Overslaan naar hoofdinhoud

De zwangerschap zit vol spannende momenten en de eerste afspraak bij de verloskundige is ook zo’n moment. Vanaf nu wordt het echt. Tijdens de eerste afspraak is het belangrijk om je verloskundige goed te leren kennen, en zij jou. Je krijgt hier veel informatie mee, dus misschien vind je het wel fijn om een boekje mee te nemen om het een en het ander te noteren. Wat je precies kunt verwachten en hoe je je hiervoor het beste kunt voorbereiden, lees je hier. 

Wanneer ga je naar de verloskundige?

Als eenmaal de zwangerschap bevestigd is, is het belangrijk om op tijd naar een verloskundige te gaan. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van je huisarts, wel kan de huisarts je helpen bij het vinden van een praktijk waar je terecht kunt. De verloskundige helpt en begeleidt je tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en tijdens de kraamtijd. Ze zorgen ervoor dat de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou gaat. Ook geven zij antwoorden op al je prangende vragen en twijfels (Opvoedinformatie, 2021). 

De eerste afspraak bij de verloskundige

Normaal gesproken vindt de eerste afspraak met je verloskundige plaats tussen de acht en tien weken van de zwangerschap. De eerste afspraak is eigenlijk een soort intakegesprek van ongeveer 45-60 minuten. Dit is het moment om elkaar goed te leren kennen. Ze zal je veel vragen stellen en de informatie vliegt je om de oren. Ze vertelt je alles over de toekomstige afspraken en onderzoeken, maar ook wil ze alles weten over jouw medische achtergrond en die van je (eventuele) partner. Daarom is het handig als hij of zij meegaat tijdens de eerste afspraak (Vivre Verloskunde, z.d.). 

Waar kijken ze naar?

Zoals aangegeven zal de verloskundige met veel vragen komen. Vaak willen ze weten wanneer je eerste dag was van de laatste menstruatie was, wanneer de zwangerschapstest positief was en of er afwijkingen of ziektes voorkomen in de familie. Om de uitgerekende datum vast te stellen, wordt je waarschijnlijk een termijnecho aangeboden (Opvoedinformatie, 2021). Tijdens de eerste afspraak kijken ze ook naar je bloeddruk, gewicht en wordt er aan je buik gevoeld om de grootte van je baarmoeder te bepalen. Na de afspraak moet je je bloed laten prikken. Hieruit wordt er gecheckt of er geen ziektes of aandoeningen in je lichaam aanwezig zijn. Ook wordt er gekeken naar je ijzergehalte en bloedsuiker. Ook wordt er waarschijnlijk gevraagd om je urine in te leveren, zodat er gekeken kan worden naar de eiwitten en glucose (Vivre Verloskunde, z.d.). 

Voorbereiding

Neem tijdens de eerste afspraak je verzekeringspasje en geldig legitimatiebewijs mee. Ben je al eerder zwanger geweest? Neem dan ook je gegevens van de vorige zwangerschap mee naar het gesprek (Opvoedinformatie, 2021). Zo kan de afspraak soepel verlopen en zal het je meer rust geven. 

Je verloskundige speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Zij houdt alles in de gaten en is daar om jou te helpen waar nodig. Aarzel dan ook niet om je twijfels uit te spreken of je vragen te stellen, daar zijn zij immers voor. 

Bronnen:

Opvoedinformatie. (2021, 8 december). Naar de verloskundige. Opvoeden.nl. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.opvoeden.nl/naar-de-verloskundige-2465/

Vivre Verloskunde. (z.d.). Eerste afspraak zwangerschap | Praktijk voor Verloskunde en Echoscopie Vivre. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.vivreverloskunde.nl/zwangerschap/eerste-afspraak