Overslaan naar hoofdinhoud

Carpaletunnelsyndroom, het is een hele mond vol. Je kan er mee te maken krijgen tijdens je zwangerschap door vochtophopingen in de arm(en). Dat kan zich uiten door tintelende of pijnlijke handen. Zwaai en wapper je veel met je armen en handen om het gevoel kwijt te raken? Dan kan dat een eerste teken zijn van *neemt hap lucht* carpaletunnelsyndroom. 

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Aan de handpalmzijde van de pols ligt de carpale tunnel, een doorgang voor zenuwen en pezen die naar de hand lopen. Wanneer je veel vocht vasthoudt in de handen en armen, kunnen de zenuwen die door het tunneltje lopen bekneld raken. Dat kan zorgen voor pijn, tintelingen en een doof gevoel in de duim, handpalm en vingers. Ook krachtverlies in de hand (en met name in de duim) is een bekend verschijnsel van het carpaletunnelsyndroom. Laat je de laatste tijd snel dingen vallen? Grote kans dat het te wijten is aan het carpaletunnelsyndroom (Thuisarts). Misschien ben je toch minder onhandig dan je dacht!

Hoe verminder ik klachten bij carpaletunnelsyndroom?

Meestal wordt het carpaletunnelsyndroom bij zwangere vrouwen niet medisch behandeld, omdat het in veel van de gevallen vanzelf verdwijnt wanneer de vochtophopingen minder worden na de bevalling. Wel hebben we een aantal tips om de klachten te doen verminderen:

Koud water – zet na het douchen de koude straal op je arm. Koud water zorgt voor een goede doorbloeding. Een koude douche wordt natuurlijk niemand blij van, maar grote kans dat het helpt!

Leg je hand hoger – als je in bed ligt of op de bank zit, kan je je hand wat hoger leggen door er een kussentje of iets dergelijks onder te leggen. 

Houd je pols recht – klachten worden minder, wanneer je de pols zoveel mogelijk recht houdt. Een polsbeschermer voor het skaten of een speciale spalk kunnen hierbij helpen.

Wiebel je vingers boven je hoofd – wanneer je last hebt van tintelingen in je vingers, kan het wel eens helpen om je vingers boven je hoofd te wiebelen. 

Doe het rustig aan – hoe vervelend het ook is, zwangerschapskwaaltjes horen nu eenmaal bij de zwangerschap. Probeer daarom taken waarbij je veel je handen en polsen moet gebruiken achterwege te laten (InfoNu).  

Hoe wordt carpaletunnelsyndroom vastgesteld?

Wanneer je naar de huisarts gaat, kan die de diagnose vaak al stellen aan de hand van je klachten. In minder duidelijke gevallen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een neuroloog. Die maakt dan een zenuwechografie om te kijken hoe de zenuw in de arm eruit ziet. Als de zenuw wat groter is dan normaal, is er vaak sprake van carpaletunnelsyndroom. Als een zenuwechografie niet mogelijk is, wordt er een EMG gedaan. Daarmee wordt getest hoe snel de zenuw signalen doorgeeft aan de huid. Als je last hebt van het carpaletunnelsyndroom zal dat langzamer gaan dan normaal (Thuisarts). 

Pas goed op jezelf, mama!

Bij veel pijn kan je paracetamol gebruiken. Dat is helemaal veilig voor jou en je kleine en kan vaak net dat beetje verlichting geven waar je naar verlangt. Houd ook een beetje in de gaten na welke activiteiten de klachten erger worden of misschien juist verminderen. Misschien kan je dan wat aanpassingen in je dagelijkse bezigheden maken om het wat aangenamer voor jezelf te maken. Er zijn tenslotte al genoeg zwangerschapskwaaltjes, deze hoeft daar niet nog eens bij.

Bronnen:

InfoNu. (2019, 9 april). Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/154877-carpaal-tunnel-syndroom-tijdens-de-zwangerschap.html

Thuisarts. (2017, 30 juni). Ik heb het carpaletunnelsyndroom. Geraadpleegd van https://www.thuisarts.nl/carpale-tunnelsyndroom/ik-heb-carpale-tunnelsyndroom