Overslaan naar hoofdinhoud

Al ver voor de geboorte van jullie kleine wordt de basis gevormd voor de band die jullie gaan vormen na de bevalling. Je voelt je baby waarschijnlijk wel eens schoppen of kleine bewegingen maken. Maar ook je baby neemt al van alles waar. Hoe meer interactie, hoe beter het is voor je kleine en zijn hersenontwikkeling. Partners voelen misschien dat ze 1-0 achter staan, maar we hebben een paar tips om samen de band met jullie kleine te versterken. Lees je mee?

Leer je baby kennen

Je zou het niet zeggen, maar aan de manier waarop je kleine beweegt of op jullie reageert, kan je al een beetje te weten komen over het karakter van de kleine spruit. Sommige baby’s zijn bijvoorbeeld erg stil en timide, anderen zijn al echte donderstenen en trappen en bewegen erop los. Om te zorgen dat je baby zich geliefd en welkom voelt, is het heel belangrijk dat jullie band al gevormd wordt tijdens de zwangerschap. De hechting begint al voor de geboorte, dus probeer zoveel mogelijk bewust contact te maken. Hoe meer contact jullie met de kleine maken, hoe meer jullie al wennen aan je nieuwe rol als ouders (IMH Nederland). 

Zo maak je contact met je kleine

We hebben een paar tips voor jullie op een rijtje gezet om contact te maken met de kleine spruit in je buik.

Pratenhet maakt niet zoveel uit wat je zegt, als je maar praat. Lees een boek voor of benoem hardop wat je aan het doen bent. Een paar lieve woorden of een groet mag natuurlijk ook! Laat je vooral niet tegenhouden. In het begin voelt het misschien nog een beetje onwennig, maar dat zal snel wennen. Bovendien zal jullie ongeboren baby gewend raken aan jullie stemmen en deze ook herkennen na de geboorte. 

Dansenlekker bewegen met je baby, hoe leuk! Hij voelt je bewegingen en hoort de muziek op de achtergrond. Dus zet je favoriete nummer op en vergeet niet mee te zingen!

Handen op je buik leggenvanaf week 27 kan je kleine zelfs reageren op jullie aanrakingen. Dan kan het zomaar zijn dat hij tegen je handen aan komt liggen of ertegenaan schopt. Reageert hij even niet? Dan doet hij waarschijnlijk een dutje. 

Buikmassageje kan jezelf een buikmassage geven, of nog beter: laat je partner het doen. Dat kan met kleren aan, maar voor de ultieme ontspanning adviseren we om het op de blote huid te doen en eventueel een beetje olie te gebruiken. Maak rustige, strijkende bewegingen over de buik. Een ontspannen mama = een ontspannen baby. Win-win, toch?!

Speel met je baby je kan zachtjes tikken met je vingers op je buik. Probeer eens verschillende ritmes of doe elke keer dezelfde. Je kleine kan het op een gegeven moment gaan herkennen. Schopt hij terug? Dan heeft hij het vast naar z’n zin (Libelle mama)!  

Liever te veel dan te weinig

Hopelijk hebben we jullie een beetje geïnspireerd. Ga samen het avontuur aan en plan vaste momentjes in om samen de interactie tussen jullie en de kleine op te zoeken, bijvoorbeeld bij het opstaan, als jullie samen op de bank zitten of wanneer jullie naar bed gaan. Liever te veel dan te weinig! Heb je nog andere manieren om contact te maken met je baby? Schroom dan niet om deze met ons te delen!

 

Bronnen:

Van Vossen, A. (2020, 26 oktober). Contact maken met de baby in je buik. Geraadpleegd van https://www.imhnederland.nl/contact-baby-zwangerschap/

Werner, C. (2021, 9 juli). Haptonomie tijdens de zwangerschap: maak contact met je baby. Geraadpleegd van https://mama.libelle.be/zwanger/haptonomie-zwangerschap/