We gaan met babystapjes vooruit, want we gaan namelijk over naar deel twee van het ik-wil-zwanger-worden-proces. Je merkt er niks van, maar jouw lichaam draait waarschijnlijk overuren. Op dit moment (hopen we) dat de bevruchting van de eicel door de zaadcel heeft plaatsgevonden. Vanaf dat moment smelten de cellen samen en gaat de celdeling beginnen. Dit klompje cellen vervolgt zijn weg naar de baarmoeder en daar moet de bevruchte eicel zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Als dit lukt, dan ben je zwanger!
Innesteling van de bevruchte eicel
De innesteling van de bevruchte eicel is cruciaal, dit is hét moment om een zwangerschap te realiseren. De bevruchte eicel ongeveer na één week in de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich iedere maand weer voor op een zwangerschap door het slijmvlies te verdikken. Hierdoor is het mogelijk dat de bevruchte eicel zich gaan nestelen aan de binnenkant van de baarmoederwand. Als dit goed gebeurt, dan kleurt jouw zwangerschapstest de volgende keer positief (Zwangeren Portaal, 2019)!
Fun fact: De samengesmolten cellen – die met het blote oog niet te zien zijn – bepalen zo vroeg in het proces al het geslacht van jouw baby,
de kleur van de ogen en het haar en zelfs de verschillende karaktereigenschappen (UMC Utrecht, 2019).
We willen natuurlijk niet negatief zijn, maar het kan natuurlijk gebeuren dat de innesteling mislukt. De bevruchte eicel wordt dan met het slijmvlies afgestoten en weggevoerd. Ook wel bekend als je menstruatie. Het niet lukken van de innesteling kan verschillende oorzaken hebben, maar deze zijn meestal lastig te achterhalen. Het kan liggen aan de leeftijd, een vertraagde celdeling of de kwaliteit van het slijmvlies. Maar dit betekent niet dat een innesteling van de beruchte eicel niet mogelijk is in de komende maand(en) (Zwangeren Portaal, 2019).
Zwangerschap checklist
Merk je toch dat je je anders voelt dan normaal? Dan hebben we een checklist opgesteld zodat je voor jezelf kunt controleren of je misschien zwanger bent. Heb je er meer dan vier aangekruist? Dan raden we je aan volgende week een zwangerschapstest te doen. Fingers crossed!
- Gevoelige borsten
- Misselijkheid
- Een kort lontje
- Je zit in een emotionele rollercoaster
- Snel moe
- Verandering in eetlust
- Een zwaar gevoel in de buik
- Je voelt je vreemd, gewoon een beetje anders dan anders
(Clearblue, 2020)
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen voor. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder genesteld. Vaak komt het voor dat de bevruchte eicel dan een plekje heeft gevonden in de eileiders. Het komt soms voor dat de nesteling in de eierstokken of ergens in de buikholte plaatsvindt. Mocht dit gebeuren, dan is het niet mogelijk om de bevruchte eicel te verplaatsen naar de baarmoeder of dat er een kindje uit kan ontstaan, ook al test je positief bij de zwangerschapstest.
In het begin van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap voel je hier nog niks van, maar tussen week 5 en 12 kunnen er complicaties opspelen. Zoals bloedverlies en veel pijn in de buik. Deze pijn kan je vergelijken met menstruatiepijn. Als de eileider scheurt dan kan je erge misselijkheid ervaren. Maar ook overgeven, een verhoogde hartslag, zweten en flauwvallen zijn veel voorkomende symptomen. De behandeling voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap hangt af van de klachten, de uitkomsten van de echo en de bloedwaarde van het zwangerschapshormoon. In sommige gevallen breekt het lichaam vanzelf het zwangerschapsweefsel af, maar soms is een operatie nodig (UMCG, z.d.).
Let op met medicijnen
Medicijnen in alle vormen – pillen, poeders of drankjes – komen in je bloed terecht. Via deze weg kan het via de placenta ook bij je baby terecht komen. Tussen de drie en twaalf weken van je zwangerschap kunnen deze medicijnen negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je baby. Overleg daarom altijd met je huisarts of gynaecoloog als je medicijnen slikt en ga niet, we herhalen niet, zelf doktertje spelen. Dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen voor jou en voor jouw baby (Gezondheidsplein, 2021).
Bye, alcohol, bye
Ben jij een liefhebber van een lekker glaasje wijn of bier op zijn tijd? Dan ga je deze alinea niet leuk vinden. Want we gaan de alcohol in de kast parkeren voor de komende maanden. Er bestaat geen veilig minimum voor alcoholconsumptie, daarom adviseren we je om ieder glas te laten staan. Het alcoholpromillage dat jij nuttigt, komt ook bij jouw baby terecht. Wat jij drinkt, drinkt je baby dus ook. Dit kan de ontwikkeling van je baby flink verstoren. De inname van alcohol kan onder andere leiden tot een miskraam, schaden bij de vorming van de organen of een vroeggeboorte. En dit is een minder leukere opsomming, dus ga vanaf het moment dat je zwanger wilt worden voor 0,0% alcohol. Alleen dan weet je zeker dat je baby in de eerste weken niet wordt beschadigd door alcohol (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, 2020).
Nog heel even
Hopelijk zie je binnenkort een positieve zwangerschapstest! Maar het kan dan zomaar zijn dat je lichaam zich al een tijdje aan het voorbereiden is op de zwangerschap. Daarom willen we op tijd bewustwording creëren over de gevolgen van medicijnen en slechte gewoontes voor jouw vruchtbaarheid of de ontwikkeling van je baby – die nu nog een klompje samengesmolten cellen is. Sommige gewoontes gaan plaats maken voor verstandige keuzes, want nu of misschien heel binnenkort leef je niet meer voor één, maar voor twee!
Bronnen:
Clearblue. (2020, 15 april). Ben ik zwanger? Quiz. https://nl.clearblue.com/ben-ik-zwanger/quiz
Gezondheidsplein. (2021, 29 maart). Zwangerschap en medicijngebruik. Gezondheidsplein.nl. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/zwangerschap-en-medicijngebruik/item123710#:%7E:text=Veel%20medicijnen%20kunnen%20niet%20zonder,dosis%2C%20als%20dat%20mogelijk%20is.
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. (2020). Informatieblad ‘Zwanger worden en alcohol’. https://strakszwangerworden.nl/userfiles/File/Infoblad%20Zwanger%20worden%20en%20alcohol.pdf
UMC Utrecht. (2019, 5 februari). Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden? – UMC Utrecht. https://www.umcutrecht.nl/nl/nieuws/kun-je-het-geslacht-van-je-baby-beinvloeden
UMCG. (z.d.). Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Geraadpleegd op 31 mei 2021, van https://www.umcg.nl/-/buitenbaarmoederlijke-zwangerschap
Zwangeren Portaal. (2019). Innesteling. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/de-innesteling