De moederkoek is een belangrijk orgaan die zich ontwikkelt als je zwanger bent – ook wel bekend al de placenta. Dit orgaan is de verbinding tussen de mama en de baby. Ook zorgt de moederkoek voor de bloedcirculatie, maar vervoert ook voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Het lichaam, maar ook het lichaam tijdens de zwangerschap blijft een wonder! Lees hier alles wat je wilt weten over de moederkoek.
Wat is de moederkoek?
De moederkoek – ook bekend als de placenta – is een orgaan die vanaf het moment dat je zwanger bent, begint te groeien. En dit orgaan is belangrijk voor je baby en heeft meerdere taken. De moederkoek is verbonden met de navelstreng die aan de baby verbonden zit. Het bloed gaat dan ook van de baby, via de navelstreng naar de moederkoek, en ook andersom. Naast dat de moederkoek zorgt voor de bloedcirculatie, vervoert het ook de voedingsstoffen, zuurstof en allerlei antistoffen die belangrijk zijn voor de groei van je ongeboren baby (Baby op komst, z.d.).
Waar zit de moederkoek?
De moederkoek is een plat en rond orgaan die zich vasthecht aan de wand van de baarmoeder. Dit kan eigenlijk overal in de baarmoeder zijn (Zo Zwanger, 2020). Het maakt niks uit waar de moederkoek zich nestelt, zolang het maar niet te laag zit. Als dit gebeurt, wordt de uitgang geblokkeerd en kan dit problemen geven bij de bevalling. De ligging van de moederkoek wordt tijdens de verschillende echo’s bekeken. Vaak beweegt de placenta mee omhoog naarmate de baby groeit (Baby op komst, z.d.).
Wat doet de moederkoek nog meer?
Na ongeveer de twaalfde zwangerschapsweek is de moederkoek volgroeit en vervult het alle belangrijke taken om jouw baby gezond te houden. Naast dat het dé verbinding is tussen moeder en kind is het ook de barrière tussen die twee. De barrière houdt in dat de mama en de baby andere bloedbanen hebben. Dit is goed, want soms kan het zijn dat de bloedgroep van de mama anders is dan van de baby. Sommige bloedgroepen kunnen niet gecombineerd worden, dit zou zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen bij je ongeboren baby (De Gynaecoloog, 2021).
De nageboorte
Nadat de baby op de aarde gezet is, moet ook de moederkoek het lichaam verlaten – dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Nadat de baby uit de buik is, verliest de moederkoek haar functie en daarom stoot het lichaam dit orgaan ook af. Dit gebeurt vaak zo’n 10 tot 30 minuten na de bevalling. De nageboorte laat een wond achter daar waar de moederkoek zich had ingenesteld, daarom kan je wat bloed verliezen na de bevalling. Dit verschilt per vrouw, maar normaal houdt dit een paar dagen tot soms een paar weken aan (Bosboom, 2021).
De moederkoek – of de placenta – is de veilige haven van je ongeboren baby. Nadat je zwanger wordt, gaat het lichaam automatisch werken voor twee (of meer) personen. Alles wat je baby nodig heeft, is te vinden in het lichaam van de mama. Van zuurstof tot voedingsmiddelen, geen zorgen kleine spruit alles wordt voor je geregeld!
Bronnen:
Baby op komst. (z.d.). De placenta (moederkoek) wat doet ze eigenlijk precies? Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://babyopkomst.nl/de-placenta/
Bosboom, M. (2021, 18 februari). De placenta: belangrijkste verbinding tussen moeder en kind. AllesOverKinderen.nl. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.allesoverkinderen.nl/zwanger/de-placenta-verbinding-tussen-moeder-en-kind/
De Gynaecoloog. (2021, 20 juli). Onvoldoende groei van de baby. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/onvoldoende-groei-baby/