Overslaan naar hoofdinhoud

Een heerlijk bad, wie houdt daar nu niet van? Het werkt niet alleen ontspannend, maar ook pijnstillend. Toch is er wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een bad wil nemen tijdens je zwangerschap. Je moet vooral rekening houden met de temperatuur en de producten die je gebruikt. We vertellen je er alles over zodat jij veilig en met een gerust hart een lekker bad kan nemen!

Vroeger werd zwangere vrouwen sterk afgeraden om een warm bad te nemen tijdens de zwangerschap. Tegenwoordig stelt nieuw onderzoek ons gerust: een warm bad is geen probleem, zolang je het verstandig doet. 

Niet te heet!

Als de lichaamstemperatuur van mama boven de 39 graden, kan dat gevaarlijk zijn voor de baby. Hogere temperaturen kunnen voor een lage bloeddruk zorgen waardoor je kleine minder toegang heeft tot voedingsstoffen en zuurstof. De temperatuur van een bubbelbad is vaak aanzienlijk hoger dan die van een normaal bad. Oververhitting ligt dus sneller op de loer. We raden daarom aan om niet langer dan een kwartier in een bubbelbad te zitten. Het nemen van een normaal bad is geen probleem zolang je deze maar niet te heet maakt (Knack). 

Bij ontsluiting…

Naast de temperatuur is er nog een andere factor waar je rekening mee moet houden. Het kan zijn dat je de laatste weken van je zwangerschap al wat ontsluiting hebt. En het laatste wat je wil is (bubbel)badwater in de buurt van je kleine. Vermijd baden sowieso wanneer je vliezen al gebroken zijn. Het natuurlijke schild is dan weg en je baby heeft nu een open verbinding met de buitenwereld (Zwangerschap voor Dummies). 

Welke producten kan ik gebruiken?

Als je producten wil gebruiken tijdens het badderen, zorg er dan voor dat ze in ieder geval vrij zijn van weekmakers en irriterende stoffen. Producten op basis van natuurlijke stoffen zijn bijna altijd goed (Een Mooie Bevalling). Kijk wel uit met etherische oliën. Die zijn heel krachtig en kunnen via de bloedbaan bij je baby terecht komen. Laat je adviseren bij een natuurwinkel over welke producten je wel en niet mag gebruiken. 

Zolang je je gezond verstand gebruikt en goed luistert naar je lichaam is er weinig aan de hand. Word je misselijk of duizelig? Ga dan uit het bad. Wees je er ook van bewust dat je minder stabiel bent in het laatste trimester. Kijk daarom erg goed uit met in- en uitstappen en laat je het liefst helpen door je partner. Laat hem of haar dan gelijk een paar kaarsjes aansteken voor de ultieme ontspanning. Doe voorzichtig, neem onze adviezen mee en bovenal: vergeet niet te relaxen. Mama’s klaar? Badderen maar!

Bronnen

Een Mooie Bevalling. (2020, 11 juni). Zwanger in bad. Geraadpleegd van https://eenmooiebevalling.nl/zwanger-in-bad/

Etienne, J. (2018, 13 november). Zwangere vrouwen mogen best van een sauna genieten. Geraadpleegd van https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/zwangere-vrouwen-mogen-best-van-een-sauna-genieten/article-normal-973989.html?cookie_check=1624025185

Stone, J., Eddleman, K., Duenwald, M., Soerjadi, I., Smits, P., & Kuijper, E. A. M. (2018). Zwangerschap voor Dummies. Amsterdam, Nederland: Pearson Education Benelux.