Overslaan naar hoofdinhoud

In deze blog praten we over de innestelingsbloeding. Hierbij verlies je wat bloed doordat de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand heeft gehecht. Ook leggen we je uit wat de grote verschillen zijn tussen de  innestelingsbloeding en je menstruatie. Als je vroegtijdig je de innestelingsbloeding herkent, is de kans groot dat je al vroeg te weten komt dat je zwanger bent. Hoe je dit herkent, lees je hier. 

Wat is een innestelingsbloeding? 

Tijdens een innestelingsbloeding kan er een lichte doorbraakbloeding plaatsvinden. Dit gebeurt op het moment dat de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand hecht. Deze bloeding vindt normaal gesproken één of twee weken na de bevruchting van de eicel plaatst. Dit valt vaak samen met je geplande menstruatie. De bloeding kan een paar dagen aanhouden ​​(Walker, 2022).

Verschil innestelingsbloeding en de menstruatie 

De grootste verschillen zijn de hoeveelheid, kleur en de lichamelijke klachten. Innestelingsbloed is vergeleken met menstruatiebloed maar een paar druppels. De kleur van innestelingsbloed is vaak bruin of lichtroze en niet rood. Let tijdens het bloeden ook op je klachten. Merk je dat je misselijk bent, lichte krampen ervaart en vaak moet plassen? Dan duidt dit waarschijnlijk op een innestelingsbloeding. Voel je je toch niet goed en heb je twijfels over de bloedingen? Neem dan contact op met je huisarts (Walker, 2022). 

Kan ik gelijk een zwangerschapstest doen?

Ja, je kunt gelijk een zwangerschapstest doen. Toch raden we je aan om nog een paar dagen te wachten voor een extra betrouwbare uitslag. Een zwangerschapstest meet het hCG-hormoon in je urine. Deze waardes stijgen in het begin van de zwangerschap snel, waardoor je een positief resultaat zou moeten zien (Snell, 2009). Wil je meer lezen over hoe je het best een zwangerschapstest kunt doen? Lees dan deze blog.

Krijgt elke vrouw een innestelingsbloeding? 

Nee, niet elke vrouw krijgt met een innestelingsbloeding te maken. Deze bloedingen komen enkel voor bij 15-25% van de zwangere vrouwen.  Houd dit wel goed in de gaten, in sommige gevallen kan dit duiden op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap (Snell, 2009). 

Veel vrouwen hebben vaak nog niet het besef dat ze zwanger zijn tijdens de innestelingsbloeding. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent of je doorbraakbloedingen krijgt rond je geplande menstruatie, neem dan een zwangerschapstest af. Bij twijfels of vragen, neem dan contact op met je huisarts. 

Wil je weten hoe de innesteling precies in zijn werk gaat? Lees dan deze blog. 

Bronnen:

Snell, B. J. (2009, 12 november). Assessment and Management of Bleeding in the First Trimester of Pregnancy. Wiley Online Library. Geraadpleegd op 9 februari 2022, van https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/j.jmwh.2009.08.007

Walker, J. (2022, 11 januari). Wat je moet weten over innestelingsbloeingen. Clearblue. Geraadpleegd op 9 februari 2022, van https://nl.clearblue.com/ben-ik-zwanger/innestelingsbloedingen?gclid=CjwKCAiA6Y2QBhAtEiwAGHybPfdtUtpaYAEkS4CIaVa52GXCXPECuKxtY1S9kFMEJ112ji2X2cZAchoC4v8QAvD_BwE