Dromen zijn uitermate bijzonder en zijn een weerspiegeling van sommige gedachtes, emoties, zorgen en twijfels van het leven. Zwangere vrouwen ervaren vaak heftige en intense dromen, doordat er een nieuwe en spannende levensfase om de hoek staat te wachten. De bewuste en onbewuste prikkels worden omgezet in dromen en vaak ook nachtmerries. In deze blog vertellen we je waar deze dromen vandaan komen en welke dromen en nachtmerries vaak voorkomen.
Dromen tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap komt met veel verschillende emoties, op hol geslagen hormonen en lichamelijke veranderingen. Daarom is het niet zo gek dat deze veranderingen invloed hebben op het bewust- en onbewustzijn, en daarom ook op jouw dromen. Veel nieuwe prikkels moeten verwerkt worden en worden door het brein omgezet tot een verhaaltje tijdens het slapengaan. Sommige dromen kunnen als intens, levendig en bizar worden ervaren en daar kan je even van schrikken of aan het denken of twijfelen zetten. Dat kan er – naast de zwangerschapskwaaltjes – ook nog wel bij (not) (Zwangeren Portaal, 2020).
Waar komen zwangerschapsdromen vandaan?
Dromen zijn, ook voor mensen zonder baby in hun buik, een weerspiegeling van emoties en zorgen vanuit de realiteit. Vaak ben je je hier niet bewust van, maar jouw brein wel. Het brein is een krachtig orgaan dat graag zijn eigen gang gaat en het bewuste en onbewuste omzet in dromen. De zwangerschap komt met veel emotionele en hormonale veranderingen en de nieuwe rol in het leven brengt spanning met zich mee. Al deze dingen bij elkaar opgeteld zorgen dat de dromen bij zwangere vrouwen veel heftiger zijn (Zwangeren Portaal, 2020)(Jankse.nl, 2016).
Soorten dromen en nachtmerries
Van alles gaat voorbij komen, en voor iedere zwangere vrouw is het anders. Maar er zijn onderwerpen die vaker terugkomen. We hebben ze hier op een rijtje gezet:
De bevalling – vooral als je voor de eerste keer zwanger bent, is dit een moment waar je veel mee bezig bent.
Iets fouts doen met je baby – een kind op de aarde zetten is geen makkelijke taak, dus geen wonder dat je hier af en toe twijfels en onzekerheden over gaat ervaren.
Over water – dit kan komen door het vruchtwater in je baarmoeder of dat je letterlijk een overvloed hebt aan prikkels en emoties.
Over seks – de hormonen gieren door je lichaam, hierdoor kan het zijn dat je intense en realistische seksdromen krijgt. Dit kan zijn met je huidige partner, je ex of met een onbekende die je vandaag bent tegengekomen op straat.
Over verlies – zwangere vrouwen ervaren veel angst voor het verliezen van hun partner of dat hij of zij vreemdgaat tijdens een belangrijke tijd in het leven.
Babynamen – je brainstorms over babynamen kunnen nog lang doorsijpelen in je dromen.
Dus zijn de meeste dromen bedrog?
Dus de meeste dromen zijn daadwerkelijk bedrog, maar sommige zijn een werkelijke weerspiegeling van je gedachtes, emoties en zorgen. Maar probeer het vooral te zien dat je brein een plekje probeert te vinden voor deze hersenspinsels. Het kan helpen om dingen van je af te schrijven voor het slapengaan, op deze manier ga je met veel meer rust de avond in (Zwangeren Portaal, 2020)! En een fijne nachtrust kan je zeker gebruiken.
*Heb jij ook veel dromen en/of nachtmerries gehad tijdens je zwangerschap? Laat ons vooral weten in de comments.
Bronnen:
Jankse.nl. (2016, 14 april). Nachtmerries tijdens de zwangerschap zijn vreselijk. Janske.nl. https://www.janske.nl/2016/04/15/nachtmerries-tijdens-de-zwangerschap-zijn-vreselijk/
Zwangeren Portaal. (2020). Waarom de zwangerschap rare en intense dromen veroorzaakt. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/waarom-de-zwangerschap-rare-en-intense-dromen-veroorzaakt