Overslaan naar hoofdinhoud

Ik kon op een bepaald moment alleen nog met mijn rechter borst voeden.

Kim

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Kim. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Kim (instagram @kimmie_and_mini).

De perfecte kolf voor gevoelige borsten

Afgelopen september ben ik (op mijn verjaardag & de verjaardag van mijn partner) bevallen van ons eerste kindje: een prachtig jongetje dat wij Shiloh (betekenis: “de vredige”) hebben genoemd. Vredig is hij nog vaak niet, hongerig wel. Shiloh is inmiddels 17 weken en ik geef vanaf het begin af aan borstvoeding. Daar heb ik wel, zoals de meeste mama’s, wat strijd voor moeten leveren. Het was vooral in de eerste weken erg pijnlijk (gevoelige huid, kloofjes, blaren). Ik kon op een bepaald moment alleen nog met mijn rechter borst voeden. Uiteindelijk ben ik de melk handmatig uit de linkerborst gaan afkolven, omdat ik de aanhap daar niet meer kon verdragen. Een lactatiekundige raadde al snel een kolf aan met een zachte stand, zodat de pijnlijke plekken konden helen en mijn productie op gang zou blijven. Ik kocht een kolf van een bekend (en vooral duur) merk en daar was ik tot nog toe niet ontevreden over.  

Inmiddels is Shiloh 17 weken oud en ga ik binnenkort weer aan het werk. Ik wil graag borstvoeding blijven geven, dus dat betekent een marathon kolven om genoeg voorraad te hebben voor de oppas-oma’s. Hoewel het kolven een uitkomst was en is, is het niet mijn favoriete bezigheid. Mijn productie is (mede door de achterblijvende linkerborst) nou niet zodanig dat een voorraad aanleggen mij makkelijk afgaat. Met moeite kolfde ik in het begin een half flesje (50ml). Het voelde vaak alsof ik iets niet goed deed. Ik moet toch genoeg melk kunnen kolven om mijn kindje te voeden? Ik pakte mijn kolf eerlijk gezegd dan ook vaak met tegenzin. Toen mij werd gevraagd of ik de draadloze Smart 3.0 kolf van NurtureGoods wilde uitproberen, was ik erg benieuwd of hier verandering in zou kunnen komen. Hoe gaat de kolf samen met mijn gevoelige borsten? Is de kolf ‘zacht’ genoeg? En, is hij tegelijkertijd krachtig genoeg om een behoorlijke voorraad voeding aan te leggen? 


Ik begon wat voorzichtig met het gebruiken van de Smart 3.0 kolf. Eerst rechts. “Links komt later wel”, dacht ik. Al snel had ik door dat dit eigenlijk de perfecte kolf is voor pijnlijke borsten. De variatie aan kolfstanden is heel goed. De zachtste functie van de kolf kon ik makkelijk aan! Voor de rechter borst kon ik hem wat krachtiger instellen. En krachtig is ‘ie! De kolf doet absoluut niet onder voor mijn andere kolf, wat betreft kracht. Ik heb zelfs het idee dat ik meer melk kolf in kortere tijd. Het lukt inmiddels om een hele voeding, en soms nog wat meer, te kolven. Alleen hierom ben ik natuurlijk erg blij met de kolf, maar er zijn nog een aantal andere eigenschappen van de kolf, die ik erg handig vind. Zo kun je de tijd dat je aan het kolven bent goed bijhouden, omdat deze wordt weergegeven op het digitale scherm. Op het digitale scherm kun je ook precies zien op welke stand de kolf staat, zodat je voor een volgende kolfbeurt meteen de goede instelling te pakken hebt. Wat ook fijn is voor een gevoelige borst, is dat het massagekussen lekker breed is. Daardoor hangt de kolf niet aan je tepel (het gevoel wat ik wel herken bij de andere kolf met smaller opzetstuk), maar pakt hij een grote ‘hap’ van je borst. De flesjes zijn daarnaast groot (160ML), dus voor meiden met een hogere productie ook handig. Het uiterlijk heeft verder een luxe uitstraling (en ja, roze!). Niet heel belangrijk, maar wel leuk. 


Mis ik iets? Kan er iets beter? Wat betreft het geluid vind ik dat de kolf wel wat meer aanwezig is, maar het stoort mij persoonlijk niet. Verder mis ik een lusje of iets dergelijks aan het digitale scherm, zodat je het hele apparaat mee kan dragen (en nog redelijk je handen vrij hebt), mocht je bijvoorbeeld even op moeten staan om iets te pakken in de keuken. Daarnaast vind ik het randje binnenin de fles een beetje onhandig. Bij het overgieten van het flesje, krijg je hierdoor niet alles eruit. En, aangezien elk druppeltje melk voor mij telt, resulteert dat soms in wat geklieder (iets met eruit schudden). Dat is eigenlijk het enige. 

En of ik vanwege deze kleinigheden bijna het dubbele zou betalen voor een andere kolf? Nou, NEE! (ook al heb ik dat wel gedaan). Ik ben echt onder de indruk. De Smart 3.0 kolf van NurtureGoods is vergelijkbaar, en op sommige punten zelfs prettiger in gebruik dan mijn andere kolf. Ik pak hem sneller op en heb daardoor inmiddels een klein voorraadje kunnen invriezen. De kolf gaat binnenkort ook mee naar mijn werk, de plek waar ik de komende tijd de meeste tijd met mijn kolf zal doorbrengen. Zo hoop ik nog een tijd lang afgekolfde borstvoeding te kunnen blijven geven aan ons kindje. 

Veel liefs Kim 

Wil jij meer weten over Kim? Volg haar dan op Instagram @kimmie_and_mini