Overslaan naar hoofdinhoud

Tijdens je zwangerschap krijg je twee echo’s: de termijnecho en de 20-weken echo. Als daarna alles goed is, krijg je in principe geen echo meer. Tenzij er een medische reden voor is. Zo kan het zijn dat je bloed verliest, dat blijkt dat je baby niet goed groeit of dat er een andere medische indicatie is. Maar ook als alles goed gaat, wil je je kleine natuurlijk vaker dan twee keer bewonderen in je negen maanden zwangerschap. We hebben de verschillende echo’s voor je op een rijtje gezet, lees je mee?  

De eerste echo noemen we de termijnecho en die vindt plaats tussen de 10 en 12 weken en op basis van die echo wordt je bevallingsdatum bepaald. Als je eventueel zwanger bent van twee of meer baby’s, kan dat soms al te zien zijn op de termijnecho. De tweede echo die je krijgt is de 20-weken echo. Tijdens die echo wordt je baby uitgebreid gecheckt. Zo kijken ze of hij een open schedeltje of open ruggetje heeft, ze controleren of er wel genoeg vruchtwater is en of je baby goed groeit (De Verloskundige). Naast de twee vaste echo’s zijn er ook nog de volgende echo’s:

Vroege echo

Als er sprake is van bloedverlies aan het begin van de zwangerschap, verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of twijfel over de duur van de zwangerschap, dan kan er rond de 6e of 7e week al een echo gemaakt worden om te kijken of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Op basis van die echo, zal de verloskundige of gynaecoloog verdere opties met je bespreken. 

Groeiecho

Het kan zijn dat uit de 20-weken echo of uitwendig onderzoek door de gynaecoloog of verloskundige blijkt dat je baby niet voldoende groeit. In dat geval kan de gynaecoloog of verloskundige een groeiecho doen. Dan wordt het hoofdje, het bovenbeen en de buikomvang gemeten. Uit die waarden berekent de computer de grootte van je baby en daaruit komt een grafiekje met de zogenaamde p-waarden. Ligt het geschatte gewicht van je kleine op p-20? Dan is 20 procent van de baby’s kleiner en 80 procent groter dan jouw kleine op dat moment in je zwangerschap. Een kleine baby betekent niet per definitie dat hij niet gezond is. Als de ouders bijvoorbeeld kleiner dan gemiddeld zijn, is een kleine baby niet zo gek. Dat geldt trouwens ook voor grote baby’s. Meestal zijn er meerdere groeiecho’s nodig om goed in kaart te kunnen brengen hoe je baby groeit (De Gynaecoloog). 

Pretecho

Als er na de 20-weken echo blijkt dat alles goed gaat en jij en je kindje het goed doen, is dat de laatste echo. Maar wij snappen heel goed dat je je kleine tussen je 20 weken zwangerschap en de bevalling heel graag nog eens zou willen zien. Je kunt dan een pretecho laten maken. Het woord zegt het al: een echo voor de lol. Zo krijg je de kans om je baby nog beter te bekijken, tegenwoordig zelfs in 3D en 4D. Een 3D echo is niet zwart-wit zoals een 2D echo en je ziet diepte. Een 4D echo bestaat zelfs uit bewegend beeld. In beide gevallen krijg je de foto’s of video’s mee naar huis, zodat je thuis verder kan genieten en je baby kan bewonderen. Nog een voordeel van zo’n pretecho: je mag vaak meer mensen meenemen. Bij een medische echo gaat vaak alleen je partner mee, maar bij een pretecho mogen bijvoorbeeld opa en oma ook mee (Zwangeren Portaal). Hoe leuk is dat?!

Bronnen:

KNOV. (z.d.). Echo’s. Geraadpleegd van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/37/echo-s/

NVOG. (2019, 21 augustus). Groeiecho. Geraadpleegd van https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/groeiecho/

Zwangeren Portaal. (2019, 6 november). Pretecho. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/pretecho