Overslaan naar hoofdinhoud

Met mijn tanden op elkaar en mijn tenen krom legde ik haar aan.

Marion

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Marion. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Marion (Instagram @marionvanzutphen)

Ik en borstvoeding, het is een soms haat maar vooral een liefdesverhouding

Ik heb nog nooit zoveel doorzettingsvermogen bij mezelf ervaren als bij het willen geven en het doorzetten van borstvoeding! 
Het begon bij de geboorte van mijn eerste dochtertje Guusje. Ik wist dat ik heel graag borstvoeding wilde geven en dacht dat me dat ook gemakkelijk zou gaan lukken. Toen ik aan het einde van mijn zwangerschap begon met wat lekken was ik zo trots op dat gelige goedje: wauw, er komt gewoon melk uit mij, wat ik zelf gemaakt heb!  

Toen ze werd geboren hapte ze moeilijk aan. Zal vast wel goed komen dacht ik. Toch bleek de hulp van tepelhoedjes nodig. Heel fijn hulpmiddel voor Guusje. Ik zelf vond het best een gekluns en gedoe, maar ze dronk, dat was het belangrijkste. Toen begon de stuwing. De harde plekken bleven en begonnen pijn te doen, ik dacht dat dat er gewoon bij hoorde. Een beetje masseren en warm houden, mijn dochtertje in verschillende houdingen voeden en dan zal het vast wel weg trekken. Dat deed het helaas niet, de dag nadat de kraamhulp weg was kreeg ik 41 graden koorts. Ik had een flinke borstontsteking te pakken. Ik lag helemaal te shaken in bed van de koorts, ik had nog nooit zoiets meegemaakt! Mijn vriend is die avond nog antibiotica bij de huisartsenpost gaan halen waar de ontsteking uiteindelijk mee verdwenen is. 

De weken daarna heb ik nog eens twee keer een borstontsteking gehad. Gelukkig waren deze minder heftig dan de eerste maar alsnog geen pretje! Alsof dat niet genoeg was kregen we ook nog te maken met spruw: een schimmel in het mondje van onze dochter. Helaas kwam deze schimmel ook in mijn tepels terecht waardoor ik een stekende pijn kreeg tijdens het voeden. Elke keer was het flink op de tanden bijten wanneer ze aan hapte. Guusje dronk door de spruw heel erg onrustig wat een hoop gedoe en stress opleverde tijdens de voedingen. Het middeltje van de dokter hielp niet en ben vervolgens internet af gaan struinen.


Ik heb volgens mij zowat alle medicatie en trucjes die bestaan geprobeerd tegen de spruw maar niets hielp. De spruw bleef en dus ook het mega onrustig drinken van Guusje. Na ongeveer drie maanden was de spruw opeens weg en kon ik eindelijk echt genieten van het geven van borstvoeding. Wat een fijne momenten hebben we gehad! Heerlijk als ze drinken, je aankijken en beginnen te lachen. Ik heb haar borstvoeding gegeven totdat ze negen maanden oud was (en me begon te bijten, haha! Toen was het klaar voor mij). 

Bij mijn tweede dochtertje Charlie, mei 2023 geboren, ging ik er weer met het zelfde gevoel in: ik wil heel graag borstvoeding gaan geven. Ondanks mijn ervaring met mijn eerste dochtertje en wetend dat ik dit allemaal weer mee zou kunnen maken. Ik wist zelfs van mezelf dat als ik de hele circus weer mee zou maken, ik toch door zou zetten. Moederlijk oerinstinct?  

Direct na de geboorte heeft ze verkeerd aan de borst gelegen waardoor ze al een flinke zuigvlek op mijn tepel had gemaakt. In de kraamweek hapte ze ook niet altijd goed aan wat resulteerde tot kapotte tepels, het vel lag er letterlijk vanaf. Het voelde net als met de spruw van Guusje: een stekende pijn als ze begon met drinken. Met mijn tanden op elkaar en mijn tenen krom legde ik haar aan. Ik ben toen met tepelhoedjes doorgegaan om de pijn een beetje te verzachten. Ook dit keer heb ik fink wat stuwing gehad, ik heb af en toe mijn borsten helemaal leeg moeten kolven omdat ze ze niet leeg dronk. Daarnaast ben ik erg alert geweest op borstontstekingen gezien mijn verleden.


Door heel veel te masseren ben ik de ontstekingen voor geweest en tot nu toe heb ik nog steeds geen borstontsteking gehad! Na een paar weken was het vel op mijn tepel ook weer aangegroeid en ben ik af gaan bouwen met het tepelhoedje. 

Helaas heeft ook Charlie spruw gekregen maar tot nu toe heb ik er zelf geen last van gehad. Af en toe drinkt ze onrustig maar merendeel is het genieten tijdens de voedingen. Vooral nu ze me steeds meer aan kijkt tijdens het drinken en er af en toe een gezellig lachje verschijnt!  

Ik denk dat ik ook dit keer weer lekker lang door ga met borstvoeding wat betekend dat ik ook op het werk zal gaan kolven. Super fijn met de draadloze borstkolf van Nurture Goods! Bij Guusje zat ik op het werk altijd naast een wasbak op een krukje omdat daar een stopcontact zat. Dit keer weet ik het wel: lekker in een fijne stoel mijn eigen melk afkolven voor de kleine meid. Het is zoiets bijzonders, je eigen moedermelk.  

Borstvoeding wordt vaak onderschat en is echt hard werken in de meeste gevallen! Maar de mooie intieme momenten die ik heb (gehad) met mijn dochter(s) zijn echt momentjes van ons samen die niemand meer van me af pakt!  

Heel veel liefs, Marion
Wil jij meer weten over Marion? Volg haar dan op Instagram @marionvanzutphen