Overslaan naar hoofdinhoud

Dé week waarop je al die tijd hebt gewacht. Je bent al maanden aan het aftellen en het is eindelijk zo ver: je bent deze week uitgerekend! Mega spannend natuurlijk, vooral als het je eerste kindje is. Er gaan waarschijnlijk allerlei vragen door je heen en je ziet elk signaal als het grote moment. Mocht je baby nog geen zin hebben om naar buiten te komen, ga dan vooral door met het normale leven. Hij wil jou ook graag ontmoeten, maar hij kiest zelf het moment. In deze blog gaan we in op weeën, inleiden en uitscheuren. Lees je mee?

De baby ‘bepaalt’

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen bevalt na de uitgerekende datum. Hoe graag je je baby ook op deze aardbol wil zetten, de baby kiest zelf het moment. Onder invloed van het stresshormoon cortisol dat de baby afscheidt, komen er bij jou ook allerlei hormonen vrij. De weeën komen op gang en de bevalling gaat beginnen (AMC). Let’s go!

Over het algemeen zijn de weeën in het begin van de bevalling nog vrij kort en pijnloos. Deze zogenaamde voorweeën of oefenweeën dienen zich vaak al in de laatste weken van de zwangerschap aan. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepeler wordt voor de bevalling. Oefenweeën gaan over in ontsluitingsweeën en deze ‘echte’ weeën doen vaak aanzienlijk meer pijn, duren langer en komen met meer regelmaat dan in de eerste fase. Wanneer je voldoende ontsluiting hebt, zullen de ontsluitingsweeën overgaan in persweeën. Op het hoogtepunt van de wee zal je een enorme drang voelen om mee te gaan persen. Wanneer het hoofdje van je baby eruit is, zal de verloskundige de baby verder naar buiten leiden. Hoera! Je kleine is geboren (Zwanger Fit). 

Niet minder belangrijk is de geboorte van de placenta. De verloskundige of gynaecoloog zal je vragen om nog een keer te persen waarna de baarmoeder, de vliezen en de navelstreng, met een beetje hulp van de verloskundige of gynaecoloog, naar buiten komen (De Verloskundige).

Alles erop en eraan?

Als de kleine geboren is en moeder en kind maken het goed, zal de verloskundige of gynaecoloog nog een aantal tests doen. Ze controleren ze de vagina op rupturen, kijken ze of de placenta er volledig uit is gekomen – eventuele achtergebleven delen kunnen gaan ontsteken -, houden ze goed in de gaten hoeveel bloed je verliest en voelen ze of de baarmoeder goed krimpt. Ook wordt een aantal tests bij je baby afgenomen. Ze wegen hem, zijn reflexen worden getest en last but not least: zit alles erop en eraan?

Uitscheuren

Niet schrikken, vaak is uitscheuren minder erg dan het klinkt. Tijdens de bevalling rekken de huid en de spieren van de bekkenbodem steeds meer uit waardoor er kleine scheurtjes in de vagina kunnen ontstaan, ook wel een ruptuur genoemd. Dit is volkomen normaal en komt voor bij veel vrouwen. Soms, als de vagina onder te grote druk komt te staan, zal de gynaecoloog of verloskundige aangeven dat je even niet mag persen en de weeën moet wegpuffen om uitscheuren te voorkomen (UZ Gent). De gynaecoloog of verloskundige zal de vagina na de bevalling controleren op scheurtjes en afhankelijk van de grootte van de scheurtjes wordt bepaald of er een hechting in moet komen. Als de vagina onder grote druk komt te staan tijdens de bevalling kan ook gekozen worden om een zogenaamde episiotomie, een knip, te zetten om uitscheuren te voorkomen. Deze wordt vrijwel altijd gezet tijdens een wee waardoor de huid zo is opgerekt dat deze vaak gevoelloos is (Zwanger Fit).

Gewicht

Baby’s komen in allerlei vormen en maten. De meeste baby’s worden geboren met een gewicht tussen de 2500 en 4500 gram met een gemiddelde van 3500 gram. Meisjes zijn over het algemeen net iets lichter dan jongetjes en het eerste kind is vaak lichter dan het tweede. Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende echo’s. Zo kan er een ruwe schatting gemaakt worden van het geboortegewicht en de geboortelengte. Zo is je kleine bij 28 weken ongeveer 1200 gram waarna hij ongeveer 200 gram per week groeit. De schatting wordt gemaakt op basis van het bot van het bovenbeen, de omtrek van het hoofdje en de omtrek van de buik. Zo’n schatting is belangrijk om eventuele complicaties bij de geboorte voor te zijn (De Gynaecoloog).

