Overslaan naar hoofdinhoud

Herken je dat je tijdens de zwangerschap vaak licht in je hoofd bent of snel duizelig wordt? Dat de wereld tolt of heb je het gevoel dat je op een boot staat? De een heeft er meer last van dan de ander, maar het is een kwaaltje dat vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. De duizeligheid zelf is als het ware onschuldig, maar de gevolgen – zoals flauwvallen – kunnen vervelende gevolgen met zich meebrengen. Ik deze blog vertellen we je waar de duizeligheid vandaan komt en wat je het beste kunt doen als je duizelig wordt. 

Waar komt het duizelige gevoel vandaan? 

Het duizelig gevoel is eigenlijk niet zo gek. Tijdens de zwangerschap worden je bloedvaten wijder, waardoor je bloeddruk omlaag gaat. In de eerste maanden kan het ook liggen aan een lage bloedsuikerspiegel. Duizeligheid is vaak ook het gevolg van een drukke agenda, het missen van bepaalde voedingswaarden en/of abrupte of plotselinge bewegingen. Dus let goed op jezelf bijna-mama. Een beetje duizeligheid hoort bij de grote veranderingen in je lichaam, maar we willen liever geen flauwvalmarathon (Woman’s Health, 2015). 

In deze blog over bloeddruk lees je wat je het beste kunt doen om je bloeddruk gezond te houden. 

Oorzaken duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met zweten, zwarte vlekken zien, een suis in je oren en het wit wegtrekken. Dit is natuurlijk erg vervelend en je kunt je hierdoor instabiel en onveilig voelen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving kan het flink schrikken zijn als je daadwerkelijk flauwvalt. De oorzaken van een duizelig gevoel kunnen zijn: een lage bloeddruk, een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede/ijzertekort. Probeer te gaan zitten als de duizeligheid opkomt, dit voorkomt vaak het flauwvallen of het voorkomt een harde val als je toch even wegvalt. Lees snel verder wat je nog meer kunt doen (Verloskundige Praktijk Ypenburg, z.d.). 

Tips om het duizelig gevoel tegen te gaan 

We gaan de hierboven genoemde mogelijke oorzaken per onderdeel bespreken en we geven je tips mee om het duizelig gevoel de baas te worden.

Bij een te lage bloeddruk: 

  • Sta rustig op en vermijd abrupte of plotselinge bewegingen.
  • Ga zitten en doe je hoofd tussen je knieën. Op deze manier kan het bloed terug naar je hoofd stromen. 
  • Probeer in beweging te blijven als je lang stil zit of stilstaat. 

(Verloskundige Praktijk Ypenburg, z.d.)

Bij een te lage suikerspiegel: 

  • Probeer vaker te eten – zo’n zes kleine maaltijden per dag – zodat de suikerspiegel op peil blijft. 
  • Stop een pak dextro in je tas. Dit kleine snoepje geeft een snelle suikerboost om de duizeligheid even weg te nemen. Zorg wel dat je snel iets eet en niet alleen de snoepjes blijft eten. 

(Verloskundige Praktijk Ypenburg, z.d.)

Bij het liggen op je rug: in deze houding kan je kindje een bloedvat bedrukken die bloed van je benen naar je hart laat stromen. 

  • Ga op je linkerzij liggen, hierdoor komt het bloedvat vrij. 
  • Slaap vanaf het tweede trimester ook op je zij vanwege dezelfde reden. 

(Verloskundige Praktijk Ypenburg, z.d.)

Bij bloedarmoede of ijzertekort:

  • Probeer eens ijzertabletten uit. 
  • Eet ijzerrijke voeding. Denk aan volkorenpasta, noten, gedroogd fruit en peulvruchten. 
  • Probeer bij iedere maaltijd groente of fruit te eten met genoeg vitamine C, zoals kiwi, sinaasappels of boerenkool. 

(Verloskundige Praktijk Ypenburg, z.d.)

Een kindje in je buik dragen is niet niks en je lichaam reageert daarom ook op deze verandering. Ook is de reactie en heftigheid bij iedere vrouw anders. Zorg goed voor jezelf, blijf in beweging en let op je voeding. Laat de duizeligheid je niet de baas worden en neem een stapje terug als je merkt dat het toeneemt. Want als jij je goed voelt, dan voelt je kleine zich ook veiliger en fijner in jouw lichaam.

Bronnen:

Verloskundige Praktijk Ypenburg. (z.d.). Zwangerschapsklachten | Verloskundige Praktijk Ypenburg. Geraadpleegd op 29 september 2021, van https://www.verloskundigepraktijkypenburg.nl/nl/zwangerschap/zwangerschapsklachten

Woman’s Health. (2015, 9 maart). Ben ik zwanger? De 8 eerste signalen. https://www.womenshealthmag.com/nl/relaties-seks/a26915158/ben-ik-zwanger-de-8-eerste-signalen/