Overslaan naar hoofdinhoud

Er wordt wel eens gezegd dat hygiëne tweederde van de gezondheid van je kleine is. Omdat baby’s een zwak immuunsysteem hebben, zijn ze minder goed bestand tegen bacteriën en infecties dan jij of ik. Daarom is het van groot belang om de fles na gebruik grondig te reinigen. In deze blog vertellen we je hoe je op een goede manier je flesje schoonmaakt en welke producten je daarvoor het beste kan gebruiken. Lees je mee?

Tijdens de eerste zes maanden

Bij nieuwe producten zoals flessen en spenen en tijdens de eerste zes levensmaanden van je kleine is het gewenst om dagelijks de onderdelen van het flesje te steriliseren. Hiermee voorkom je bacteriegroei in de fles en is de kans op infecties nagenoeg of bijna onmogelijk. Dit kan je doen door ze vijf tot tien minuten uit te koken in een pannetje met water. Let er wel op of de onderdelen het kokend water kunnen verdragen. Kunnen ze dat niet? Gebruik dan een magnetronsterilisator, sterilisatiezakje of een stoomsterilisator (Ouders van nu, 2020). Laat je niet afschrikken door deze termen, ze zijn speciaal ontwikkeld om het steriliseren eenvoudiger te maken. 

Na de eerste zes maanden

De tijd vliegt en niet alleen je baby, maar ook het immuunsysteem van de kleine groeit als kool. Na de eerste zes maanden is dagelijks steriliseren niet meer nodig, maar is één keer in de week voldoende. De rest van de week kan je de fles en de speen eenvoudig met de hand of in de vaatwasser reinigen (Ouders van nu, 2020). 

Schoonmaken met de hand

Spoel de fles na gebruik gelijk uit onder de kraan. Hierdoor geef je de melkresten niet de kans om te gaan plakken. We adviseren je om de fles vervolgens goed schoon te maken met een speciale speen- en flessenborstel. Deze producten zorgen ervoor dat er geen melk achter de randjes en speen blijft zitten. Let bij aankoop op dat de borstel goed in de fles en speen past. Gebruikt bij voorkeur een natuurlijk afwasmiddel, zodat er niet onbedoeld schadelijke stoffen in de buurt van je baby komen. Spoel de spullen nog een keer goed af met water en laat ze opdrogen. Dit kan je doen met een speciaal afdruiprekje of ondersteboven op een droge en schone doek (Smeets, z.d.) (Voedingscentrum, z.d.). 

Schoonmaken in de vaatwasser

Fan van de vaatwasser? Dat snappen we! Let er wel op dat de vaatwasser een schoonmaakprogramma heeft van 55 graden of hoger. Heeft jouw vaatwasser dat programma? Bofkont, die je bent. Spoel het flesje wel eerst af onder de kraan, want aangekoekte melkresten gaan door weer, wind en menig vaatwasser. Plaats de flessen op het bovenste rek of gebruik een speciaal vaatwasmandje, zo blijven alle onderdelen netjes bij elkaar (Smeets, z.d.). Zorg ervoor dat je de onderdelen na het programma nog even afspoelt onder de kraan. Hierdoor verwijder je de laatste resten van het vaatwastablet of het glansspoelmiddel die kunnen achterblijven (Ouders van nu, 2020).  

Grootmoeders tips & tricks

Soms kan het voorkomen dat de fles een beetje vaal wordt of een onplezant geurtje krijgt. Vul de fles met een theelepel baking soda, een druppel afwasmiddel en wateren laat dit vervolgens een nachtje staan. Wat ook helpt is het wereldwonder keukenazijn. Maak de fles schoon en vul de fles met keukenazijn en laat dit een paar uurtjes weken. Je zult zien dat het flesje weer zo goed als nieuw is (Smeets, z.d.)! Heb jij nog persoonlijke schoonmaaktips? Laat het ons weten.  

De volgende keer lees je meer over…

In de volgende blog nemen we je mee in hoe je het beste de fles geeft aan je baby. Het klinkt misschien makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Je hebt verschillende houdingen en manieren om het welzijn van jou en jouw baby te optimaliseren.

Bronnen:

Ouders van nu. (2020, 24 maart). Fles schoonmaken, zo doe je dat. oudersvannu.nl. https://www.oudersvannu.nl/baby/voeding/fles-schoonmaken/

Smeets, K. (z.d.). Waarop moet je letten als je je babyflesjes reinigt? Blabloom online ecologische babywinkel. https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/waarop-moet-je-letten-als-je-je-babyflesjes-reinigt/565/

Voedingscentrum. (z.d.). Hoe maak ik de fles klaar? https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/flesvoeding-geven/hoe-maak-ik-de-fles-klaar-.aspx