Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van diarree. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar over het algemeen kan het weinig kwaad voor je baby. Voel je je verder prima? Geen reden tot paniek! In deze blog vertellen we je over de oorzaak van diarree tijdens de zwangerschap en waar je op moet letten. Er gaan vast allerlei vragen door je heen. Is het gevaarlijk voor mijn baby? Moet ik de dokter bellen als ik last heb van diarree? Hoe kom ik af van mijn diarree? Lees snel verder en laat ons je ontlasten…
Hoe ontstaat diarree tijdens de zwangerschap?
Als je last krijgt van (acute) diarree kan dat verschillende oorzaken hebben. Meestal is een virus of een voedselinfectie de boosdoener. Vaak heb je dan naast de diarree ook andere klachten, zoals duizeligheid en krampen in de buik. Als dat het geval is, neem dan direct contact op met de arts (Thuisarts). Het kan ook zijn dat je kleine op je darmen duwt. Hoe meer hij groeit, hoe meer druk hij op je organen uitoefent, dus ook op je darmen. Je spijsvertering kan erdoor veranderen wat kan zorgen voor diarree. Ook spanning en stress kunnen zorgen voor diarree (Zwangeren Portaal). Probeer daarom voldoende te ontspannen. Neem voldoende rust en plan regelmatig een momentje voor jezelf in. Een lekker bad doet wonderen!
Wat moet ik doen bij diarree?
Als je je verder prima voelt, is er geen reden om je zorgen te maken. Het belangrijkste is dan dat je voldoende drinkt. De kans op uitdroging bij diarree is groot, dus zorg dat je zeker twee tot drie liter water per dag drinkt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende en goed blijft eten. Tip: eet veel vezels. Vezels nemen veel vocht op waardoor je ontlasting weer de juiste substantie zal krijgen. Fruit, noten, groente en volkoren graanproducten, zoals roggebrood en volkoren pasta zitten boordevol vezels (Voedingscentrum).
Mocht je wel last krijgen van andere symptomen, dan is het verstandig om wel contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Klachten kunnen zijn: koorts, uitdrogingsverschijnselen zoals donkere urine, er zit bloed of slijm bij je ontlasting of de diarree houdt langer dan drie tot vier dagen aan (Zwangeren Portaal). Gebruik in geen geval medicatie tegen diarree zonder met je arts overlegd te hebben. Dit kan schadelijk zijn voor je kleine. Om uitdroging te voorkomen, kan wel ORS (orale rehydratievloeistof) gebruikt worden. Dat is een mengsel van zouten en glucose en is veilig voor jou en je baby (Lareb).
Kun je diarree voorkomen?
Helaas niet, diarree hoort er nu eenmaal bij. Wel kan je de kans erop verkleinen. Let goed op hygiëne om infecties en virussen te voorkomen. En waarschijnlijk ten overvloede, maar vermijd ten allen tijde het eten van rauw vlees, rauwe vis of ongepasteuriseerde kaas. In die producten zit de listeriabacterie die kan zorgen voor een infectie die weer kan leiden tot een miskraam of een te vroeg geboren kindje. Op de verpakking van kaas kan je aflezen of deze gepasteuriseerd is. Staat er ‘au lait cru’? Laat hem dan in het schap liggen. Kazen met de aanduiding ‘au lait pasteurisé’ of ‘gepasteuriseerd’ kan je gerust in je karretje laden (Gezondheidsnet).
Dus: ontspan, eet goed en drink veel water, dan ben je die diarree hopelijk te slim af. En zo niet, volg dan nóg beter onze adviezen. Luister goed naar je lichaam en mocht je het echt niet vertrouwen of je wil het zekere voor het onzekere nemen, bel dan gerust de arts!
Bronnen:
Gezondheidsnet. (2014, 12 augustus). Wat is rauwmelkse kaas? Geraadpleegd van https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/wat-is-rauwmelkse-kaas
Lareb. (z.d.). Middelen bij (acute) diarree tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd van https://www.lareb.nl/tis-knowledge-screen?id=20
Thuisarts. (2016, 3 mei). Ik heb een voedselinfectie. Geraadpleegd van https://www.thuisarts.nl/voedselinfectie/ik-heb-voedselinfectie#:%7E:text=Een%20voedselinfectie%20begint%20meestal%20met,veroorzaken%20hoofdpijn%2C%20spierpijn%20en%20koorts
Voedingscentrum. (z.d.). Diarree. Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diarree.aspx
Zwangeren Portaal. (2020, 19 juni). Diarree tijdens de zwangerschap: wat nu? Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/diarree-tijdens-de-zwangerschap-wat-nu