De zwangerschap… ja, het gaat niet altijd over rozen. De grote droom om ouders te worden wordt binnenkort vervuld, maar in de tussentijd zijn er wat hobbels op de weg. Zo kan je tijdens de zwangerschap last krijgen van harde buiken tijdens het tweede en derde trimester. Je baarmoeder draait overuren en reageert op de prikkels van binnen- en buitenaf. In deze blog vertellen we je hier alles over en hoe je het kunt herkennen. Lees je met ons mee?
Wat zijn harde buiken?
Je baarmoeder is een grote spier. En net zoals bij de andere spieren in je lichaam aan- en ontspant de baarmoeder ook. Tijdens een harde buik kan je buik hard of gespannen aanvoelen. Dit komt doordat je baarmoeder zich samentrekt en zichzelf als het ware voorbereidt op de bevalling. Daarom wordt dit fenomeen ook wel oefenweeën genoemd. Harde buiken kunnen zomaar komen opzetten of worden geactiveerd door prikkels van buitenaf. Normaal gesproken komt dit voor vanaf ongeveer week 24 van de zwangerschap (Zwangerenportaal, 2020). Harde buiken hebben geen ernstige gevolgen voor je kleine (de Verloskundige, z.d.).
Hoe herken je het?
Je kunt een gespannen gevoel of kramp ervaren in je buik. Dit hoort geen pijn te doen, het geeft eerder een ongemakkelijk gevoel. Normaliter duurt het gespannen gevoel of de kramp gemiddeld één minuut en dit voel je vooral aan de bovenkant van je baarmoeder (Nutricia voor jou, 2021). Heb je dagelijks last van harde buiken? Dan kan het zijn dat je lichaam je vraagt om rustiger aan te doen. Probeer wat taken uit handen te geven of verplichtingen minder verplicht te maken. Beentjes omhoog en ontspan! Doet het toch pijn? Dan kan er sprake zijn van echte weeën. Bel dan gelijk de verloskundige. Bel ook de verloskundige als er bloed- of vruchtwaterverlies optreedt of je pijn bij het plassen ervaart (Zwangerenportaal, 2020).
De mogelijke oorzaken
Je baarmoeder is alvast aan het oefenen voor de bevalling en dit uit zich in harde buiken of de oefenweeën. Dit betekent niet dat de bevalling om de hoek staat, tenzij je uitgerekende datum bijna hier is. Harde buiken kunnen ontstaan doordat je baby veel beweegt, door een blaasontsteking, door seks of een orgasme, een snelle groei van je baarmoeder, stress, een volle blaas of als je teveel en snel beweegt (Zwangerenportaal, 2020).
Belangrijk: neem echt je rust! Je lichaam werkt hard en moet over een tijdje nog harder werken (de Verloskundige, z.d.).
Wat te doen tegen harde buiken?
Regelmatig gaan liggen kan de druk op je buik verlichten. Bij voorkeur op je linkerzij, hierdoor blijft de doorbloeding optimaal. Neem een warm bad, douche of gebruik een kruik. Warmte helpt tegen deze zwangerschapskwaal. Let op je ademhaling en doe verschillende ademhalingsoefeningen, lees hiervoor deze blog. En tenslotte, kies voor een buikband of steunondergoed.
Verschil weeën en harde buiken
Het grote verschil tussen ontsluitingsweeën en harde buiken is de pijn en de frequentie. Een groot verschil, maar we snappen dat je je af toe afvraagt of je harde buik echt geen wee is. Harde buiken horen geen pijn te doen en menig moeder kan bevestigen dat een wee zeker pijn doet. Een harde buik komt en gaat snel, maar een wee herhaalt zich (Nutricia voor jou, 2021).
Handige informatie om te weten, maar niks om je zorgen om te maken. Harde buiken zijn niet schadelijk voor jou en je baby, ze zijn eerder ongemakkelijk en voelen niet prettig aan. Dus geen reden tot paniek als je buik aanvoelt als een steen, maar wel een reden om even je lichaam rust te geven.
Bronnen:
De Verloskundige. (z.d.). Harde buiken. Geraadpleegd op 29 juli 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/194/harde-buiken/
Nutricia voor jou. (2021, 6 mei). Harde buiken, oftewel oefenweeën. https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/symptomen/harde-buiken/
Zwangerenportaal. (2020). Harde buiken.