Overslaan naar hoofdinhoud

Een van de meest gestelde vragen als kersverse ouder is: “Doe ik het wel goed?”. Na de geboorte ben je ineens verantwoordelijk voor een kostbaar leven en die wetenschap drukt zwaar op je schouders. Om een beter inzicht te geven waar jouw kind behoefte aan heeft leggen wij de basis behoeftes van een mens (en jouw kindje!) uit.

Evolutionair en objectief gezien ben je een goede moeder als je je kind kunt voeden en voldoet aan de basis behoeftes van veiligheidonderdak en voeding volgens de Piramide van Maslow. Hierbij vallen bovengenoemde punten onder de Fysiologische Behoeften, Social Acceptatie en Zekerheid. Vroeger was je dus een goede moeder als je kindje genoeg te eten had, schone kleding droeg en getroost werd bij pijn of verdriet.

Vandaag de dag weten wij echter dat er meer bij komt kijken om een gelukkig mens op te voeden. Hierbij dient er ook voldaan te worden aan (Zelf)waardering en Zelfontplooiing van de eigen persoon waardoor jouw kind later onbevooroordeeld zijn eigen ik kan zijn. Anders gezegd ben je vandaag de dag als moeder verantwoordelijk voor jouw kind zijn emotionele stabiliteit en psychologische ontwikkeling. Het is aan jou om er voor te zorgen dat je baby later een succesvolle, stabiele en gelukkige volwassene wordt. Voor je pasgeboren kind is hierbij het belangrijkst dat deze de basis behoeften van Fysiologische behoeften, Zekerheid, en Sociale acceptie in de vorm van liefde en genegenheid ontvangt.

Wij hopen dat je wat geleerd hebt uit deze tip! De vraag is nu aan jou: Help ons jou te helpen! Welke vragen heb jij die voor jou het allerbelangrijkst zijn op dit moment? Jij bepaalt welke richting we inslaan. Zonder jouw feedback is het niet mogelijk om iedereen zo goed mogelijk te informeren met juiste en volledige informatie. Laat het ons hier weten.