Overslaan naar hoofdinhoud

Droomde de mini jij al van het krijgen of het hebben van een kind als je groot en sterk was? En staat deze droom op het moment van uitkomen? Op een gegeven moment is de tijd daar: de biologische klok of de klapperende eierenstokken kloppen bij je aan. Ben jij of zijn jij en je partner klaar voor de eerste stappen in het ouderschap? Ja? Hoe leuk! Dan beginnen nu officieel de eerste momenten van je nieuwe levensfase. We nemen in onze blogs je de komende tijd mee om je helemaal klaar te stomen voor je nieuwe rol in het leven. We duiken dieper in op de wens om papa of mama te worden, de belangrijke spelers in het vrouwenlichaam om zwanger te worden en over de vruchtbaarste periodes. Dus wij vragen aan jou: zeg jij yes to the baby?

Ready for a baby?

Heeft jouw huidige gezinssamenstelling behoefte aan een toevoeging? Dat snappen we volledig! De natuur heeft een organisme gemaakt om zich voort te planten en een groot gedeelte van onze samenleving ervaart dan ook de behoefte om de rol van ouder op zich te nemen (Stegeman, 2020). Maar in de praktijk is er wat werk aan de winkel om de eicel met de zaadcel op het juiste moment samen te krijgen. Tijdens de ontmoeting van de twee cellen smelten de verschillende DNA’s samen. Dit moment is bepalend voor de uiterlijke kenmerken en het karakter van je baby (Erfelijkheid.nl, z.d.). In de rest van de blog nemen je mee in hoe het vrouwenlichaam werkt, waar je op kunt letten om de kansen op een zwangerschap te vergroten en hoe de samensmelting in zijn werk gaat. 

De werking van het vrouwenlichaam

Geregeld zullen de termen hormonen, eicel en de eisprong je om de oren vliegen wanneer je begint aan deze nieuwe stap in het leven. Niet zo gek natuurlijk, deze drie termen zijn onder andere belangrijke spelers in het vrouwenlichaam om zwanger te worden. Je twee eierstokken produceren per maand één (en soms meerdere) rijpe eicel(en) die letterlijk staat/staan te springen om bevrucht te worden. De rijping wordt mogelijk gemaakt door hormonen (Vos, z.d.). Ja hormonen, menig vrouw heeft hier haar eigen ervaring en conflicten mee gehad. Schommelende emoties, een grote behoefte naar chocolade of opvliegers waar je niet van kunt afkoelen (Care for Woman, z.d.). Maar hormonen zorgen voor de rijping van de uitverkorene eicel – ook bekend als dominante follikel – per cyclus. En dan last but definitely not least: de eisprong. Tijdens de eisprong maakt je rijpe eicel letterlijk een sprong uit de eierstokken richting de baarmoeder via de eileiders. Wanneer de eicel zich in de eileiders bevindt is dit hét moment voor de eicel om bevrucht te raken (Vos, z.d.). 

Een vruchtbaar gesprek, uh moment 

Kijk, het vrouwenlichaam is erg complex en heeft daarom bepaalde momenten wanneer het extra vruchtbaar is – voornamelijk rondom de eisprong – en daarom de kans op zwangerschap groter is. Het verschilt daarom ook per vrouw wanneer de eisprong plaatsvindt (Zuiver Verloskundige, z.d.). Meestal springt het ei uit de eierstokken op dag veertien van de cyclus. Het moment van je eisprong is vaak eenvoudig uit te rekenen, dit kan je doen door te tellen vanaf de eerste dag van je afgelopen menstruatie (Zwangeren Portaal, z.d.). Als je geen regelmaat in je menstruatie hebt, neem dan contact op met je huisarts. Zij kunnen jou doorverwijzen naar de gynaecoloog om een vergrootglas te leggen op jouw cyclus. Als de datum bekend is, is het belangrijk om te weten dat je twee dagen voor je eisprong en enkele uren erna het meest vruchtbaar bent. Dit komt doordat in deze 36 uur de productie van luteïniserend hormoon (LH) op gang komt. Je kans op een zwangerschap wordt vergroot als je tijdens LH-piek geregeld vrijt. Heb je moeite hebben met zwanger worden via de natuurlijke weg of is er geen mannelijke partner in het spel, dan moet de kunstmatige inseminatie ook rond de eisprong plaatsvinden (Zuiver Verloskundige, z.d.). Wat is het vrouwenlichaam toch prachtig en op haar manier magisch! 

Innesteling van de bevruchte eicel

Tijdens de LH-piek barst de rijpe eicel open en wordt de cel door de eileiders begeleid op weg naar de baarmoeder. De eicel is er helemaal klaar voor en kan in de eileider bevrucht worden door de zaadcellen. De eicel vindt vervolgens haar weg naar de baarmoeder en probeert daar een plekje in het baarmoederslijmvlies te vinden om zich te nestelen – ook bekend als innesteling. Als de eicel niet goed bevrucht is of geen fijn nestel plekje kan vinden wordt het eitje samen met het slijmvlies afgevoerd via de vagina. Dit moment wordt ook wel je menstruatie genoemd (Vos, z.d.). Dit is natuurlijk erg rot, maar geef niet op en probeer het komende maand nog een keer! Wij duimen voor je. 

