Overslaan naar hoofdinhoud

Borstvoeding, flesvoeding of donormelk? Vandaag willen wij jullie een stukje wijzer maken wanneer het gaat over borstvoeding. Alle bovenstaande opties zijn mogelijk maar wat is voor jou nou het meest aantrekkelijk en waar zitten de verschillen nou écht. Laten we samen duiken in de wereld van (baby)melk. Deze week vertellen we jullie alles over het geven van borstvoeding.

Voor de meeste vrouwen is borstvoeding geven het meest voor de hand liggend. Het is het meest natuurlijke proces. Borstvoeding heb je als vrouw altijd bij je en is meteen klaar en op kamertemperatuur. Daarnaast raakt het ook nooit op, dus je hoeft nooit naar de winkel te rennen. Ideaal! Wel moeten jij en je baby het leren en dit kan in het begin best wel even moeilijk zijn. Ook zal je er in het begin s ’nachts uit moeten om je kleine te voeden, want dit kan alleen jij wanneer je borstvoeding geeft. Je partner kan zich buitengesloten voelen wanneer hij niet kan bijdragen in het voeden van zijn kind. Het kan zo zijn dat als je kind eenmaal gewend is aan jouw warme tepel, dan wil hij misschien niet meer aan een flesje met afgekolfde melk drinken. Ook baby’s kunnen kieskeurig zijn. Een voordeel aan borstvoeding geven is dat wanneer je slaperig bent, je niet eerst naar beneden hoeft te lopen om de melk op te warmen. Alle kleine beetjes helpen. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je met borstvoeding altijd in de buurt van je kind moet zijn. Ga je weer aan het werk of wil je een dagje weg? Dan zal je bijvoorbeeld moeten kolven op werk en dit is meteen de reden waarom wij ons richten op de borstkolf. Juist, om het voor jullie allemaal een stukje makkelijker te maken.

Een leuk weetje voor jullie tussendoor! Wisten jullie al dat borstvoeding geven het samentrekken van je baarmoeder versnelt na de bevalling? Dit betekent dat je minder lang blijft bloeden. De placenta veroorzaakt een wond in de baarmoeder die moet helen. In de eerste 24 uur na de bevalling zal het bloedverlies het meest hevig zijn. Wanneer je baarmoeder goed samentrekt, zal het bloedverlies verminderen. In de loop van de dagen zal het bloedverlies minder worden. Op het moment dat je weer wat meer gaat bewegen, bijvoorbeeld als je voor het eerst gaat wandelen, zal het bloedverlies weer wat toenemen. Het bloedverlies zal aanhouden tot maximaal zes weken na de bevalling. Dit hangt weer samen met je menstruatie, door het geven van borstvoeding blijft je menstruatie langer weg, je raakt dus niet zo snel zwanger. Dames, let er wel op dat dit niet de garantie van een anticonceptiemiddel geeft.

Dan een stuk wat wij zelf erg interessant vinden. Borstvoeding geven heeft namelijk ook impact op de gezondheid, er is een kleinere kans op borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en botontkalking (osteoporose). [1] Wie had dat gedacht? Hoe langer je borstvoeding geeft hoe kleiner die kans zal zijn. Maar borstvoeding heeft niet alleen impact op jouw gezondheid maar ook die van de kleine! Borstvoeding zit namelijk bordenvol afweerstoffen en dit zorgt er weer voor dat je kleine minder kans heeft op ziektes, infecties en allergieën.

Wanneer je borstvoeding geeft moet je zelf wel oppassen met wat je eet en drinkt. Alcohol kun je bijvoorbeeld beter niet drinken. Ook van scherpe kruiden of koolsoorten kan je baby last krijgen, dit geldt ook voor de geneesmiddelen die jij gebruikt. Om er nog even aan toe te voegen borstvoeding is makkelijker verteerbaar en je kleine zal gemiddeld minder last hebben van darmproblemen en spugen. Scheelt jou ook weer schone kleding. Er wordt nog een kleine maar aan toevoegt.. bij borstvoeding is je melkproductie voor een deel afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ben je moe of heb je last van stress? Dan maak je minder melk aan. Wanneer het niet zo lekker loopt, kun je last krijgen van pijn of andere lichamelijke klachten zoals tepelkloven of een borstontsteking. Tepelkloven komt regelmatig voor bij vrouwen. Tepelkloven kunnen ontstaan door het niet goed vastpakken van de tepel door de baby. Een baby heeft de borst goed vast als hij de hele tepel in de mond heeft en het onderlipje naar buiten is gekruld. Tepelkloven kunnen ook voorkomen wanneer je een gevoelige huid hebt of een allergische reactie op crème, wasmiddel of zoogkompressen. Wanneer je tepelkloven hebt mag je gewoon borstvoeding geven, zelfs wanneer er wat bloed uitkomt. Let goed op de manier van aanleggen en probeer verschillende houdingen uit.

Wij vrouwen vinden over het algemeen allemaal ons figuur belangrijk, wie wil er nou niet snel weer terug zijn op het gewicht dat je voor de zwangerschap had? Bonus! Door borstvoeding te geven ben je weer sneller terug op je oude gewicht en het is ook nog gratis. Wel is het zo dat je het als vrouw niet erg moet vinden om in het openbaar borstvoeding te moeten geven maar natuurlijk is ook daarvoor onze borstkolf een goede optie. Wat is het mooi dat je lichaam zelf voeding produceert, wij vrouwen zijn toch maar bijzonder! Ons lichaam zorgt er namelijk voor dat de samenstelling van de borstvoeding zich aanpast aan je groeiende kleine. Oh ja, vergeet niet dat wanneer je met borstvoeding wil stoppen dit niet direct kan maar dat je dit stapje voor stapje zal moeten afbouwen. Wij van NurtureGoods zullen nog een afbouwschema voor borstvoeding met jullie delen.

Als laatste willen wij jullie nog even een tip meegeven. Hoeveel melk heeft je baby eigenlijk nodig? Dit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de kleine. Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht je kleine nodig heeft.

Samenvattend borstvoeding geven kan een grote druk op je leggen: je voelt je helemaal verantwoordelijk voor het slagen van borstvoeding en de gezondheid van je kind. Als het dan niet lukt, kun je je voelen alsof je gefaald hebt. Maar over het algemeen heeft borstvoeding geven veel voordelen en wanneer het goed gaat mag je apentrots zijn op jezelf; jij hebt een gezond kindje dankzij jouw eigen melk, super! Ben je nieuwsgierig naar de volgende blog? Het onderwerp hiervan is flesvoeding. Meer lezen over borstkolven? Dat kan hier.

NurtureGoods

[1] https://borstkanker.nl/nl/risicofactoren-bij-borstkanker