Overslaan naar hoofdinhoud

Ik ben ervan overtuigd dat borstvoeding de beste voeding is, maar niet als het ten koste gaat van de moeder.

Martine

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Martine. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Martine (Instagram @martine.kooistra)

De laatste keer live borstvoeding

Bij ons eerste kindje heb ik vijf maanden fulltime gekolfd met de ‘ Nurturegoods Smart 1.0’ omdat ze ondanks hulp van een lactatiekundige en het klieven van haar tongriem en lip-bandje het niet voor elkaar kreeg om goed aan te happen. 

Toen al raadde ik iedereen deze kolf aan, wat een krachtige machine! Ik twijfelde dan ook geen seconde over welke kolf ik wilde gebruiken toen het moment daar was na mijn tweede zwangerschap. Sterker nog; tijdens mijn zwangerschap had ik de kolf van Nurturegoods al aangeschaft.

Mijn tweede zwangerschap

Vanaf het moment dat ik wist dat ik weer zwanger was, wilde ik er weer alles aan doen om borstvoeding te kunnen geven. Hoewel het de eerste keer niet gelukt was om live borstvoeding te geven en ik dus 5 maanden fulltime had gekolfd, ging ik er deze keer gewoon weer voor om live borstvoeding te geven. En jawel, ons zoontje hapte vrijwel gelijk na de bevalling aan. Ik wist niet wat me overkwam, dit was zo’n andere ervaring dan bij onze dochter. Dit gaf ons een enorme boost in mijn zelfvertrouwen. Ik gaf live borstvoeding! Helaas had ons zoontje moeite met aankomen in gewicht, dus besloten we om bij te voeden met gekolfde melk. Ik moest en wilde dus kolven. Voor mij was het geen moeilijke keuze met welke borstkolf ik wilde kolven: de Nurturegoods Dual Efficiënt Smart 3.0.

Ik ben de eerste keer bevallen in Januari en de tweede keer in Maart. Het kan in deze maanden behoorlijk koud zijn, maar omdat de kolf van Nurturegoods siliconen inleggers in de borstschilden heeft, voelen de borstschilden niet koud aan. Wat ik zelf ook een hele fijne functie vind is dat de 3.0 oplaadbaar is. Deze functie had de 1.0 nog niet. Ik kolfde bij beide kindjes regelmatig onderweg; in de auto, op visite, op de negen maanden -beurs etc. dus oplaadbaar is echt een groot voordeel. Soms kolfde ik in de woonkamer en soms in de slaapkamer. Het scheelde dan dat ik niet eerst de kolf nog moest aansluiten op een stopcontact. Ik liep ook regelmatig door het huis terwijl ik kolfde, niet heel erg ideaal maar het is wel mogelijk doordat de Nurturgoods kolf oplaadbaar is en er kolfbh’s op de website verkrijgbaar zijn. Ik werd steeds handiger met de kolf.

 

Van Live voeden naar kolven

Helaas begon ik steeds meer op te kijken tegen live voeden, het voeden begon enorm pijn te doen ondanks dat ons zoontje wel goed aanhapte. Mijn tepels zijn gevoeliger dan gemiddeld omdat ik ingetrokken tepels heb. Toen er ook nog spruw, kloven en een hele verdrietige situatie privé bij kwamen, liep mijn emmertje over. Ik maakte de beslissing om toch weer fulltime te gaan kolven. De laatste keer live borstvoeden deed ik buiten , op een zonnige dag, in een parkje, zo sloot ik heel bewust en op een mooie plek deze periode af. Moeilijk, maar beter voor mij. Mijn mentale gezondheid is niet heel stabiel dus ik moet erg oppassen dat ik niet over mijn grens ga, want een terugval in een depressie is het laatste wat ik wil.

De NurtureGoods kolf

Door het mooie design liet ik de kolf gerust in de woonkamer staan. De kolf is makkelijk uit elkaar te halen, makkelijk schoon te maken en weer makkelijk in elkaar te zetten. Alles (op de elektrische motor na) kan zelfs in de vaatwasser. Het enige minpuntje vond ik dat de kolf niet heel stil is, daarentegen is de kolf dan wel weer erg krachtig (zowel met enkelvoudig als dubbelzijdig kolven) en heeft de kolf 9 verschillende zuigniveau’s en meerdere standen waaronder een tepelretractorstand.  

 

Mama knows best

Ik heb nog een periode fulltime gekolfd, korter dan ik voor ogen had en korter dan ik bij Ylse had gekolfd, maar het was goed zo. Ik ben ervan overtuigd dat borstvoeding de beste voeding is, maar niet als het ten koste gaat van de moeder. Nog belangrijker dan borstvoeding is een blije mama. Borstvoeding is niet makkelijk en zeker de eerste weken niet, neem de tijd om uit te zoeken wat voor jullie werkt, zoek hulp bij een lactatiekundige en lucht je hart bij vriendinnen en mede-moeders. En als het echt niet lukt, so be it. Je hebt het geprobeerd, ook jij wilt in alle gevallen het beste voor je kindje en soms houdt dat in dat je keuzes moet maken die niet makkelijk zijn. 

In de meeste gevallen geldt ‘ Mama knows best’, dus lieve mama: heb vertrouwen in je moederhart. 

 

Lieve groetjes, Martine
Wil jij meer weten over Martine? Volg haar dan op Instagram @martine.kooistra