We horen je denken: buikpijn hoort er toch een beetje bij? Ja, dat klopt! Maar hevige pijn of pijn die aanhoudt is niet iets wat ‘erbij’ hoort. Er gebeurt veel in je buik, dus soms is het lastig om te bepalen waar de buikpijn vandaan komt of wat de pijn precies veroorzaakt. Laat je niet gek maken, maar negeer de buikpijn ook niet. Buikpijn hoeft niet altijd slecht nieuws te betekenen, maar het zou zonde zijn als dit wel ernstige gevolgen met zich mee zou brengen. Dus heb je veel last van buikpijn? Let dan hierop!
Buikpijn is géén zwangerschapskwaal
Natuurlijk, er gebeurt veel in je lichaam. Dus het kan zijn dat de pijn die je soms voelt, het oprekken van je baarmoeder is. Ook gaat je baarmoeder steeds meer ruimte in beslag nemen ten opzichte van je andere organen. Ja dames, het kan dus gebeuren dat je daarom meer last krijgt van een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie. Een zwangerschap gaat niet altijd over rozen, en misschien ruikt het ook niet zo (Centrum voor Verloskunde, z.d.).
Zeg nee tegen blaasontsteking
Een beetje buikpijn is part of the job, maar neem wel contact op met de verloskundige als je je er toch zorgen over maakt. Pijn onder je buik hebt en pijn bij het plassen kunnen tekenen zijn van een blaasontsteking. En dat moet je niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Als je een blaasontsteking niet behandelt dan wordt de kans op een nierbekkenontsteking groter die een vroeggeboorte kan veroorzaken (Centrum voor Verloskunde, z.d.).
Zeg nee tegen zwangerschapsvergiftiging
Ook een zwangerschapsvergiftiging kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Je kunt dit herkennen door hevige pijn in je bovenbuik (Centrum voor Verloskunde, z.d.). Deze pijn kan veroorzaakt worden door een (te) hoge bloeddruk. Let goed op jezelf, hierdoor zorg je automatisch ook goed voor je baby in je buik (Gezondheidsplein, 2019).
Bandenpijn
Vanaf het tweede semester van de zwangerschap kan je last krijgen van bandenpijn. Je baarmoeder zweeft niet los in je buik, maar deze wordt door banden op haar plek gehouden. Je kunt deze banden vergelijken met stugge elastieken. Ze rekken mee, maar dit vergt wel wat tijd en energie. Doordat je kindje groeit, groeit de baarmoeder mee. Hierdoor wordt er aan deze banden getrokken en kun je plotselinge stekende pijn voelen in je buik. Bandenpijn kun je voelen bij snelle bewegingen of bij hoesten of niezen. Helaas is er niks tegen bandenpijn te doen, dit hoort nou eenmaal bij de zwangerschap (Verloskundigen Ridderhof, 2020).
Verlichting aan de buikpijn geven
Heb je na een lange dag veel last van buikpijn? Neem je rust. Laat je buik niet teveel hangen, dus span je buikspieren aan als je op de been bent. Heb je de kans om te gaan liggen of zitten? Doen! Een warme kruik of een bad doen ook wonderen tegen de pijn (Verloskundigen Ridderhof, 2020). Of laat je partner je onderrug masseren, dit is niet alleen prettig voor jou maar zo heb je ook een fijn en intiem moment met je partner (Centrum voor Verloskunde, z.d.).
Een beetje buikpijn hoort bij de zwangerschap, maar hevige buikpijn moet je niet negeren. Soms is het lastig te bepalen waar de pijn vandaan komt, maar bel je verloskundige bij twijfel. Daar zijn ze immers voor!
Bronnen:
Centrum voor Verloskunde. (z.d.). Buikpijn tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd op 29 juli 2021, van https://www.centrumvoorverloskunde-roos.nl/buikpijn-tijdens-de-zwangerschap
Gezondheidsplein. (2019, 5 september). Zwangerschapsvergiftiging. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/zwangerschapsvergiftiging/item40200
Verloskundigen Ridderhof. (2020, 5 oktober). Bandenpijn. https://verloskundigenridderhof.nl/zwangerschap/zwangerschapsklachten/bandenpijn/