We willen natuurlijk niet op de zaken vooruitlopen, maar het kan nooit kwaad om alvast wat opties voor een geschikte opvang op een rijtje te zetten voor na de bevalling. Er is geen goed of fout in de manier hoe jij je tijd indeelt naast je pasgeboren baby. Er zijn moeders (of vaders) die thuis bij het kindje blijven, maar er zijn ook moeders die graag weer aan het werk willen gaan. Hoor jij bij de laatste groep? Lees dan even verder, wellicht heb je wat aan onze tips.
Kinderdagverblijf
Voordelen: Een kinderdagverblijf is een warme en veilige plek voor je kleine. Hier krijgt hij alle ruimte om vrij te bewegen en te spelen met een ruim assortiment aan speelgoed. Op deze manier wordt het kind uitgedaagd om zich te ontwikkelen op zijn eigen tempo en leert hij omgaan met anderen van zijn leeftijd. Hier leert hij op een vroege leeftijd samen te spelen, te delen, zijn grenzen aan te geven en om vriendjes te maken.
Nadelen: Aan ieder voordeel zit vaak ook een nadeel. Je kindje ontwikkelt zich snel, maar wees er ook van bewust dat de leidsters ook invloed hebben over de opvoeding van je kindje. Dit kan voor het kind soms als verwarrend ervaren worden. Ook is de kans op ziektes groter, aangezien ze dag in dag uit omringd zijn door andere kinderen.
Ga vooral langs bij verschillende kinderdagverblijven en laat je goed informeren. Voelt het goed? Ziet het er schoon uit? Wees kritisch en durf vragen te stellen, het gaat immers om de gezondheid en het welzijn van je kind (Mamaplaats, 2020).
Oppasoma en -opa
Voordelen: Er is vaak geen fijnere plek dan lekker naar oma en opa. Vaak zijn grootouders de gelukkigste mensen op deze aardbol als hun kleinkind op bezoek komt. Op deze manier kan je kleine een goede en hechte band opbouwen met ze. Uit onderzoek is gebleken dat grootouders met kleinkinderen een hogere levensverwachting hebben.
Nadelen: Ook hier geldt, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Een keer oppassen is zeker niet erg, maar bij meer regelmaat kan het opa en oma ook stress opleveren. Ook is het van groot belang om de rol van oma en opa te bewaken en dat dit niet vervaagd wordt. Als grootouders te vaak oppassen, dan kruipen ze snel in de rol als opvoeder.
Het is een comfortabele en eenvoudige keuze om je kleine naar oma en opa te brengen. Maar wees je erg bewust van de verschillende familierollen en dat het niet verwarring meebrengt voor het kind (Oppasland, 2021).
Gastouderopvang
Bij een gastouderopvang wordt je kind opgevangen in huiselijke sferen door een gastouder. Vaak is dit bij de gastouder thuis, maar het kan ook in je eigen huis. Door de professionaliteit van de gastouder en doordat de groepen klein zijn krijgt je kind de nodige zorg en aandacht voor zijn ontwikkeling. Vaak is het mogelijk om samen met de gastouder de breng- en ophaaltijden af te spreken, zodat het perfect in agenda van papa of mama past (Gasthouderopvang, z.d.).
Let op dat de gastouderopvang geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
24-uuropvang
Voordeel: Deze plek is ideaal voor ouders die te maken hebben met onregelmatige werktijden. Denk aan werk in de zorg of horeca, waar je vaak de avonden en weekenden moet werken. De 24-uuropvang kan daarom het antwoord zijn, want het woord zegt het al, deze plek is 24 uur per dag geopend.
Nadeel: De kosten liggen gemiddeld hoger dan bij een gebruikelijk kinderdagverblijf (Kinderopvang.org, 2017). Exacte bedragen kunnen we niet noemen, dit verschilt ook per opvang. Dus laat je goed informeren bij de plek zelf.
Ouderparticipatiecrèche
De ouderparticipatiecrèche (opc’s) is een plek die wordt gerund door ouders in plaats van beroepskrachten. Dus de ouders bieden een kinderopvang aan elkaars kinderen.
Voordelen: De kosten zijn aanzienlijk lager dan de andere opties hierboven genoemd, dit komt doordat de ouders zelf de diensten draaien.
Nadelen: De ouders die de zorg verzorgen hebben geen opleiding gevolgd of afgerond. Er wordt gewerkt met verschillende dagdelen, waar gedurende dag verschillende ouders op de groep staan. Hierdoor heeft je kind wel te maken met veel verschillende gezichten, wat ook als verwarrend ervaren kan worden (Bukman, 2020).
Iedere ouders heeft zijn eigen wensen, voorwaarden en budget. Dus iedereen moet voor zichzelf bepalen wat past voor hun levensstijl. Opties genoeg, maar de verschillen zijn groot als we kijken naar het type opvang en het kostenplaatje. Lees je in en bepaal ruim op tijd welke optie voor jou werkt. Dit geeft alleen maar rust voor de toekomst.
Bronnen:
Bukman, B. (2020, 30 oktober). Ouderparticipatiecrèches krijgen eindelijk een wettelijke basis. Kinderopvangtotaal. https://www.kinderopvangtotaal.nl/ouderparticipatiecreches-krijgen-eindelijk-een-wettelijke-basis/
Gasthouderopvang. (z.d.). Over gastouderopvang. Geraadpleegd op 23 september 2021, van https://www.gastouderopvang.nl/over-gastouderopvang
Kinderopvang.org. (2017, 22 juni). Flexibele opvang. Wat is dat eigenlijk? Kinderopvang.org Blog. https://www.kinderopvang.org/blog/wat-is-flexibele-opvang-kinderdagverblijf/
Mamaplaats. (2020, 15 mei). Voor- en nadelen kinderopvang. https://www.mamaplaats.nl/baby/kinderopvang/voor-en-nadelen-kinderopvang
Oppasland. (2021, 8 april). Opa en oma laten oppassen een goed idee? https://www.oppasland.nl/blog/opa-en-oma-laten-oppassen