Huilen: de universele taal van de pasgeboren mens. Voor ons niet altijd even leuk, maar voor de baby de enige manier van communiceren. En ze kunnen er wat van! In de eerste zes weken na de geboorte kunnen ze wel twee tot drie uur per dag huilen. Mama’s en papa’s, we got your back. We geven je tips over hoe je je baby kunt troosten.
Waarom je baby huilt
Elk snikje en snottertje is natuurlijk anders, maar we maken grof onderscheid in twee soorten huiltypen bij baby’s: traumahuilen en behoeftehuilen.
Behoeftehuilen
Je baby heeft iets nodig! Omdat je kleine nog niet kan praten, gaat hij huilen wanneer hij niet wordt voorzien in zijn behoeftes. Go baby! Dat kan van alles zijn: honger, behoefte aan een warme knuffel (groot gelijk!) of last van krampjes (Babytherapie: ‘spreken’ met de baby). Grijpt je baby naar z’n oortjes of wrijft hij in z’n oogjes? Grote kans dat ie dan behoefte heeft aan een lekker dutje. Trappelt je baby met z’n beentjes en loopt ie een beetje rood aan? Dan moet hij waarschijnlijk een boertje laten of heeft hij last van krampjes (Ouders van Nu).
Traumahuilen
Je baby in alle behoeftes voorzien? Dan gaat het waarschijnlijk om traumahuilen. Jij bespreekt vervelende gebeurtenissen met een goede vriendin of met je partner. Je baby kan dat niet en verwerkt zijn indrukken van de dag door het eruit te huilen. Deze vorm van huilen is vaak veel heftiger dan behoeftehuilen en gaat vaak gepaard met veel spanning in het lichaam en gebalde vuistjes. Met traumahuilen vertelt hij wat hij allemaal meegemaakt heeft en op die manier hervindt je baby zijn evenwicht en zorgt hij ervoor dat opgekropte spanning het lichaam verlaat. Grote kans dat je kleine na zijn huilbui rustig en aandachtig in je armen ligt en jij het geluid van de tv weer kunt horen (Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten).
Geef jezelf de tijd om je baby en zijn of haar signalen goed te leren kennen. Het kan even duren voor je alle lichaamssignalen en geluidjes weet te koppelen aan bepaalde behoeften of tekorten, maar vaak weet je al na een paar weken waarom je kleine moet huilen en hoe je hem of haar het beste kunt troosten.
Wanneer laat je je baby huilen?
Huilen hoort er helaas bij en omdat het een van de weinige communicatiemiddelen is van baby’s, zetten ze de tranen vaak in om de aandacht van de ouders te krijgen. En vaak met succes! Maar pas op dat je niet bij elke huilbui meteen aangesneld komt. Niet in alle gevallen is het goed om de kleine meteen te troosten (Babytherapie: ‘spreken’ met de baby). Soms is hij emoties of de indrukken van de dag aan het verwerken. Dat kennen we allemaal wel, toch? Even lekker uithuilen waarna je je een stuk beter voelt.
Hoe troost je je baby?
Wil je baby maar niet stoppen met huilen? Gebruik dan de volgende tips om de kleine te troosten.
Lichamelijk contact
Knuffel, knuffel, knuffel, repeat. Je kan je baby niet genoeg knuffels geven! Lichamelijk contact is ontzettend belangrijk in de eerste paar weken. Zo bouw je een band op met je baby en voelt hij zich veilig en getroost.
Draagdoek
Nog niet genoeg geknuffeld? Draag de kleine dan lekker bij je in een draagdoek. Na negen maanden in de buik is het fijn om hem na de geboorte ook zo dicht mogelijk bij je te dragen. Voor de baby ontzettend fijn en voor jou mega handig, want je hebt je handen vrij voor andere dingen. Die lekkere bak koffie zet zich immers niet vanzelf.
Kletsen met je baby
Het is goed om tegen je baby te praten. Zo ervaart hij een gevoel van empathie en voelt hij zich begrepen. Dat mag van alles zijn: een boodschappenlijstje of wat je de rest van de dag gaat doen. Zolang je baby maar kan luisteren naar de zoetgevooisde klanken van je stem.
Speen
Zuigen biedt troost. En daarom kan het geven van een speen een goede oplossing zijn om je baby te kalmeren. Bovendien verlaagt het de kans op wiegendood doordat de speen ervoor zorgt dat de luchtweg goed open blijft en je baby minder snel op z’n buikje draait (EOS Wetenschap).
Bijtring
Een baby krijgt gemiddeld vanaf zijn vierde maand zijn eerste tandjes. Geen fijn moment voor de kleine (en voor jou), want er komt een grote druk op het tandvlees te staan met pijn en andere klachten tot gevolg. Een bijtring kan een fijne verlichting bieden en de ongemakken die de kleine ervaart doen verminderen. De bijtring van NurtureGoods is gemaakt van 100% natuurlijk rubber, kalmeert het tandvlees en helpt tegelijkertijd met de ontwikkeling van de zintuigen.
To speen or not to speen?
Goede vraag! De speen kan heel effectief zijn als het gaat over het troosten van je baby, maar ga er goed mee om. Wanneer je de fopspeen van geboorte af aan aanbiedt, kan het voorkomen dat je baby verward raakt en dat hij, in het ergste geval, borstvoeding gaat weigeren. De zuigtechniek die nodig is voor een fopspeen verschilt namelijk heel erg met de techniek die ze gebruiken om te drinken aan de borst. Geef je baby daarom alleen een fopspeen als je hem al gevoed hebt en hij geen behoefte meer heeft aan borstvoeding.
Wacht het liefst minimaal zes weken na de geboorte met het geven van een (fop)speen. Je baby heeft dan voldoende zuigtechniek ontwikkeld en de borstvoeding is voldoende op gang gekomen (Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten).
Mocht je na een tijdje overwegen om je baby met de fles te voeden en een speen aan te schaffen, dan is de NurtureGoods speen een ideale optie voor je baby. Deze ultrazachte speen is flexibel, en lijkt met het spiraalvormig design meer op de borst. De comfortkussentjes en de natuurlijke vorm van de speen zorgen voor een natuurlijk aanleggen en dat borst- en flesvoeding gemakkelijk kunnen worden gecombineerd.
Relax, mama!
Elke baby is anders. Gun jezelf de tijd om je kleine te leren kennen en uiteindelijk zal je alle signalen en huiltjes precies kunnen herkennen. Belangrijk is dat je zelf ontspannen blijft, en dan komt het vanzelf goed met je baby. Voor je het weet gaat hij puberen en verlang je weer naar vroeger.