Overslaan naar hoofdinhoud

Bij het indalen gaat je baby de positie van de bevalling aannemen. Dit wil zeggen dat hij meer in je bekken zakt. Dit klinkt als een heel belangrijk moment van de zwangerschap en dat je misschien morgen al gaat bevallen. Geen zorgen, dat is (nog) niet het geval. Je lichaam reageert echter wel op het indalen van je baby en daar vertellen we je alles over in deze blog. Lees je met ons mee? 

Wat gebeurt er bij indalen?

De vorm van het hoofdje past precies in de bekkenbodem, daarom gaan baby’s in de laatste maanden (bijna altijd) met het hoofdje naar beneden liggen. En dit is natuurlijk de perfecte positie voor een bevalling. Het komt ook wel eens voor dat de baby met de billen in het bekken zakt, ook wel stuitligging genoemd (Kirsten, z.d.).

De stuitligging

Er is geen logische verklaring voor een stuitligging. Wel weten we dat dit vaker voorkomt bij een meerlingzwangerschap, of als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt of bij een afwijking in of aan de baarmoeder. We horen je denken: maar de baby ligt verkeerd om, wat nu? Het is nog mogelijk dat je baby spontaan draait in de juiste positie, alleen wordt dit vanaf week 36 steeds lastiger. Dit komt doordat de baby nog steeds groeit, maar de hoeveelheid vruchtwater afneemt. De baby krijgt hierdoor minder ruimte om vrij te bewegen. Ook kunnen ze in het ziekenhuis je baby proberen te draaien. Dit doen ze door je baby te begeleiden aan de buitenkant van je buik. Of je kan moxatherapie proberen. Daarover lees je meer in deze blog. Als dit lukt dan kan je op een natuurlijke manier bevallen. Lukt dit niet en blijft je baby in de stuitligging liggen? Dan is een keizersnede de meest gewenste en veiligste optie voor jou en je baby (De Verloskundige, z.d.).

Wanneer indalen? 

Ook hier geldt, iedere baby en ieder lichaam is anders. Maar meestal vindt het indalen plaats tussen week 30 en 38. Ook kan het voorkomen dat je baby pas indaalt tijdens het bevallen. Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan kan het zijn dat je strakkere buikspieren de baby eerder laten indalen. Is het niet jouw eerste zwangerschap? Dan heeft je baby meer ruimte in de buik gekregen en vindt de indaling pas later plaats (Zwangeren Portaal, z.d.-b).

Wat voel je? 

Omdat het proces geleidelijk gebeurt, kan het zomaar zijn dat het indalen aan je voorbij gaat. Maar dat geldt niet voor iedereen. Het indalen kan met negatieve en ook positieve effecten komen. 

Negatieve effecten 

Sommige vrouwen ervaren echter wel harde buiken of indalingsweeën. Dit uit zich vaak in een trekkende of stekende pijn in de liezen, vagina of onderbuik. Doordat je baby is gezakt naar je bekken geeft hij meer druk op de blaas, wat kan leiden tot meer toiletbezoeken. Andere vrouwen ervaren ook problemen met lopen doordat je baby druk geeft op je bekken, je kunt het gevoel krijgen dat je aan het waggelen bent. Wat kan helpen is een warm bad of een kruik om de ongemakken van het indalen te verminderen (Zwangeren Portaal, z.d.-b). 

Positieve effecten 

Om toch wat positiviteit in de zwangerschapsstrijd te gooien, kan je nu zwaaien naar kortademigheid en maagzuur. Door het indalen heeft je baby ruimte gemaakt voor je longen en maag (Zwangeren Portaal, z.d.-a). 

Nog even geduld

Het indalen van je baby is een voorbereiding voor de bevalling, maar dit zegt vaak niks over wanneer de bevalling plaatsvindt. Ga vooral door met wat je aan het doen bent en ontspan. Je baby komt wanneer hij moet komen, maar nog even geduld.

Bronnen:

 De Verloskundige. (z.d.). Stuitligging. de Verloskundige. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/173/stuitligging/

 Kirsten, P. |. (z.d.). Indalen – PUUR Geboortecentrum. Geboortecentrum. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://www.puurgeboortecentrum.nl/kennisbank/zwangerschap/indalen/

 Zwangeren Portaal. (z.d.-a). Indalingsweën. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/alles-over-ween/indalingsween

 Zwangeren Portaal. (z.d.-b). Wat er gebeurt tijdens het indalen van je baby. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/wat-er-gebeurt-tijdens-het-indalen-van-je-baby