Overslaan naar hoofdinhoud

Kolven, dat vond ik echt voelen alsof je een koe bent.

Melissa

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Melissa. Lees jij mee?

kolven met nurture goods

De NurtureGoods ervaring van Melissa (Instagram @melissavijgen).

Kolven: een melkkoe of juist een bijzondere ervaring? 
Al vroeg in de zwangerschap wordt gevraagd of ik borstvoeding wil geven. Wil ik dat? Mijn gevoel zei altijd keihard nee. Maar waarom? Wat was de reden hiervoor? Ik zag het nooit als iets moois tussen moeder en kind. Kolven, dat vond ik echt voelen alsof je een koe bent. Toch ben ik enorm gaan twijfelen in de zwangerschap en ben ik de voors en tegens, tegen elkaar gaan afwegen. Ga ik live borstvoeding geven, fulltime kolven of toch voor kunstvoeding? Op precies het juiste moment kwam de vraag of ik de NurtureGoods Smart 3.0 kolf wilde uittesten. Want heel eerlijk, dat maakte mijn keuze wel makkelijker. 

Kunstvoeding kan altijd nog 
Samen met mijn moeder ben ik naar een borstvoedingsavond bij mijn verloskundigenpraktijk gegaan. Ik wilde zoveel mogelijk informatie verzamelen voor ik mijn keuze maakte. Na afloop kon ik nog altijd niet zeggen dat ik borstvoeding een bijzonder iets vond tussen moeder en kind. Maar alle voordelen aan moedermelk voor ons toekomstig kindje vond ik wel erg belangrijk. Na lang wikken en wegen wist ik het: het wordt een combi! Kunstvoeding kan altijd nog. 

Zo gezegd, zo gedaan. Op 29 december 2022 werd onze mooie Kaya geboren en al snel werd ze aangelegd in het ziekenhuis. Eenmaal thuis aangekomen zei ik al snel tegen mijn vriend dat ik in de kraamweek ook al gekolfd wilde hebben. Borstvoeding geven is mooi, maar ik wilde niet dat ze compleet afhankelijk zou zijn van mijn borst. Ik wilde ook een beetje vrijheid houden. 


180 graden gedraaid
Dus zo begon mijn kolfavontuur. Aan het eind van de kraamweek ben ik gestart met kolven. Ook omdat Kaya soms de borst weigerde of slecht aanhapte. We startten met één fles per dag met afgekolfde moedermelk. Zo kon ze wennen aan de fles, maar ook extra Quality time met papa. Mijn productie was goed, want van één keer kolven per dag kon ik Kaya twee keer voeden. 

Een koe? Dat voelde ik me in het begin wel. Maar al snel maakte dat plaats voor een bijzonder gevoel. Hoe mooi is het dat het kan, dat je je eigen melk eruit kan halen voor jouw kindje. En haar zo kan laten groeien. Zo bijzonder eigenlijk! 

Kolf voor een kleine prijs
Vanaf het begin ben ik gaan kolven met de kolf van NurtureGoods. In het begin was ik sceptisch. Ik had vele kolven gezien voor veel meer geld. Hoe kon deze kolf nou fijn zijn voor zo’n klein prijsje. Dat kon toch niet? Nou het integendeel hoor. Want wat een mega fijn apparaat! 

Je kunt je eigen stand kiezen, wat voor jouw borsten het fijnste aanvoelt. Daarnaast kun je beide borsten tegelijkertijd afkolven, wat ook tijd scheelt. De kolf is draadloos, dus lekker op de bank tijdens mijn  favoriete Netflix serie. Heerlijk efficiënt! 

Borstontsteking
Vlak na de kraamweek merkte ik dat een borst roder werd. Ook deed het pijn als Kaya dronk aan deze borst. Ik had al gauw een vermoeden: borstontsteking. De kolf gebruikte ik om de borst goed leeg te maken, maar ook om alle melkklieren goed aan te wakkeren door de borst te masseren tijdens het kolven. Ook na afloop van de borstontsteking werd dat een routine. Tijdens ieder kolf-moment zorgde ik ervoor dat alle hardere plekjes weg gingen door simpelweg te masseren over deze plekjes heen. Zo kon ik Kaya gewoon aanleggen in de positie die voor ons het fijnste werkte en hoefde ik me geen zorgen te maken over nog een borstontsteking. 


Afbouwen
Momenteel zit ik nog middenin mijn zwangerschapsverlof. Als ik weer ga werken, wil ik het live borstvoeden overdag zo ver mogelijk hebben afgebouwd. Dat betekent dat ik met een schema nu steeds meer flesjes op de dag geef met afgekolfde melk. Daarnaast kolf ik daardoor ook meerdere keren per dag. Ik merk dat de batterij nog altijd zeker drie dagen meegaat en daarmee dus ongeveer zes hele kolf-momenten. Heel fijn! 

Vooraf wist ik zeker dat mijn borstvoedingsavontuur maar tot drie maanden zou duren. Want kolven op het werk? Echt niet! Maar heel eerlijk twijfel ik daar nog over. De kolf is compact en fijn om mee te nemen. Je bent snel klaar als je beide kanten tegelijkertijd doet en het kolven is erg prettig door de zachte borstschilden en de massagestand. Dus waarom eigenlijk niet? Het enige nadeel is dat je en tijd kwijt bent met kolven en tijd kwijt bent met het geven van de moedermelk in de fles. Dus ik heb nog genoeg denkvoer voor de komende twee maanden. 

Veel liefs, Melissa
Wil jij meer weten over Melissa? Volg haar dan op Instagram @melissavijgen