Overslaan naar hoofdinhoud

We namen je eerder al mee in de wereld van de luiers. In deze blog borduren we daarop voort en gaan we het hebben over hydrofiele luiers. Maar hoewel de naam anders doet vermoeden… het zijn geen echte luiers. Hydrofiele luiers, of liever gezegd doeken, zijn dé multifunctionele doeken die je niet meer kan missen. Geloof ons, straks zweer je erbij!

Wat zijn hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken zijn grote vierkante doeken gemaakt van katoen of bamboe die veel water kunnen opnemen. Voorheen zag je ze alleen in het wit, maar je kan ze nu in allerlei kleuren en printen krijgen. Vroeger, voordat de wegwerpluiers uitgevonden waren, werden de hydrofiele doeken gebruikt als luiers, vandaar dat je de term hydrofiele luiers nog veel voorbij ziet komen. Tegenwoordig heeft men een hele reeks nieuwe doeleinden bedacht voor de hydrofiele luier. En daar sluiten wij ons volledig bij aan, want er zijn weinig dingen waarvoor je de doek niet kan gebruiken. 

Waarvoor gebruik ik hydrofiele doeken?

Als je het ons vraagt… kan je het zo gek niet bedenken! We hebben de meest handige toepassingen voor je op een rijtje gezet, maar schroom niet om je creativiteit de vrije loop te laten (en het ons dan vooral te laten weten).

Spuugdoek

Ideaal, zo’n grote slab. Of gebruik de doek om over je schouder te leggen als je je kleine wil laten boeren na de fles. 

Verschoonmatje

De hydrofiele doek is ideaal om over de verschoonmat te leggen. Mocht er iets fout gaan, dan neemt de doek het op en hoef je niet gelijk de hele hoes te wassen. Ook onderweg, wanneer je bijvoorbeeld je kleine moet verschonen op de achterbank van de auto, is de doek ideaal om de bekleding te beschermen.

Handdoek

Door de extreem absorberende werking van de hydrofiele doek is hij uitermate geschikt om als handdoek te gebruiken wanneer je kleine een lekker badje heeft gehad. Met de dunne stof kom je gemakkelijk tussen de vingers en de teentjes.

Dekentje

Vooral bij warm weer kan een hydrofiele doek heerlijk zijn voor je baby om onder te liggen. De stof is lekker luchtig en zo heeft je baby toch een fijn beschermd gevoel. 

Zonnescherm

De doek kan prima dienst doen als zonnescherm op de kinderwagen. Pas op dat je de kinderwagen niet helemaal afsluit, de temperatuur kan namelijk snel oplopen. 

Luier

Hoewel ze hier tegenwoordig nauwelijks meer voor gebruikt worden, zijn ze hier in eerste instantie natuurlijk wel voor gemaakt. Een prima duurzaam en goedkoop alternatief voor wegwerpluiers.  

Poetsdoek

Is je kleine niet zo klein meer? Gooi de doeken dan niet weg, maar bewaar ze om bijvoorbeeld mee te poetsen. Je kan ze gewoon wassen op 90 graden, dus vlekken gaan er als het goed is gewoon uit. Zijn absorberende krachten zullen je goed van pas komen tijdens de wekelijkse – of maandelijkse (we don’t blame you) – poetsbeurt. 

De doeken zijn dun en licht, dus je neemt ze gemakkelijk mee in de luiertas. Daardoor passen ze ook met veel tegelijk in de wasmachine en zijn ze snel droog. Was hydrofiele doeken eerst voor je ze gebruikt. Ze zullen er aanzienlijk zachter van worden en dat is wel zo fijn voor je kleine. Zorg dat je er genoeg aanschaft, want geloof ons, straks kan je niet meer zonder!

Bronnen:

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor? 13 tips. (z.d.). Geraadpleegd van https://www.hema.nl/inspiratie/baby/waar-gebruik-je-hydrofiele-doeken-voor

Wat zijn hydrofiele luiers en hoe gebruik je ze? (z.d.). Geraadpleegd van https://www.zwitsal.nl/inspiratie/zwangerschap/hoeveel-hydrofiele-luiers-heb-je-nodig.html