Overslaan naar hoofdinhoud

Lovee moest naar de NICU worden overgebracht waar zij in een couveuse moest blijven onder het maximale aantal blauwe lampen.

Anne

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Anne. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Anne (Instagram @genietenvanslaap)

Borstvoeding, ik geniet er echt van om dit te kunnen geven aan mijn meisje. Al 2 keer eerder mocht ik dit geven aan mijn dochters. 15 maanden en 18 maanden heb ik hen gevoed. Ik vond het een vanzelfsprekende keuze dat ik dit weer ging doen toen Lovee werd geboren. Toch startte dit borstvoedingsavontuur anders dan ik had gedacht. 

Helaas werd Lovee een uur na de geboorte in het ziekenhuis bij me weggehaald.
Zij had een te hoog bilirubinegehalte in haar bloed, wat betekende dat zij onder de blauwe lamp moest om dit te kunnen afbreken. In de eerste uren lag zij in een bedje naast mij op de kamer. Zij mocht alleen maar een kwartiertje eruit om bij mij te drinken aan de borst. Dat was de enige borstvoeding. Ik vond het enorm stressvol. Mijn baby, net op de wereld, die even snel bij me moest drinken om vervolgens weer meteen in haar bedje te liggen onder een deken met blauw licht.

Later die avond werd er opnieuw bloed geprikt en bleek het bilirubinegehalte nog verder te zijn gestegen. Dit was slecht nieuws. Lovee moest naar de NICU worden overgebracht waar zij in een couveuse moest blijven onder het maximale aantal blauwe lampen. Dit betekende dus ook voor mij dat zij niet meer uit de couveuse mocht om borstvoeding van mij te krijgen.

Ik moest meteen starten met kolven in het ziekenhuis. De dag dat ik werd ontslagen huurden we de kolf uit het ziekenhuis om de gekolfde voeding mee te kunnen nemen wanneer we naar het ziekenhuis gingen. Twee keer per dag ging ik naar het ziekenhuis. Door de stress en moeheid kolfde ik in de eerste dagen maar minimaal. Het duurde echt even voordat de melkproductie op gang kwam. Op dag vier mocht ik eindelijk buidelen met Lovee, zo fijn! Ik mocht haar eindelijk weer borstvoeding geven. Ze wist nog hoe het moest! De lampen werden steeds meer afgebouwd en het einde van de ziekenhuisopname was in zicht. 


Na zes dagen mocht zij eindelijk mee naar huis! De eerste twee nachten thuis waren pittig. Van acht keer per dag een flesje naar onbeperkt aan de borst. Dat vond ze wel wat! Een borstenkind noemden de verpleegkundigen in het ziekenhuis, omdat ze vaak momenten van onrust had en echt de borst leek te missen. 

Ze had nu ineens de borst 24/7 tot haar beschikking. Dat was wennen. Voor haar buikje die het zwaar te verduren had, maar ook voor mijn tepels. Want die waren niet gewend om een baby zo vaak aan de borst te hebben. Ook haar drinktechniek was nog niet optimaal. Doordat ze een flesje gewend was, hapte ze niet goed aan. Na 2 dagen had ik dus enorm gevoelige tepels. Gelukkig had ik een goede kraamzorg die me behoedde voor nog meer schade. Meteen startte ik met tepelzalf en tepelhoedjes. Dit hielp! Langzaam maar zeker nam de gevoeligheid tijdens het voeden af en Lovee leek een steeds betere drinktechniek te krijgen.

Ik begon ook standaard met eenmaal per dag te kolven. Omdat mijn andere twee dochters flesweigeraars waren en ik daar heel veel stress van had tegen de tijd dat ik weet aan het werk moest wilde ik dit met Lovee voorkomen. En ze was al gewend om uit een flesje te drinken vanuit het ziekenhuis, dus hier wilde ik graag mee doorgaan! Kolven maar!


Hiervoor gebruik ik de dubbelzijdige elektrische borstkolf van NurtureGoods. Wat een fijne kolf is dit! Kolven is niet per se iets wat ik graag doe en tijd voor vrij maak. Dus voor mij moet kolven vooral snel en gemakkelijk kunnen. Dat is met deze kolf heel goed mogelijk. Door de timer op de kolf kan ik precies bijhouden hoelang ik kolf. Vaak is 10 minuten al voldoende om 2 flesjes te kunnen vullen en ik daarmee voldoende voor een voeding heb. Dit komt door de pressure pulse massage technologie die de borstkolf bezit wat ervoor zorgt dat je productie met 20% toeneemt! Door de bijgeleverde speendop kan ik meteen de afgekolfde melk bij elkaar gieten en het flesje aan Lovee geven na het kolven. 

Ondertussen ga ik ook steeds meer de deur uit. Sporten, naar vriendinnen, winkelen, werken. Ik vind het heel belangrijk om mijn eigen dingen te blijven doen. Ik ben mama, maar ook gewoon nog Anne. Mijn andere dochter wilde echt alleen maar de borst en weigerde uit de fles te drinken. Ik kon dus zo weinig de deur uit en als ik weg was, keek ik om de haverklap op mijn telefoon of ik al zou worden ‘teruggeroepen’. Zo stressvol. 

Gelukkig gaat het dit keer zo anders en drinkt Lovee fijn uit haar flesje. Doordat ik dagelijks kolf is er voldoende melkvoorraad in de vriezer zodat papa ook een flesje kan geven. Zo krijgt ze toch nog mijn melk binnen zonder dat ik er ben, een fijn idee!

Veel lieve groetjes, Anne
Wil jij meer weten over Anne? Volg haar dan op Instagram @genietenvanslaap