortabel door lekker te gaan zitten in een fijne stoel of bank. Om de kwaliteit van de moedermelk te bewaken, moet er een koelkast aanwezig zijn om de afgekolfde melk op de correcte temperatuur te bewaren. Ook is een kraantje geen overbodige luxe zijn om even je handen te wassen en de borstkolf na gebruik te reinigen (FNV, z.d.)

De borstkolf schoonmaken 

Was het liefst direct na het kolven de kolf en alle accessoires – zoals flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden – die met je borst of de melk in aanraking zijn gekomen af. We hebben hieronder een schoonmaakstappenplan opgesteld om het eenvoudig en overzichtelijk voor je te maken:

  1. Spoel de kolf en de accessoires af met kraanwater (ongeveer 20°C). Hiermee verwijder je de achtergebleven melkresten.
  2. Was de kolf en de onderdelen daarna grondig met warm water (ongeveer 30°C) af, gebruik hiervoor ook afwasmiddel. 
  3. Spoel de kolf en de onderdelen nogmaals af. Doe dit ongeveer 15 à 20 seconden. Let er goed op dat alle zeepresten zijn verwijderd.
  4. Droog de kolf en de onderdelen af met een schone theedoek, of laat ze in het afdruiprek drogen. 
  5. Heb je een vaatwasser? Geluksvogel, dan kan je stap 1 t/m 3 overslaan. Want de onderdelen van hard plastic kunnen ook in de vaatwasser geplaatst worden. Tip: stop de kleine onderdelen in het bestekmandje. Let op: spoel de kolf nog wel af en laat het goed drogen. 

Let op: de slangetjes van de kolf mogen niet met zeep alleen met water schoongemaakt worden en mogen pas aangesloten worden op de kolf wanneer ze droog zijn. Op deze manier behoudt de kolf zijn kwaliteit, door het vocht kan de kolf kapot gaan (FDA, 2018).  

De borstkolf desinfecteren

Niet schrikken, maar je bent nog niet klaar. Het is belangrijk de onderdelen naast het afwassen ook dagelijks te desinfecteren. Iedere kolf is anders, lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door zodat je de manier volgt die wordt aanbevolen door de fabrikant van de borstkolf die je gebruikt. De kans is groot dat je een van de volgende manieren gaat toepassen: 

  • Koken – plaats alle onderdelen in een grote pan met genoeg water. Breng het geheel aan de kook en laat de onderdelen maximaal vijf minuten koken. Let op: alle onderdelen moet onder het water komen te staan. Ook mogen de onderdelen niet klem liggen tegen de wand van de pan en blijf er alle tijden bij staan.
  • Magnetron – vaak moet je de onderdelen in een speciale desinfectiezak of mangetrolserillisator plaatsen. 
  • Stomen – heb jij een elektrische stoomsterilisator? Plaats de onderdelen met de opening naar beneden in de stoomsterilisator.  
  • Sterilisatievloeistof of -tabletten – deze middelen moet je aanlengen met water en vervolgens moeten de onderdelen minstens 30 minuten in de oplossing worden ondergedompeld. Gooi de oplossing weg na gebruik. 

Laat de onderdelen ongeveer vijf minuten uitwasemen. Na het afkoelen kan je de onderdelen bewaren op een schone en droge plek of onder een schone theedoek. Zorg dat de onderdelen geheel droog zijn voor je de kolf gebruikt, dit kan schade veroorzaken aan de borstkolf. Nogmaals: lees op de gebruiksaanwijzing welke manier van desinfecteren het beste werkt voor jouw borstkolf. 

Hoe vaak moet je de borstkolf schoonmaken?

Je moet minimaal één keer per dag de borstkolf schoonmaken. Steriliseer dan ook dagelijks alle kolfonderdelen die met melk in aanraking komen totdat je kindje zes maanden oud is. Na die zes maanden is één keer per week voldoende. Als je de onderdelen tussen het kolven door overdag nat in de koelkast legt, dan hoef je de onderdelen tussendoor niet af te wassen tussendoor. Verwarm de onderdelen bij gebruik even voor onder de kraan (La Leche League, 2009)

Alleen op deze manier wordt de kwaliteit van je borstkolf gewaarborgd en zorg je ervoor dat de moedermelk veilig is en het ook veilig bewaard kan worden voor je baby. Heb jij nog handige tips om de borstkolf schoon te maken die jij wilt delen met onze NutureGoods-community? Laat het ons weten in de comments.

Bronnen:

FDA. (2018, 4 februari). Using a Breast Pump. U.S. Food and Drug Administration. Geraadpleegd op 9 april 2022, van https://www.fda.gov/medical-devices/breast-pumps/using-breast-pump

FNV. (z.d.). Borstvoeding en kolven op je werk – FNV. Geraadpleegd 9 april 2022, van https://www.fnv.nl/werk-inkomen/zwanger-ouderschap/borstvoeding-en-kolven-op-je-werk

Handboek Borstvoeding. Borstvoeding organisatie. Veltman Uitgevers 2009. Geraadpleegd op 9 april 2022