Je baarmoeder is het begin van een nieuw leven of nieuwe levens. Tijdens de negen maanden van je zwangerschap is de baarmoeder een veilige haven voor je baby waar hij uitgroeit tot een klein mensje. We nemen je mee wat er met en in jouw baarmoeder gebeurt tijdens en na de bevalling. Want ook na de bevalling is je baarmoeder nog hard aan het werk. Wil je alle letterlijke ins & outs weten over je baarmoeder? Lees dan snel verder!
De eerste 14 weken in je baarmoeder
Je baarmoeder: een magisch apparaat dat voor nieuw leven zorgt. In de eerste veertien weken wordt het vlies waarin je baby groeit – ook bekend als de vruchtzak – gevuld met vocht uit jouw bloedsomloop. Dit is ook bekend als het vruchtwater. En dit vruchtwater komt vrij wanneer de bevalling op gang komt of je vliezen breken. Dit water kan als een vloedgolf uit de baarmoeder komen of beetje bij beetje naar buiten komen. Ook hier geldt: ieder lichaam is anders (De Verloskundige, z.d.).
Fundushoogte
De verhalen over de groei van je baby zijn vaak bekend, maar ook de groei van je baarmoeder is van groot belang. De groei van je baarmoeder wordt de fundushoogte genoemd. Tijdens de meting van de baarmoeder wordt vanaf het punt waar je linker- en rechterschaambeen samenkomen tot de rand van de baarmoeder gemeten. Maar waarom is dit belangrijk? Deze afstand is belangrijk voor de groei van je baby, maar ook geeft de meting weer hoeveel vruchtwater er in je baarmoeder zit. Aan de hand van deze informatie kan je verloskundige zien hoe de zwangerschap gaat en hoe je baby zich ontwikkelt (Zwangerenportaal, 2021).
Nageboorte en naweeën
Weeën, puffen, persen, een lach, een traan op herhaling en dan opeens ligt je baby in je armen. Je hebt zo hard gewerkt, maar het is nog niet helemaal voorbij. Nu moet alleen nog de placenta je lichaam verlaten. Gelukkig is dit een fluitje van een cent vergeleken met de bevalling. De placenta heeft de afgelopen negen maanden alles aan je baby gegeven wat hij nodig had. Maar als je baby eenmaal in je armen ligt en de navelstreng is doorgeknipt, speelt de placenta geen belangrijke rol meer. Nadat je bent bevallen krijg je nog te maken met naweeën, hier trekt je baarmoeder samen en komt de placenta los. Normaal gesproken komt de placenta er na een paar keer persen uit. Gebeurt dit niet? Dan kan de verloskundige je een oxytocine – ook bekend als een belangrijk zwangerschapshormoon – injectie geven. En heel soms komt er een operatie aan te pas om de placenta te verwijderen (Nutricia voor jou, 2021).
De weken na de bevalling
Je hebt een baby op de wereld gezet, dat is niet niks. Dus het is daarom ook meer dan normaal dat je nog tot ongeveer zes weken na de bevalling bloed verliest. Dit bloedverlies wordt ook wel vloeien genoemd. Je baarmoeder moet weer herstellen en zich naar de oude status vormen. Hierdoor kan het gebeuren dat er restanten van je baarmoederslijmvlies naar buiten komen. De reden van het vloeien kan ook komen doordat er een wond is ontstaan daar waar je placenta aan de baarmoederwand vastzat. Het bloed is helderrood en er zitten vaak grote stolsels bij. Je baarmoeder is zich aan het herstellen, schoonmaken en zich aan het voorbereiden voor de eerst opvolgende menstruatie. Dit hoort niet te stinken. Ddus doet dat het wel, Bel dan je verloskundige. Dan kan het zijn dat er een infectie is ontstaan of een stukje van de placenta is achtergebleven (Zwangerenportaal, 2020).
Als je vloeit dan…
Het is van groot belang dat je tijdens het vloeien niet in bad gaat, tampons gebruikt of sekst met penetratie. Hierdoor wordt de kans op infecties groter. Spring niet gelijk de sportschool in en doe rustig aan. Je lichaam is aan het herstellen en geef je lichaam hier ook de tijd voor. Probeer gezond te eten en doe regelmatig je beentjes omhoog. Slik je bloedverdunners? Meld dit aan de verloskundige zodat het vloeien goed in de gaten kan worden (Zwangerenportaal, 2020).
Bronnen:
De Verloskundige. (z.d.). Zwangerschapskalender. Geraadpleegd op 9 augustus 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/zwangerschaps-kalender/14
Nutricia voor jou. (2021, 11 mei). De nageboorte; de laatste fase van je bevalling. https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/bevalling/nageboorte/
Zwangerenportaal. (2020). Vloeien (lochia): hoelang bloedverlies na de bevalling? https://www.zwangerenportaal.nl/baby/de-kraamtijd/vloeien-lochia-hoelang-bloedverlies-na-de-bevalling
Zwangerenportaal. (2021). Fundushoogte. https://www.zwangerenportaal.nl/fundushoogte