Om te beginnen zijn wij natuurlijk grote fan van borstvoeding, maar niet iedere mama heeft het geluk dat zij haar kleine kan voeden aan de borst. Mocht borstvoeding geven door verschillende redenen niet (meer) mogelijk zijn, dan kan de baby ook gevoed worden met de fles gevuld met poedermelk of afgekolfde moedermelk. In deze blog geven we je verschillende handvatten om je kindje te voeden met de fles en besteden we aandacht aan de voedhouding van jou en je baby. Klaar voor de start? Op een correcte manier voeden maar!
De juiste producten
Om het voeden aan de borst zo goed mogelijk na te bootsen adviseren we je om de fles en spiraalvormige speen van Nurturegoods te gebruiken. Doordat je kleine dezelfde beleving ervaart als de borst door de comfortkussentjes en de natuurlijke vorm van de speen, wordt de kans op zuigverwarring en andere voedingsproblemen kleiner. Het is natuurlijk altijd even zoeken welke fles en speen jouw kleintje als prettig ervaart, dus neem ook de tijd om hier achter te komen (Knov, z.d.)
Wanneer je de fles geeft
Luister en kijk naar je kind. Je kunt de fles, net zoals de borst, het beste geven wanneer je kind honger heeft. Leer je kind kennen en probeer de signalen van honger te herkennen. Een baby kan natuurlijk nog niet praten, dus met andere communicatiemiddelen wordt verteld dat hij of zij honger heeft. Bijvoorbeeld wanneer je baby op zijn handjes sabbelt of smakkende geluiden maakt en uiteindelijk een huilbui. Als je de honger voor bent, kan je het huilen voorkomen (Voedingscentrum, z.d.). En dat is natuurlijk een heerlijk gevoel, voor beide partijen.
Huid-op-huid contact
Net zoals volwassenen vinden baby’s huid-op-huid contact erg prettig, dus houd je vooral niet in bij een knuffel- en kusjesaanval. Ook tijdens het voeden is lichaamscontact van groot belang. Houd je baby tijdens het voeden in je armen, kijk je kleine aan en praat met hem of haar. Huid-op-huid contact zorgt voor een binding tussen jou en je baby. Dit kan zich ontwikkelen tot een sterke band tussen ouder en kind (Knov, z.d.).
Een correcte voedingshouding is van groot belang
Een comfortabele voedingshouding begint bij jezelf. Verzamel alles wat je nodig denkt te hebben voordat je begint met voeden. Denk aan iets te eten of drinken, je telefoon, je muziek of iets te lezen. Een bezoekje aan het toilet kan ook gewenst zijn, het voeden neemt namelijk best wat tijd in beslag (Medela, 2020). Zit je er comfortabel bij? Mooi! Nu is het tijd om je kleine in de armen te nemen. Je kunt je baby het beste rechtop of in zijligging voeden om de borstvoedingshouding na te bootsen en om verstikking of overvoeding te voorkomen (Knov, z.d.). Zorg ervoor dat je stabiel zit en je kleine ondersteunt waar nodig. Let erop dat het hoofdje, de nek en ruggengraat niet gedraaid zijn. Om jouw voedingshouding te optimaliseren adviseren we je om een voedingskussen te gebruiken om je armen en rug te ondersteunen (Medela, 2020).
Hoe geef je de fles?
Stimuleer je kindje om naar de fles te zoeken en te happen door de flessenspeen op het gootje tussen de neus en bovenlip te leggen of over de wang te wrijven. Je kleine hapt vanzelf naar de fles wanneer hij of zij klaar is om te drinken. Houd de fles bijna horizontaal zodat de melk op een rustig tempo naar de speen stroomt. Let er wel op dat de melk boven het gaatje van de speen is, zo hapt je kleine geen lucht. Om de oog-handcoördinatie van je kleintje te laten ontwikkelen adviseren we je om per voeding af te wisselen tussen je linker- en rechterarm (Voedingscentrum, z.d.). Yes, mama’s en papa’s, we zijn los en we zijn trots op jullie!
Hoe lang geef je de fles?
Een voeding zou ongeveer 20-30 minuten moeten duren. Maar ook hier geldt: iedere baby is anders. Het is van groot belang om goed naar de singnalen van je baby te luisteren. Dus is de fles nog niet leeg, maar stribbelt je baby tegen? Las een pauze in of stop met voeden. Signalen om te stoppen met voeden uiten zich in het wegdraaien van het hoofdje, melk uit de mond laten lopen, onrustige handbewegingen of niet opnieuw aanhappen aan de fles. Duurt het voeden maar 20 minuten of korter? Controleer de voedingshouding, schaf een speen aan met een kleiner drinkgaatje of las vaker een pauze in (Voedingscentrum, z.d.). Het belangrijkste is: blijf alert tijdens het voeden en houd de signalen van je baby goed in de gaten (Knov, z.d.).
Nog een boertje en klaar is Kees
Tijdens het drinken kan je baby lucht binnenkrijgen. De lucht komt dan terecht in het verteringsproces van de melk in de maag van je kleine. Als je baby de boertjes niet kwijt kan, kan de lucht de voeding omhoog of omlaag duwen. Waardoor je kleine later moet braken of darmkrampjes kan ervaren. Daarom is het gewenst om soms tijdens en na het voeden je kleine te laten boeren. Luister en kijk goed naar je baby, ook hebben ze een manier gevonden om te communiceren dat er een boertje vastzit. Dit doen ze vaak door het geluid ‘eh’. Gebeurt dit tijdens het voeden? Las een pauze in en laat je kleine boeren. Het is altijd gewenst om na het voeden je kleine de kans te geven om de meegekomen lucht te lozen (Dunstan Babytaal, z.d.).
Volgende keer lees je meer over…
In de volgende blog geven we je tips en tricks om je baby te verschonen. Misschien niet de meest favoriete bezigheid van de mama’s en papa’s onder ons, maar wel een belangrijk moment om te binden met je kleine.
Bronnen:
Dunstan Babytaal. (z.d.). Veel gestelde vragen – Dunstan Babytaal of Dunstan Baby Language door Priscilla Dunstan. https://www.babytaal.nl/hoe-werkt-het/veel-gestelde-vragen#question_6
Knov, D. B. V. V. (z.d.). Voeden met de fles. de Verloskundige. https://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/253/voeden-met-de-fles
Medela. (2020, 28 oktober). 11 borstvoedingshoudingen. https://www.medela.nl/borstvoeding/jouw-borstvoedingsperiode/borstvoedingshoudingen
Voedingscentrum. (z.d.). Hoe geef ik de fles? https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/flesvoeding-geven/hoe-geef-ik-de-fles.aspx