Borstvoeding, flesvoeding of donormelk? Het kan allemaal voor de voeding van je baby. Deze week kijken we naar flessenvoeding. Zo weet je of dat meteen bij je past.
Moedermelk is de voorkeursoptie van veel vrouwen, omdat dat het meest natuurlijk aanvoelt. Toch is borstvoeding geven niet altijd makkelijk of zelfs mogelijk. Tepelkloven of zuig- en slikproblemen bij je kindje is een aantal redenen waardoor borstvoeding niet kan lukken. Laten we tepelkloven eens van dichterbij bekijken.
Tepelkloven zijn scheurtjes, kloven of ruwe plekken op je tepel of rondom de tepelhof. Ze zorgen voor een pijnlijk gevoel tijdens het voeden, waardoor ze een spelbreker kunnen zijn voor borstvoeding. Meestal ontstaan tepelkloven doordat je kindje verkeerd is aangelegd en niet goed aan de gehele tepel kan zuigen. Hierdoor gaat het drinken moeilijker. Als je je kindje goed aanlegt, zal je niet snel tepelkloven krijgen. Als je je tepels schoon en droog houdt, is de kans op tepelkloven ook een stuk kleiner. Als je al tepelkloven hebt, wrijf dan even met een ijsblokje langs je tepels voor je gaat voeden. Dan wordt het minder pijnlijk. Gebruik geen zeep of zalfjes op en rond je tepels. [1] We raden je aan deze tips op te volgen. Dan verdwijnen tepelkloven meestal binnen enkele dagen. Als je (tijdelijk) geen of minder borstvoeding kan of wil geven, is flessenvoeding een uitkomst.
Er zijn verschillende soorten flessenvoeding op de markt, maar ze zijn allemaal door de Europese wet goedgekeurd en hebben allemaal de juiste samenstelling voor een gebalanceerde voeding. Hierdoor zijn de verschillen binnen de merken minimaal. Geen zorgen dus, je doet het al snel goed! Op een bepaald moment zal je van borstvoeding over moeten gaan op flessenvoeding. Wanneer je zwangerschapsverlof eindigt, bijvoorbeeld.
Als je borstvoeding hebt gegeven, moet je in stapjes overgaan op flessenvoeding. Zo kunnen jij en je kindje aan de nieuwe manier van voeden wennen. Dat is handig als je later gaat kolven op het werk. Je borsten moeten zelf ook even schakelen. Je lichaam is erop ingesteld dat je je baby op een natuurlijke manier voedt. Daarom zal je lichaam op bepaalde momenten vanzelf moedermelk gaan aanmaken. Je zal moeten kolven om de melk op te vangen, anders kun je last krijgen van stuwing. Je borsten zijn vol en moeten leeg. Als je borstvoeding afbouwt, zal je lichaam minder moedermelk aan gaan maken. Zo voelt je lichaam wanneer het aanmaken van moedermelk nog nodig is. Jij bent samen met je lijf het ideale team: hoeveel voeding je baby ook nodig heeft, precies zoveel zal hij ook krijgen. Je hoeft die moedermelk niet per se te drinken te geven: je kan ook voor flessenvoeding kiezen. Maar om je lekker in je eigen lijf te blijven voelen, zal je moeten kolven om geen last te krijgen van stuwing. Je hebt lang met het gewicht van je kindje rondgelopen. Nu heb je nog steeds het gewicht van de moedermelk in je borsten, maar dat kan je gelukkig onder controle houden. Een voordeel als je je een beetje onzeker bent gaan voelen over je lijf! Wij hebben bij NurtureGoods genoeg borstkolven om uit te kiezen.
Volgens de wetgeving moet je voldoende tijd en een rustige ruimte hebben om te kunnen kolven op het werk. In de praktijk ligt het niet zo eenvoudig. Niet elke werkplaats heeft een ruimte waar je makkelijk kunt kolven. En ook al hoor je tijd vrij te krijgen om te kunnen kolven, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Wie houdt twintig kinderen stil als juf zich terugtrekt? En wat als je volgende klant of cliënt alweer bijna op de stoep staat? Zo kan er tijdsdruk ontstaan en kan je niet rustig kolven. Je moet ontspannen kunnen kolven om het effectief te doen. Als je stress voelt, zal je lichaam minder melk aanmaken. Overweeg kolven thuis te doen als kolven op het werk voor te veel onrust zorgt. Maar kolven heeft ook een mooie kant: een manier om de melktoevoer tijdens het kolven te stimuleren is om aan je kindje te denken, naar een foto van je kleintje te kijken of aan de kleertjes te ruiken. Zo weet je lichaam voor wie het de moedermelk voor aan moet maken.[2] Je zou kunnen zeggen dat de liefde voor je kindje moedermelk aanmaakt. Zo geef je flessenvoeding aan je kindje geven zonder dat de intimiteit van de borstvoeding helemaal verdwijnt. Misschien voelt het als falen als je met borstvoeding moet stoppen. Maar wanneer je nog kolft, bedenk dan maar gerust dat je kindje zonder jouw liefde en inzet niet zou kunnen groeien!
Flessenvoeding geven heeft een aantal voordelen ten opzichte van borstvoeding. Als je wil weten hoeveel voeding je baby gedronken heeft, kun je dat aan het flesje aflezen. En hoewel je lichaam zelf op tijd moedermelk aanmaakt, kun je ook met flessenvoeding een schema aanhouden. Je kan meerdere flesjes tegelijk klaarmaken en tot maximaal acht uur bewaren. Ze moeten dan wel in de koelkast blijven, maar zo kun je met flesvoeding je eigen schema net iets soepeler maken. Dat heb je wel verdiend met al het werk dat je doet om je kindje op te voeden, supermama!
Het is natuurlijk voor papa en andere familie en vrienden ook erg leuk om je kindje te voeden. Op deze manier kunnen zij ook een hechtere band met je kleine wondertje opbouwen. Het is een van de eerste manieren waarop je kindje sociale contacten op kan doen. En als het ook weer even over jouw sociale leven gaat: flessenvoeding kan daarvan weer iets teruggeven! Als je kolft en een voorraadje melk aanlegt, kun je voorzichtig aan weer vaker en langer de deur uit als iemand de flessenvoeding een keer kan overnemen. En het lekkere wijntje mag voorzichtig aan ook weer eens. Als je een voorraadje aanlegt en meteen na het kolven een wijntje drinkt, is de alcohol voor de volgende voeding weer uit je lijf verdwenen, als je weer opnieuw moet kolven.
Hoeveel en wanneer je je kindje flesvoeding moet geven is afhankelijk van de leeftijd en zwaarte van je baby. Een rekensommetje is dat je voor elke kilo die je kleintje weegt, je 150 ml per dag moet geven. Op Oudersvannu vind je een uitgebreider schema voor flessenvoeding. Zo zie je meteen hoeveel voeding je baby ongeveer nodig heeft. Zo zie je dat flessenvoeding een fijne aanvulling op borstvoeding kan zijn en ook zeker niet zo ingewikkeld of nadelig hoeft te zijn als het misschien lijkt! Als je meer wilt weten over donormelk, klik dan hier.
Bronnen:
[1] https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/77675-tepelkloven-behandelen-voorkomen-en-verzorgen-zalf-creme.html#mogelijke-complicaties-van-tepelkloven [2] https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/kolven.aspx [1] https://borstkanker.nl/nl/risicofactoren-bij-borstkanker