Overslaan naar hoofdinhoud

Dankzij de fijne NurtureGoods kolf kreeg ik een stukje zekerheid over mijn productie.

Marine

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Marine. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Marine (Instagram @gewoon_een_mama).

Borstvoeding: toch niet zo vanzelfsprekend

Het ziekenhuisverblijf
Op 28 januari 2023 werd ons kleine meisje geboren. Na een eerste nacht in het ziekenhuis met op zijn meest twee uur slaap en een inleiding van 20 uur. 

Vanaf het begin van de zwangerschap was ik al 100% zeker van het feit dat ik borstvoeding wilde geven. Allicht namen we echter een jammere start. Meteen nadat ze op mijn blote borst werd gelegd, werd er geprobeerd om haar aan te leggen. Ons meisje bleek niet meteen de juiste “aanhaptechniek” te beheersen, waardoor ik eerst handmatig moest kolven om vervolgens via een cupje te voeden. De dagen daarna bleef ik proberen om haar aan te leggen aan de borst, op een correcte manier. Echter werd hier omtrent zeer weinig begeleiding gegeven in het ziekenhuis waardoor ik op dag twee met tepelkloven en blaasjes zat door een nog steeds verkeerde drinktechniek. Ik trok hier toen aan de alarmbel. 

Borstvoeding kon en mocht toch niet zoveel pijn doen? Telkens als ze aan mijn borst dronk kon ik wel tegen het plafond springen van de pijn. Meer dan liet ik ook een luide “auw!!” ontsnappen.

Daarnaast zat ik steeds met een gefrustreerde baby omdat ze niet genoeg voeding binnen kreeg. Daarop besloot ik op dag twee om 24 uur aan een stuk te kolven. Zo kwam mijn productie op gang en kregen mijn tepels rust. Het verdere ziekenhuisverloop gaf ik mijn melk via flesjes omdat mijn tepels nog niet waren hersteld. Op dag vier mochten we naar huis. Eindelijk, want na vijf nachten in het ziekenhuis waren we het beiden goed zat. 

De thuiskomst
Eenmaal thuisgekomen besloot ik om nog enkele dagen verder te kolven en mijn melk via flesjes aan te bieden en wanneer mijn tepels hersteld waren zou ik weer beginnen om de aanhap techniek te verbeteren. 

Ik merkte meteen dat de kolf van Nurture Goods, de Smart 3.0 versie, zeer borstvriendelijk was. Om te beginnen is het een ongelooflijk mooi design, gecombineerd met een groot comfort. De siliconen hoezen hadden ze in het ziekenhuis niet, en dit geeft een zeer groot verschil! Zeker als je gevoelige borsten en tepels hebt, zoals bij mij het geval was. Ik koos ervoor om steeds te starten met één á twee minuten in de massagestand, om daarna over te gaan op de kolfstand. Door de verschillende standen kon ik zacht en comfortabel kolven. 


Dankzij de fijne Nurture Goods kolf kreeg ik een stukje zekerheid over mijn productie. Ik zag daadwerkelijk wat ik kolfde en ik wist zo ook zeker dat mijn meisje genoeg voeding binnen kreeg. In het ziekenhuis is zij in 24 uur bijna 10% van haar geboortegewicht kwijtgeraakt, wat bij mij toch wat angst teweegbracht. Kreeg ze wel genoeg voeding? Groeide ze wel goed? 

Thuis ben ik dus blijven kolven die eerste week en heb toen ook enkele dagen samen met de lactatiekundige gewerkt aan de “aanhaptechniek”. Stilletjes aan ging dit beter. Bij thuiskomst gaven we dus enkel flesjes, na drie dagen werken met de lactatiekundige schakelde ik voorzichtig over op overdag Live-borstvoeding, en s ‘avonds en s ‘nachts een flesje om goed in te slapen.

De tweede week
Vanaf de tweede week gaven we dus enkel nog s ’avonds en s ’nachts een flesje van mijn afgekolfde moedermelk. De reden waarom we dit zo deden, was omdat we merkten dat ze aan de borst s ‘avonds en s ‘nachts slechter dronk, waardoor ze vaak slechte nachten had. Tijdens het live-Borstvoeden had ons meisje ook steeds het probleem dat ze continue in slaap dommelde. Live voeden was daardoor voor mij in het begin zeer vermoeiend. Ik moest haar steeds opnieuw stimuleren door in haar handjes te wrijven, over haar oortjes, haar voetjes te kriebelen etc. En dan nog viel ze zo diep in slaap, ondanks dat ze te weinig had gedronken. Die flesjes afgekolfde melk gaven ons een hoop rust. Mentaal en fysiek. Zij dronk genoeg en we sliepen met ons drie net wat langer door. En uitgeruste ouders, zijn er twee waard! 

Waar ik tegenaan liep bij het kolven
De reden waarom ik vanaf week twee wilde overgaan op overdag live-voeden is omdat ik het enorm veel werk vond om de kolf na ieder gebruik uit te spoelen en af te wassen. Hoewel de kolf zo is ontworpen dat dit eigenlijk best snel en gemakkelijk kan. Ik was gewoon zo moe van de zware en lange inleiding dat het nog in mijn lijf bleef hangen. Ik had er gewoonweg de energie niet meer voor. Niet enkel de kolf maar ook de flesjes moesten elke keer afgewassen worden, waardoor ik al snel afbouwde in het kolven en opbouwde met live-voeden. 


Wat ik wat lastig vond aan de Smart 3.0 is dat er geen draagzakje bijzit. Op zich is de kolf volledig draadloos (qua elektriciteit dan, want zuigleidingen zijn er wel) te gebruiken, maar moet je toch nogsteeds blijven zitten terwijl je kolft, maar buiten dat vind ik deze kolf geweldig. Hij heeft me ook enorm geholpen (en nu nog altijd) om mijn productie te verbeteren en ook goed te houden. Ze heeft me ook heel leuk geholpen met een voorraadje moedermelk op te bouwen.  Ik ben hier dus alleen maar positief over!

Hoe het nu gaat
Inmiddels zijn we bijna 5 weken verder en drinkt ons meisje heel goed aan de borst. De aanhaptechniek is fel verbeterd sinds we verminderden in de flesjes. Ze drinkt nu mooi met de mond groot open en heeft de juiste drinktechniek gevonden waardoor ze voldoende voeding binnenkrijgt en heel goed aankomt en groeit! Soms geeft papa overdag ook nog een flesje, als ik eens wil uitslapen of ergens naartoe ben. Dochter blij, mama en papa blij! 


Veel liefs, Marine
Wil jij meer weten over Marine? Volg haar dan op Instagram @gewoon_een_mama