Overslaan naar hoofdinhoud

Een doulawattes? Een wellicht wat onbekendere term in het zwangerschapsjargon, maar niet geheel onbelangrijk. Een doula is een zwangerschaps- of geboortecoach en zij helpt en begeleidt de mama (en partner) tijdens de zwangerschap, bij de geboorte en na de bevalling. In deze blog beschrijven we uitgebreid wat ze tijdens iedere fase doet. Een doula is niet verplicht en iedere bijna ouder(s) moet voor zichzelf beslissen of dit is wat zij graag zouden willen. Benieuwd wat een doula precies doet? Lees dan snel verder. 

Wat is een doula?

De term doula komt uit het oude Grieks en betekent de dienende vrouw. In de 21ste eeuw beschrijven we de doula als een zwangerschaps- of geboortecoach. Zij is er voor jou (en de eventuele partner) en begeleidt je door alle mentale en fysieke uitdagingen. Ze is geen vervanging voor de verloskunde of gynaecoloog en geeft daarom ook nooit medisch advies. Ze helpt, begeleidt en coacht de vrouw voor een zo prettig mogelijke zwangerschap en bevalling. Zie het als jouw grootste cheerleader die altijd daar is om je aan te moedigen en te ondersteunen bij iedere angst of twijfel (Doula, z.d.). 

De doula tijdens de zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap begeleidt de doula je bij de voorbereiding van de bevalling. Ze helpt bij het opstellen van het geboorteplan – ook wel bekend als de wensen van de bevalling -, is een luisterend oor, geeft antwoord op alle niet-medische vragen en ondersteunt de mama (en partner) mentaal en fysiek de zwangerschap door. Vanaf week 37 van de zwangerschap is de doula 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar. Zodat zij als de bevalling begint gelijk haar weg kan vinden naar het ziekenhuis of de locatie naar de wensen van de ouder(s) (Doula Linda, z.d.). 

De doula tijdens de bevalling

De doula is er heel de bevalling bij en helpt de mama (en partner) om te ontspannen. Als de mama ontspannen is, kan zij het beste bevallen. De doula heeft hiervoor vaardigheden ontwikkeld en tools in haar beschikking. Denk aan een massage, helpen bij een optimale baringshouding en bij ademhalingstechnieken, zij ondersteunt bij de communicatie tussen de arts en de mama, ondersteunt bij beslissingen tijdens de zwangerschap en kan foto’s maken als dat gewenst is. Zoals eerder vermeld, zij is er heel de bevalling bij. Dus ook al duurt de bevalling vijftien uur, zij is daar voor jou (Doula, z.d.)! 

De doula na de bevalling 

Ook als je de baby op de wereld hebt gebracht, is de doula daar voor jou. Na de bevalling helpt ze met de eerste voeding. Pas wanneer de mama (en partner) helemaal tot rust zijn gekomen, neemt ze afscheid. Tijdens de kraamweek komt de doula nog op visite om terug te blikken op de bevalling. Dit wordt door veel ouders als erg fijn ervaren, omdat je antwoord kunt krijgen op bepaalde vragen of vergeten momenten. De doula kan, indien gewenst, ook een geboorteverhaal schrijven. Dit is een prachtig verhaal van de zwangerschap, de geboorte en de eerste uren na de bevalling. 

Kosten

Dit verschilt per doula, maar je moet wel rekening houden met een bedrag tussen de €750,- en de €1000,-. Vanuit de basisverzekering wordt de hulp van de doula niet ondersteund. Een deel van de kosten wordt alleen gedekt bij een aanvullende verzekering met een vergoeding voor een zwangerschapscursus. Controleer van tevoren goed de polis van je verzekering of neem even contact met ze op (Independer, z.d.). 

Iedere vrouw met haar eventuele partner moet beslissen of ze het prettig zou/zouden vinden als een doula hen begeleidt door de zwangerschap, tijdens de geboorte en na de bevalling. Voor alle vragen tijdens en na de zwangerschap kan je bij haar terecht. Maar vooral biedt ze een luisterend oor, en dat is zeker geen overbodige luxe tijdens deze spannende tijd in het leven.

Bronnen:

Doula. (z.d.). Doula.nl – Voor hulp bij je bevalling! Doula.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.doula.nl/

Doula Linda. (z.d.). Wat doet een doula. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://doulalinda.nl/wat-doet-een-doula

Independer. (z.d.). Doula en je zorgverzekering – Independer. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/zwangerschap-en-zorgverzekering/doula