Overslaan naar hoofdinhoud

De eerste keer de kolf gebruiken was een verademing.

Ilona

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Ilona. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Ilona (instagram @echtilona).

Borstvoeding of kunstvoeding?

Je moet er al vroeg over nadenken. Ga ik voor borstvoeding of toch kunstvoeding? Bij de aanvraag van de kraamhulp werd deze vraag al gesteld. En daar werd deze vraag niet alleen gesteld, want ook familie en vrienden vroegen wat we gingen doen. En heel eerlijk, ik had nog geen idee. Want wat als ik heel graag borstvoeding wil geven, maar het lukt niet. Dan ben ik straks heel gefrustreerd dat het niet gelukt is. Begon ik gelijk met alleen kunstvoeding, dan vond ik het weer jammer dat ik het niet geprobeerd had. Dus ik liet alle opties open en zag het wel op het moment zelf. Wat een rust gaf dat. 

De eerste nacht
Eind van de middag werd onze kleine meid geboren. Na een tijdje probeerde we haar voor de eerste keer aan de borst te leggen, om zo de productie op gang te brengen. Maar het ging haar niet snel genoeg of er kwam nog niets uit. Samen met de kraamhulp probeerde we diverse houdingen om haar te laten drinken. Benieuwd naar wat de nacht ons ging brengen. Gelukkig hadden we ook kleine zakjes met kunstvoeding in huis gehaald om haar eventueel iets te eten te kunnen geven. Maar we werden ook gerustgesteld met het idee dat ze nog genoeg voeding uit de placenta heeft gehaald zodat ze de eerste 24 uur nog door kon.

De volgende dagen
Met hulp van de kraamhulp probeerde we mijn productie op gang te brengen met hulp van een handkolf, aanleggen en borstvoedingsthee. Na twee dagen kwam de productie op gang en konden wij ons meisje voeden met alleen maar borstvoeding. Ondanks dat ze af en toe wat onrustig was, want honger en het ging niet snel genoeg.  Maar het is gelukt, wat fijn. 
Na die paar dagen ontving ik ook de fijne elektrische borstkolf. Mijn stuwing was flink op gang en mijn borsten stonden inmiddels op springen, dus de kolf kwam op het juiste moment. 


Eerste keer
De eerste keer de kolf gebruiken was een verademing. Wat was de handkolf dan onprettig en gevoelig op de borsten. Dit ging ten eerste veel sneller, maar voelde ook zoveel fijner. Door de trilling voelde het alsof je borsten zachtjes gemasseerd worden, waardoor je niet door hebt dat je aan het kolven bent. En meteen een mooie hoeveelheid melk kwam eruit. Dat voelde toch als een opluchting, want zo kreeg ze genoeg eten. 

De 2e week
In de 2e week kolfde ik af en toe na om de spanning van mijn borsten te kunnen halen. Helaas merkte ik eind van de week dat de kleine weer erg onrustig werd aan de borst. Er kwamen diverse vragen in mij op, want je krijgt toch genoeg voeding, je hebt een schone luier, wat is er toch aan de hand. Soms wou je dat je bij de geboorte gelijk een handleiding krijgt van je kindje zodat je weet wat je moet doen. 

Twee weken oud
Vandaag kwamen ze van het consultatiebureau langs om te kijken of je weer op geboortegewicht bent. Je bent vandaag precies twee weken, dus het zou wel ‘moeten’. Helaas ben je afgelopen week best afgevallen. We spreken af om je extra bij te voeden. Die kolf komt nu heel goed van pas, want na elke voeding overdag zou ik gaan kolven om dat nog na te geven. Hopelijk komt ze hier genoeg van aan. 

Nog een paar dagen stoeien we met een onrustige baby. Ze wil niet goed drinken aan de borst, want honger en het gaat niet snel genoeg. Na de borst krijgt ze nog zo’n 30cc gekolfde melk na, zoals afgesproken. Helaas blijft ze ontevreden. Later die week word ze weer gewogen en blijkt ze het minimale aangekomen. 


Wat gaan we nu doen?
Nu staan we voor een volgende vraag. Gaan we door met hoe we het afgelopen week hebben gedaan en weten we nog steeds niet of ze nu genoeg eten krijgt of gooien we het roer om. Ik besloot het laatste. Want met een huilende onrustige baby werd kolven na elke voeding een steeds grotere uitdaging. Het kostte ons beide erg veel energie. Is dit wat wij willen? En verder was ik erg benieuwd wat ze per voeding ongeveer uit mijn borsten kreeg. 

Het was ondertussen vrijdag en dinsdag zou ze weer gewogen worden. Beide hoopte we dat ze dan echt was aangekomen. Iets wat we voor nu het belangrijkste vinden. We besloten om vanaf nu haar kunstvoeding te gaan geven, zodat we wisten wat ze binnen krijgt. Overdag ging ik elke voeding kolven om te kijken of we haar naar een paar dagen hier volledig mee kunnen voeden. 

Helaas kom ik er naar een paar dagen achter dat ze hier nooit genoeg aan gaat hebben. Ik zou een paar dagen moeten kolven om haar een dag te kunnen voeden. Dat is geen doen. Een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding hebben we ook geprobeerd, maar dat vinden haar darmpjes geen goede combi. 

Conclusie
We hebben de borstvoeding geprobeerd, op verschillende manieren, maar helaas was het voor ons niet weggelegd. Ik ben blij dat ik haar met kunstvoeding kan voeden en ze hier goed van groeit. Dat vind ik het belangrijkste. Deze beslissing heeft voor rust gezorgd bij ons beide. Geen frustratie meer bij de voedingen, maar tevreden en ontspannen eten. 

Liefs, Ilona
Wil jij meer weten over Ilona? Volg haar dan op Instagram @echtilona