Overslaan naar hoofdinhoud

Met "Neal" kan ik de frustraties nog herinneren van het slechte aanhappen, te weinig kracht, kapotte tepels, kloven en ga zo maar door.

Shannen

Iedere week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Shannen. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Shannen (instagram @shannenhompes)

De fulltime kolf-moeder

Ik durf mezelf met 2 ervaringen met fulltime kolven en een aantal kolfapparaten versleten te hebben toch een redelijke expert op dit gebied te noemen.

Deze zwangerschap verwachtte ik niet dat ik een grote baby op de wereld ging zetten, ik maak namelijk geen grote baby’s. Met Neal kan ik de frustratie nog herinneren van het slechte aanhappen, te weinig kracht, kapotte tepels, kloven en ga zo maar door. Na drie dagen besloot ik bij Neal om daardoor fulltime te gaan kolven. Dat is geen makkelijkere uitweg want je bent er vrij veel tijd mee kwijt, je kan weinig want je zit (vaak) aan allerlei draadjes vast, plus de kans op verstoppingen zijn aanzienlijk groter. 

Om de frustratie voor blijven, had ik deze zwangerschap van Royce besloten om het live voeden over te slaan en meteen te starten met kolven. Dat betekende wel dat ik voor in het begin dus kunstvoeding zou moeten geven want het opstarten van goede borstvoeding door middel van kolven duurt iets langer. 

Mijn ervaringen met andere kolfapparaten 

De kolfapparaten die ik gebruikt hebt bij Neal zijn: Philips Avent, Medela Swing en de Youha van AliExpress. 

Disclaimer: Een kolf keuze is enorm persoonlijk omdat elk lijf anders is en er anders op reageert. Wil je concreet meer informatie, neem dan contact op met je lactatiekundige over hoe jij het beste kunt kolven. 

Bij de Philips Avent kwam de borstvoeding goed op gang want er zit enorm veel power in. Alleen op den duur was de power iets te veel en kreeg ik door de kolf last van mijn tepels. Dat kwam omdat er maar 3 standjes op stonden en de stappen te groot waren dus ik kon niet de perfect stand vinden waarin het niet te zacht of niet meteen te hard was om te kolven.

Een vriendin had de Medela Swing nog thuis liggen en die mocht ik lenen. In het begin enorm fijn, maar na een paar keer kolven merkte ik dat de Medela, ondanks dat die meer variatie in standjes heeft, voor mij te soft was. Daar begon ik kennis te maken met de eerste verstoppingen. Vanwege die reden maakte ik een mix van de kolven Philips en Medela op een dag om op die manier de verstoppingen te voorkomen maar ook geen kapotte tepels te krijgen. De Medala kun je ook opladen of er batterijen in doen, maar die ging maar 1 kolfsessie mee en als je 8 keer per dag kolft is dat als je niet thuis bent te weinig.

Later kocht ik de handsfree kolf Youha op AliExpress, deze was ideaal voor als je toch even je handen vrij moest hebben, als je wilde kolven maar je moest ook naar het toilet, of als je op pad ging om het op elk moment, zoals in de auto, te kunnen doen waar je geen stopcontact hebt. De Youha ging in ieder geval een dag mee en was ook stuk minder kolfbagage die je mee moest nemen. Ook de Youha kolf had zijn gebreken met kolven.

Uiteindelijk gebruikte ik daardoor drie kolfapparaten om op die manier aan mijn behoefte te kunnen voldoen. Nogal wat gedoe kan je je voorstellen, heel veel uitkoken en schoonmaakwerk. 

Op zoek naar een nieuwe kolf
Deze ronde was ik om die reden opzoek naar een nieuwe kolf. Borstvoeding was zeker in de eerste weken een must en om weer met 3 kolven te gaan stuntelen, daar keek ik enorm tegen op. Ik ging op zoek naar een kolf met meer standen, prijsvriendelijker en het liefste met een degelijke accu. Als je niet naar de standaard bekende grote mensen kijkt gaat er een enorme wereld voor je open als het gaat om kolven. Alleen voor mij, ook ondanks mijn ervaring, een redelijk onbekende wereld. Na wat research had ik toch een paar nieuwe kolven aan mijn verlanglijstje kunnen toevoegen. 
Toen ik het aanbod kreeg van NurtureGoods om de nieuwe Smart 3.0 kolf uit te proberen, zag ik meteen dat die in mijn verlanglijstje je stond. Die wil ik graag proberen! Vooral omdat deze aan al mijn voorwaarden voldeed. 

Ervaring
Nadat ik de kolf thuis had gekregen, had opgeladen en in elkaar had gezet was het wachten tot de baby geboren zou worden voordat ik hem echt kon gaan kolven. Eindelijk was het zover!

De Smart 3.0 kolf heeft 9 standen, voor de toeschietreflex maar ook om te kolven. Misschien kan je wel zeggen 18 standen, want als je hem op een standje hebt gezet kan je ook nog op de S drukken en wordt de manier waarop er aan je tepel wordt gekolfd wat softer. Enorm fijn! 

De Smart 3.0 kolf heeft een grote accu waardoor je draadloos kan kolven. Met twee kleine kinderen enorm handig. Je zit nog wel met je borsten aan de kolf vast, maar heeft je kind meteen iets nodig dan kan je in ieder geval opstaan. De accu gaat ook nog eens lang mee!
Voor mij was dat 3 dagen, ik kon 3 dagen 4 x per dag 10 tot 15 minuten lang kolven. Dan was de kolf nog niet eens zo leeg dat hij uitviel maar zat het wel op het randje. 
De Smart 3.0 kolf heeft een vriendelijke prijs van 124,00 euro. Het zou zelfs nog goedkoper kunnen want als je goed verzekerd bent kan je (eenmalig) een bedrag ontvangen van je verzekering voor je kolf. 
De tijd dat ik deze kolf gebruikt heb, heb ik helemaal geen verstoppingen opgelopen dus dat was voor mij al helemaal de winnaar! Ik ben heel tevreden over dit model en van mijn problemen af.
Ben jij op zoek naar een kolf? Neem deze dan zeker mee in je overweging!

Veel liefs,
Shannen

Wil jij meer weten over Shannen? Volg haar dan op Instagram @shannenhompes