Overslaan naar hoofdinhoud

e pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Iedere 3 à 4 uur moet hij gevoed worden, en dat is gelijk het maximale aantal uren dat je baby achter elkaar doorslaapt. Biologisch gezien kan een pasgeboren baby nog geen nachten doorslapen. Vanaf 6 weken gaat hij ’s nachts steeds iets langer slapen. Het verschilt per baby hoe snel zijn slaapritme verandert.

9 stappen om je baby te laten doorslapen

Wanneer je baby begint met doorslapen, heb je niet in de hand. Het hangt vooral van je kindje af. Wel kan je de ideale voorwaarden scheppen om dit te bereiken. De volgende tips helpen je hierbij.

Herken vermoeidheidssignalen. Probeer signalen als gapen, in de ogen wrijven en staren te herkennen. Zo kan je je baby in bed leggen voordat hij overprikkeld of oververmoeid wordt.
Dag & Nacht onderscheiden. Overdag kan je de kamer waar je kindje slaapt licht houden. ‘s nachts moet je het geluid en licht beperken (ook tijdens het voeden), zodat de associaties met slapen als het donker is gecreëerd kan worden.
Houd je baby overdag niet wakker. Je baby overdag tegen zijn zin wakker houden heeft geen zin. Door hem wakker te houden, raakt hij alleen maar oververmoeid en valt hij moeilijker in slaap.
Houd de avonden rustig. Dit maakt de overgang naar het bedtijd ritueel soepeler. Met een massage of badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.
Creëer een prikkelarme slaapomgeving. Zorg voor een rustige, veilige omgeving met een stevig matras, rustige kleuren en zacht licht.
Routines. Een vast bedtijd ritueel maakt het het leven van je baby voorspelbaar. Een vaste routine geeft een veilig gevoel en creëert regelmaat in de interne klok. In slaap vallen wordt dan makkelijker. Voor een volwassene duurt een nieuwe routine 30-90 dagen. Bij een baby kan dit vele malen langer duren. Geduld en consistentie zijn vereist.
Slapen in een slaapzak. Een slaapzak kan helpen je baby rustig te laten slapen. Zeker bij een bewegelijke baby kan een slaapzak zinvol zijn.
Reageer snel en beperk huilen. Je baby kan zichzelf nog niet goed rustig krijgen en heeft jou daarbij nodig. Reageer snel en laat je kindje niet te lang huilen. Zo voorkom je dat hij overstuur raakt en wordt hij weer snel kalm.
Zorg goed voor jezelf. De eerste maanden zijn voor jou zwaar. Zeker als je baby niet wil doorslapen. Pak zo nodig overdag je rustmomenten. Hierdoor ben je zelf ’s nachts beter in staat je baby weer rustig te krijgen.

Wij hopen dat je wederom wat geleerd hebt uit deze tip! De vraag is nu aan jou: Help ons jou te helpen! Welke vragen heb jij die voor jou het allerbelangrijkst zijn op dit moment? Jij bepaalt welke richting we inslaan. Zonder jouw feedback is het niet mogelijk om iedereen zo goed mogelijk te informeren met juiste en volledige informatie. Laat hier je feedback achter.