Eén of meerdere rijpe eicellen

We hadden het eerder al over dé uitverkorene eicel, maar het is ook mogelijk dat de eierstokken twee eitjes loslaten. Als ze dit doen is de kans op een twee-eiige tweeling mogelijk. Een eeneiige tweeling is mogelijk als een eicel bevrucht wordt door twee embryo’s. Of gooi de eicellen in de mix, en bedenk je bij jezelf dat een kans op een drie-vier, vijfling (and so on) ook mogelijk is. De kans is kleiner, maar niks is onmogelijk (Vink, 2016). Notitie naar jezelf: zwanger zijn van een meerling is erg bijzonder en speciaal, maar ook erg zwaar en komt met iets meer risico’s. Een meerling wordt vaak vroeger geboren dan een single baby, vaak worden de baby’s rond 37 weken verwacht (Zwangeren Portaal, 2020).

Tip van de dag: foliumzuur

Mocht je het niet kennen, dan komt daar vanaf nu verandering in! Foliumzuur – ook wel bekend als B11 – draagt bij om de kans op een open ruggetje van je baby te verkleinen. Daarom raden we je aan om nu te beginnen met het slikken van deze vitamine. Het duurt gemiddeld vier weken voordat je lichaam de nodige hoeveelheid foliumzuur heeft opgenomen. Blijft de zwangerschap uit? Blijf dan gewoon het de pillen nemen. Zo ben je ieder moment bijgetankt met de juiste hoeveelheid foliumzuur voor de beste gezondheid van je kleine (Cornel et al., 2010).

Einde les biologie

Heeft jouw biologieleraar je ooit de werking van het vrouwenlichaam verteld? Niet? Wij vinden het belangrijk om onze mama’s en papa’s te bevruchten met de juiste informatie en kennis. Naast het willen van een kindje is het ook van groot belang om te weten hoe dat kan, waar je op kunt letten en hoe het vrouwenlichaam werkt. Hoe beter je dit weet, hoe groter de kans op een zwangerschap. Soms makkelijker gezegd dan gedaan, want ook ieder lichaam is anders. Dus relax, adem in en uit en leer je lichaam kennen! Deze levensfase kan heel spannend zijn en de vraag of je het goed gaat doen zal waarschijnlijk door je hoofd spoken. Maar onthoud: jij bent ook maar een mens van vlees en bloed, en hopelijk ook snel met een baby in je buik!

Bronnen:

Care for Woman. (z.d.). Klachten. Zorgverleners Care for Woman. https://zorgverleners.careforwomen.nl/specialistische-zorg/care-for-women-specialiste/klachten/#:~:text=Denk%20aan%20gewrichtspijn%2C%20slapeloosheid%2C%20stemmingswisselingen,je%20zwangerschap%20of%20je%20menstruatie.

Cornel, M., de Walle, H., & de Jong-van den Berg, L. (2010). Foliumzuur rond de conceptiehttps://www.henw.org/system/files/download/henw-2002-07-354.pdf

Erfelijkheid.nl. (z.d.). DNA doorgeven bij de bevruchting | Erfelijkheid.nlhttps://erfelijkheid.nl/erfelijkheid/dna-doorgeven-bij-de-bevruchting#:%7E:text=Bij%20de%20bevruchting%20smelten%20een,welke%20kenmerken%20het%20kind%20heeft.

Stegeman, L. (2020, 14 mei). Waarom moet je wel uitleggen dat je geen kinderen wil en niet dat je ze wel wil? Quest. https://www.quest.nl/mens/psychologie/a32449231/waarom-wel-geen-kinderwens/

Vink, J. M. (2016). Ben jij verslaafd? https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/160411/160411.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Vos, K. (z.d.). Eierstokken en eileiders – Menselijk lichaam | Gezondheidsplein.nl. Gezondheidplein. https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/eierstokken-en-eileiders/item45062

Zuiver Verloskundige. (z.d.). Wanneer vruchtbaar? | Over vruchtbaarheid en zwanger worden – Zuiver Verloskundigenhttps://zuiververloskundigen.nl/zwanger-worden/wanneer-vruchtbaar#:%7E:text=Per%20cyclus%20is%20de%20vrouw,ovulatiepijn%20of%20een%20hogere%20lichaamstemperatuur.

Zwangeren Portaal. (z.d.). Vruchtbare dagen berekenenhttps://www.zwangerenportaal.nl/zwanger-worden/vruchtbare-dagen-berekenen

Zwangeren Portaal. (2020). Zwanger van een tweeling of meerling: alles wat je moet wetenhttps://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/zwanger-van-een-tweeling-of-meerling-alles-wat-je-moet-weten