Overslaan naar hoofdinhoud

Donormelk
Deze keer nemen we een kijkje in de buggy van donormelk. Donormelk is gekolfde melk van andere moeder(s). Een fenomeen dat nieuw lijkt te zijn, maar het toedienen van donormelk gaat al ver terug in de tijd. Vroeger was het namelijk de normaalste zaak van de wereld dat moeders die problemen hadden met de productie van moedermelk hun baby lieten voeden door andere vrouwen. Sinds de opkomst van flesvoeding, zwakte de vraag naar donormelk compleet af. Door de populariteit van flesvoeding en de hiv-epidemie zijn in de jaren tachtig wereldwijd alle moedermelkbanken gesloten.

Belang van moedermelk
Moeders en baby’s vormen een onafscheidelijke biologische en sociale band. Moedermelk bevat op maat gemaakte stoffen die de ontwikkeling van je kleintje bevorderen. Baby’s die moedermelk drinken zijn daarom minder vatbaar voor infecties en ervaren een gezondere geestelijke ontwikkeling. World Health Organization en UNICEF adviseren om minimaal een half jaar moedermelk te geven voor de beste ontwikkeling van de kleine jij. Er wordt ook wel eens gezegd dat borstvoeding de kwaliteit van een Louis Vuitton tas evenaart, terwijl flesvoeding een Eastpack is. Een designer handtas is een investering, maar je zult er nooit spijt van krijgen. Naarmate er steeds meer informatie beschikbaar werd over het belang van moedermelk voor de gezondheid, groei en immuunsysteem van de baby’s heeft donormelk een nieuwe piek bereikt. Sinds 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank heropend voor de kersverse moeders bij wie het geven van borstvoeding niet vanzelfsprekend is.

Overweging donormelk
Borstvoeding is de natuurlijkste manier voor het voeden van je baby. Door verschillende complicaties kan het zijn dat je als moeder niet in staat bent de voeding toe te dienen via jouw borst. Als moeder kan je last hebben van die óh zó vervelende tepelkloven of vermoeidheid ervaren na alle slapeloze nachten. Ook kun je problemen ondervinden met de melkproductie, psychologische hindernissen van het verleden of de gevolgen van borstkanker. Als moeders met deze problemen hun pasgeborenen willen voeden met Louis Vuitton-kwaliteit, raadt Wereldgezondheidsorganisatie donormelk aan boven flesvoeding.

“VUmc-kinderarts Van Goudoever noemt donormelk ook wel het vloeibaar goud”

Voordelen donormelk
De Amsterdamse UMC is op dit moment de enige moedermelkbank in Nederland. De moedermelk donoren ondergaan eerst een (kort) telefonisch intake gesprek met iemand van de moedermelkbank over het gebruik van medicijnen/ drugs/ alcohol/ dieet etc. Indien er geen bezwaren zijn zullen donors worden doorverwezen naar Sanquin bloedvoorziening voor een donorkeuring door een donorarts en een bloedtest. Bij langdurige donoren wordt iedere drie maanden een bloedtest afgenomen om de sterren kwaliteit van de donormelk te garanderen. De donormelk wordt eerst op bacteriën gecontroleerd, vervolgens gepasteuriseerd en tenslotte nog één keer gecheckt. VUmc-kinderarts Van Goudoever noemt donormelk ook wel het vloeibaar goud. Donormelk klinkt misschien als muziek in je oren, maar weet wel dat donormelk niet zonder risico’s komt.

Nadelen donormelk
Sinds de komst van social media is het delen van moedermelk een stuk eenvoudiger geworden. In Nederland bestaan de pagina’s: Borstvoeding Donormelk en Moedermelk Netwerk. Op deze pagina’s bieden moeders hun overige moedermelk aan. Dit betekent dat het ziekenhuis als tussenschakel wegvalt en de sterren kwaliteit van de donormelk niet gegarandeerd wordt. Desondanks voeren desbetreffende pagina’s vaak wel fysieke screenings uit in combinatie met bloedtesten op verzoek van de aanvragende moeder. Het doneren van moedermelk is risicovol aangezien er onbedoeld bacteriën, virussen en ziektes doorgegeven kunnen worden aan je kleine smurf. Als er niet op een hygiënische manier wordt gekolfd of de moedermelk niet op de correcte manier bewaard wordt kan je baby erg ziek worden. Van Goudoever snapt heel goed de overweging van de nieuwe mama’s onder ons, maar is kritisch over het feit dat er op deze manier moedermelk wordt gedeeld. Hij vindt het risico te hoog en raadt onbewerkte moedermelk af. Want waarom akkoord gaan met een Eastpack?

Kosten donormelk
Het vloeibaar goud van de moedermelkbank hangt een flink prijskaartje aan. Alsof de luiers al niet duur genoeg zijn. Na de medische screening van de donoren en de bewerking van de moedermelk, kost donormelk via de donorbank €200,- per liter. Hoeveel moedermelk je baby per dag nodig heeft is afhankelijk van het gewicht en leeftijd van je baby. Voor iedere kilogram lichaamsgewicht heeft je baby per dag tussen de 100 en 150 milliliter moedermelk nodig. Naarmate je baby als kool groeit, heeft hij of zij minder moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Hoeveel voeding heeft jouw kleine nodig?
De volgende cijfers zijn misschien iets minder sexy, maar zeker niet minder belangrijk. Als je geïnteresseerd bent in donormelk, dan geeft de hersenkraker hieronder je een indicatie van de hoeveelheid voeding die je per dag nodig hebt in de eerste zes maanden.

Oké, klaar? Hier gaan we:

Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

De praktijk vertelt ons dat de daadwerkelijke hoeveelheid kan afwijken. In de werkelijkheid kan het natuurlijk zijn dat je baby een snack-attack heeft of toch even minder trek blijkt te hebben. De berekeningen geven een inzicht in wat de kosten van donormelk is voor de eerste zes levensmaanden. Je kunt het natuurlijk vergelijken met een flesvoeding schema, maar dan met een andere inhoud.

Moedermelk in overschot? Doneren kan.
Volgens de moedermelkbanken is er een tekort aan donoren. Regelmatig roepen de banken moeders op om zich aan te melden als donor. Als je geïnteresseerd bent in het doneren van je moedermelk aan de moedermelkbanken, dan zal je gescreend worden op verschillende infecties die je via je melk door zou kunnen geven. De melkbank wil dan ook weten of je gezond bent en of je op regelmatige basis medicijnen gebruikt. Ook wordt je koffie- en alcoholconsumptie onder de loep genomen. We snappen dat de strenge voorwaarden je kunnen afschrikken, maar alleen zo is het mogelijk om de beste kwaliteit donormelk te geven aan baby’s die het hard nodig hebben. Want iedere baby verdient de kwaliteit van een designer handtas! 

Volgende keer lees je meer over …
Er rust toch nog een taboe over kolvende vrouwen in het openbaar, wat natuurlijk compleet belachelijk is. De volgende keer lees je meer hoe je kolven op het werk zo fijn mogelijk kunt laten verlopen.