Overslaan naar hoofdinhoud

De kans is groot dat je borstvoeding op gang is gekomen na de bevalling of misschien heb je hier hulp bij nodig. Voor meer bewegingsvrijheid of voor de activatie van de melkstroom besluiten veel vrouwen om een borstkolf aan te schaffen. Wist je dat een aantal zorgverzekeraars in Nederland de elektrische borstkolf helemaal óf voor een groot deel vergoeden?  In deze blog vertellen we alles over de vergoeding van de borstkolf en geven wij jou tips om te genieten van leuke kortingen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. 

Wordt mijn borstkolf vergoed? 

Er is geen goed of slecht moment om een borstkolf aan te schaffen. Sommige vrouwen hebben er al een in huis voordat ze zijn bevallen, terwijl sommigen wachten tot het moment dat de borstvoeding op gang gekomen is. Eén ding is wel heel belangrijk, dat is namelijk om jouw polis van jouw zorgverzekering te checken. Het aankopen van een elektrische variant wordt namelijk door een aantal zorgverzekeraars helemaal of voor een groot deel vergoed als je aanvullend verzekerd bent. In veel gevallen vergoeden de verzekeraars ook de lactatiekundige hulp. 

Wat doet de lactatiekundige hulp? 

Een lactatiekundige hulp helpt vrouwen die problemen ervaren met het geven van borstvoeding. Zij geven voorlichting en advies over borstvoeding en bieden hulp bij gebrek aan moedermelk of bij de groei van de baby. Lactatiekundige hulp zit niet in de basisverzekering, hiervoor moet je aanvullend verzekerd zijn. 

Zorgverzekeraars met vergoeding 

Hieronder zetten we de grootste zorgverzekeraars van Nederland, die de borstkolf of de lactatiekundige hulp vergoeden, voor je op een rijtje. Ook de kleinere zorgverzekeraars hebben hun eigen voorwaarden opgesteld, deze vind je op de website van de desbetreffende zorgverzekeraar. 

Zilveren Kruis

PakketBorstkolf vergoedingLactatiekundige hulp 
Basisverzekeringxx
Basis Plus Modulexx
Aanvullend *xx
Aanvullend **Max. €75,- per zwangerschap €80,- per bevalling
Aanvullend ***Max. €75,- per zwangerschap€80,- per bevalling
Aanvullend ****Max. €75,- per zwangerschap€115,- per bevalling

CZ

PakketBorstkolf vergoedingLactatiekundige hulp 
Startx
Basisx€200,- per jaar
Plusx€200,- per jaar
Topx€200,- per jaar
Jongerenxx
Gezinnenx€200,- per jaar
50+ xx

Interpolis

PakketBorstkolf vergoedingLactatiekundige hulp 
Basisverzekeringxx
ZonderMeerxx
MeerZekerxMax. €80,- per kalenderjaar
ZonderZorgenxMax. €80,- per kalenderjaar

Menzis

PakketBorstkolf vergoedingLactatiekundige hulp 
Extra Verzorgd 2Inbegrepen bij consult €200,- per jaar
Extra Verzorgd 3Inbegrepen bij consult €200,- per jaar

VGZ

PakketBorstkolf vergoedingLactatiekundige hulp 
VGZ Aanvullend Instapxx
VGZ Aanvullend Goedxx
VGZ Aanvullend BeterEenmalig €80,- Max. €200,- per bevalling
VGZ Aanvullend BestEenmalig €80,- Max. €200,- per bevalling

We raden je aan om alsnog contact op te nemen met je zorgverzekeraar of misschien wel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Op deze manier kunnen zij jou helpen om het meeste uit jouw zorgverzekering te halen. Je betaalt er immers genoeg voor, dus een vergoeding voor je borstkolf of de lactatie hulp is dan geen overbodige luxe.