Overslaan naar hoofdinhoud

Na negen maanden zwangerschap, een bevalling en ondertussen wat slapeloze nachten is het maken van een flesje geen hogere wiskunde. Fijn he? Dat vinden wij ook! Maar het is wel van belang dat de stappen secuur opgevolgd worden met een hyper-mama-focus op het hygiëne gedeelte. In slechts zeven stappen zet jij binnen no-time een flesje op tafel. Daarnaast geven we je tips en adviezen over hoe en hoelang je het beste een flesje kunt bewaren, de manier van het opwarmen van de inhoud voor als je thuis of onderweg bent en nemen we je mee in onze producten. Ready, set, go!

Moedermelk versus flesvoeding

Moedermelk wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, daarom adviseren te allen tijde om moedermelk te geven. Maar voor sommige moeders is dit soms niet mogelijk of simpelweg niet haalbaar, daarom is kunstvoeding een mooi alternatief. Kunstvoeding voorbereiden en bereiden is niet heel lastig, maar houd je aandacht erbij en hou het schoon!

De juiste producten

Om zonder zorgen kunstvoeding te kunnen geven is het van groot belang om de juiste artikelen aan te schaffen. Wij raden de flesjes en de flessenspenen van NurtureGoods aan. Hierdoor heb je een stabiele en veilige basis en heb je altijd een extra speen op zak.

Stap 1: hygiene first!

Neem je tijd en was je handen zorgvuldig. Zorg er ook voor dat de fles en speen goed schoon zijn (Voedingscentrum, z.d.).

Stap 2: waterkwaliteit

Om het zekere voor het onzekere te nemen, raden we je aan om kokend water te gebruiken om te mixen met het poeder. Hierdoor weet je 100% zeker dat er geen bacteriën in het water zitten (Nutricia, z.d.). Schenk de benodigde hoeveelheid in de fles en laat het water afkoelen totdat je de fles zonder problemen kunt vasthouden (Voedingscentrum, z.d.). Om het proces te versnellen kan je ook koud water toevoegen. Gebruik hiervoor fleswater. Bekijk goed de verpakking, niet al het fleswater is geschikt voor babyvoeding (Consumentenbond, 2019).

Stap 3: scheppen, scheppen, scheppen

Wees secuur, gebruik het maatschepje om de juiste hoeveelheid poeder te scheppen. Stop je extra liefde voor je baby in een knuffel of zoen, maar niet in een extra schepje poeder. De verkeerde verhouding kan schadelijk zijn voor je kleine (Voedingscentrum, z.d.). Extra tip: houd de juiste volgorde aan, want het poeder lost veel beter op als je die na het water toevoegt (Nutricia, z.d.).

Stap 4: shake it mommy

Draai de dop goed terug op de fles en schudden maar. Zorg ervoor dat je krachtig en verticaal schudt totdat het poeder compleet is opgelost. Ga zo door voor ongeveer tien seconden (Nutricia, z.d.).

Stap 5: check, check & dubbelcheck

Controleer eerst of de inhoud niet te warm is, voordat je de voeding toedient aan je baby. Dit doe je door een paar druppels aan de binnenkant van je pols te druppelen. Wanneer de inhoud ongeveer even warm is als je huid, dan ben je ready to go. Zo niet? Laat het flesje nog even afkoelen en herhaal de handeling (Voedingscentrum, z.d.).

Stap 6: niet vergeten op te ruimen

Belangrijk! Bewaar het maatschepje in de verpakking en sluit deze goed. Je kunt de kunstvoeding het beste bewaren op een koele en droge plek (Nutricia, z.d.).

Stap 7: aan tafel … uhh de borst

Geef het flesje binnen 1 uur na bereiding en laat je kleine niet veel langer dan een half uur drinken. Restjes over? Gooi ze weg (Nutricia, z.d.)(Voedingscentrum, z.d.).

Onderweg, en nu?

Zie jij problemen? Wij zien mogelijkheden! Het enige wat je hoeft te doen is gekookt water meenemen in een thermosflesje en de juiste hoeveelheid poeder in een apart bakje en klaar is Kees (Nutricia, z.d.). In een handomdraai tover jij zo een flesje uit je mouw. Mocht je in de buurt zijn van de horeca, dan zijn er altijd vriendelijke dames of heren die voor jou het water willen koken of opwarmen.

De volgende keer lees je meer over…

In de volgende blog nemen we je mee in het schoonmaken van het flesje. Doordat baby’s een zwakkere weerstand hebben, zijn ze minder bestand tegen bacteriën waar wij als volwassenen vaak niets van voelen. Daarom is het van groot belang om de fles na gebruik grondig te reinigen.

Bronnen:

Consumentenbond. (2019, 1 november). Flesvoeding voor baby’s: vragen en antwoorden. https://www.consumentenbond.nl/kindervoeding/vragen-en-antwoorden-over-flesvoeding

Nutricia. (z.d.). Opvolgmelk: Flesvoeding klaarmaken in een baby flesje, doe je zo! Nutricia voor jou. https://www.nutriciavoorjou.nl/pages/item-not-found?item=%2fnutrilon%2fflesje-maken%2f&user=extranet%5cAnonymous&site=www.nutriciavoorjou.nl

Voedingscentrum. (z.d.). Hoe maak ik de fles klaar? https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/flesvoeding-geven/hoe-maak-ik-de-fles-klaar-.aspx