Kom maar, kleintje

Maar ongeveer de helft van de vrouwen bevalt rond of voor de uitgerekende datum. De andere helft moet iets meer geduld hebben; soms laat de baby nog eventjes op zich wachten. Ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen bevalt na week 41. Geen reden om je direct zorgen te maken! Men spreekt pas van ‘overtijd’ (serotien) wanneer je de 42 weken gepasseerd bent. Dan word je doorverwezen naar de gynaecoloog en die zal een inleiding voorstellen (KNOV).

Inleiden

Soms kan er voor gekozen worden om de bevalling in te leiden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de gezondheid van jou of je kindje gevaar loopt of wanneer je baby te lang blijft zitten. Bij een inleiding wordt de baring kunstmatig in gang gezet en deze zal over het algemeen sneller verlopen dan een natuurlijke bevalling waardoor hij vaak ook als pijnlijker wordt ervaren (KNOV). Dit wordt vrijwel altijd in het ziekenhuis gedaan. Heel vervelend wanneer je graag thuis had willen bevallen, maar de gezondheid van jou en je kleine staat natuurlijk voorop! Veelvoorkomende redenen om de bevalling in te leiden zijn bijvoorbeeld onvoldoende groei van de kleine, je bent twee weken overtijd of de placenta functioneert niet goed (Zwanger Fit).

Beschuit met muisjes

De bevalling is achter de rug; je baby is geboren. We zijn trots op je, mama! Nu kunnen jij en je kleine gaan genieten van elkaar en elkaar goed leren kennen. De eerste uren zal je waarschijnlijk nog niet kunnen slapen door alle adrenaline en waarschijnlijk heb je enorme trek. Tijd voor beschuit met muisjes! 

Als je denkt dat je er net van af bent, komen de naweeën. Meestal vallen deze reuze mee na een eerste bevalling, maar na een tweede of derde kunnen deze heftiger zijn. Je baarmoeder trekt samen en krijgt zo weer zijn originele formaat. Vooral tijdens het geven van borstvoeding kunnen naweeën onder invloed van hormonen erger worden (Opvoeden). Een lekkere warme kruik kan helpen tegen de krampen. Regelmatig naar het toilet gaan helpt ook. Door een volle blaas kunnen de krampen erger worden.

Gefeliciteerd!

Je bent moeder. Jullie gaan een mooie tijd tegemoet. Gun jezelf, vooral in de eerste week na de bevalling, de rust om je lichaam te laten herstellen. Je mag even rustig bijkomen van de bevalling en wennen aan je nieuwe rol: mama.

Bronnen:

Hentzepeter-Van Ravensberg, H. D. (2008a). 9 Het begin van de bevalling. Geraadpleegd van https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-6304-9_14?error=cookies_not_supported&code=75c7dbc9-2fde-47a8-8e29-888ceaef35fd

Hentzepeter-Van Ravensberg, H. D. (2008). 10 De geboorte. Geraadpleegd van https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-6304-9_15?error=cookies_not_supported&code=dceac4a4-0095-406a-bad6-28acb08d68ac

KNOV. (z.d.). De placenta. Geraadpleegd van https://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/140/de-placenta/

KNOV. (2019). Factsheet Inleiden van de baring. Geraadpleegd van https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/2996/file/Factsheet_inleiden_van_de_baring_DEFINITIEF_OP_DE_WEBSITE.pdf

Naweeën. (2021, 10 maart). Geraadpleegd van https://www.opvoeden.nl/naween-2662/

NVOG. (2019, 21 augustus). Groeiecho. Geraadpleegd van https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/groeiecho/

Serotiniteit – KNOV – Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. (2015, 9 maart). Geraadpleegd van https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/693-3/serotiniteit/hoofdstuk/1002/serotiniteit

Verloop van de bevalling. (2020, 1 juli). Geraadpleegd van https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/verloskunde/Opname%20en%20bevalling/Paginas/Verloop-van-de-bevalling.aspx

Week 40 van uw zwangerschap. (2020, 11 mei). Geraadpleegd van https://www.amc.nl/web/specialismen/verloskunde/uw-zwangerschap/week-40-van-uw-zwangerschap.htm