Je baby is nog zo klein en kwetsbaar, dus we snappen heel goed dat een bad of douche voor jou en je kleine spruit onwijs spannend is. Maar met onze tips voelt je baby zich als een vis in het (bad)water. Tijdens de eerste levensmaanden is dagelijks badderen niet nodig. Hierdoor kan de huid van je baby uitdrogen en kunnen irritaties plaatsvinden. Daarom is één tot twee keer per week een bad of douche geven meer dan voldoende. Wel is het belangrijk om je kleine dagelijks te wassen, zo blijft hij lekker schoon en fris. Dus mama en papa: geniet van dit prachtig moment samen, want voordat je het weet zit tijdens de tienerjaren de badkamerdeur op slot!
De badderfrequentie
Beeld je in: dagelijks een heerlijk bad. Dat klinkt toch als een droom? Voor ons misschien wel, maar je baby dagelijks badderen wordt sterk afgeraden. Pasgeboren baby’s worden eigenlijk niet tot nauwelijks vies, daarom is één tot twee keer per week een bad voldoende. Je baby te vaak een bad of douche geven kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, met vervelende huidirritatie als gevolg. Wil je dit voorkomen of voelt de huid wat droog aan? Smeer je kleine in met badolie, babyolie of babycrème. Wel is het van belang dat je je kleine dagelijks eventjes opfrist met een washandje of babydoekje. Want ook jij vindt het fijn om fris de dag te beginnen of fris naar bed te gaan, toch? We willen niet op de feiten vooruit lopen, maar als je kleintje gaat tijgeren en kruipen is het wel gewenst om hem of haar dagelijks in bad te doen (Zwangeren Portaal, 2019)!
Het perfecte badmoment
Het is altijd even zoeken naar het juiste moment, want je hebt hier met twee agenda’s te maken. Die van de baby en die van de ouder. Erg belangrijk dat jij je op je gemak voelt, maar nog belangrijker: is je baby klaar voor een bad? Kijk en luister daarom goed naar je kleine. Is je baby wakker, opgewekt en een tijdje geleden gevoed? Dan is het groen licht en kan het badmoment beginnen. Het is van groot belang om je baby in bad te doen tussen de voedingen in, de kans is aanwezig dat hij gaat spugen bij een volle maag of onrustig wordt bij een lege maag (Zwangeren Portaal, 2019). Een bad in de avond kan helpen om je baby te laten ontspannen waardoor hij zal slapen als een roos (Praktijk de Wolk, z.d.). Maar ook hier geldt: iedere baby is anders. Ga daarom samen met je baby op zoektocht naar het perfecte badmoment.
Wat heb je nodig?
Leg alvast alles klaar wat je nodig hebt tijdens én na het badderen, zodat het badmoment veilig, vlot en plezierig verloopt. Een goede voorbereiding, is het halve werk. Laten we beginnen met het babybadje, een badthermometer (of jouw elleboog) en eventueel een waterspeeltje. Leg voor daarna een handdoek of hydrofiele doek, het aankleedkussen, schone luier, kleertjes en eventueel een crème of olie klaar (Praktijk de Wolk, z.d.). Tip van de dag: leg je kleertjes op de verwarming of een warme kruik. Naast dat het aangenaam kan aanvoelen, zorgt het er ook voor dat de lichaamstemperatuur van je baby niet gelijk daalt na het heerlijk warme badje (Grotenhuis, 2020). Neem ook de tijd en ervaar gaandeweg wat jij handig vindt om bij de hand te hebben. Zijn er onmisbare producten die jij nog gebruikt naast onze tips? Deel deze dan vooral met ons!
Het badje voorbereiden
Het badje kan snel afkoelen als de badruimte koud is. Laat daarom de ruimte op temperatuur komen, ongeveer 24 graden is ideaal. Spoel het babybadje schoon en laat ‘m vollopen met water. De perfecte temperatuur voor het badje is 37 graden. Dit kun je checken met de badthermometer of met je elleboog. Ja dat lees je goed, met je elleboog! Ellebogen zijn onwijs gevoelig en voelen daarom de warmte goed aan. Als de temperatuur van water en je elleboog gelijk is, dan is het watertemperatuur goed. Ga je kleine halen en veeg zonodig de billetjes schoon, het badplezier gaat dan eindelijk beginnen (Zwangeren Portaal, 2019)!
Het badmoment is eindelijk hier!
Na een hele voorbereiding kan je baby nu in bad. Het genietmoment gaat beginnen, maar let op: veiligheid staat hierbij voorop! Ondersteun altijd het nekje en zorg dat je en zorg dat je je baby met één hand vasthoudt (Zwangeren Portaal, 2019). Mieke Cotterink van VeiligheidNL adviseert ouders om zich niet te laten afleiden tijdens het badmoment. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zet je telefoon op stil: de rest van de wereld kan wel even wachten, eerst is het tijd voor jou en je baby om van het badje te genieten (Grotenhuis, 2020). Met je vrije hand was je het hele lichaam van je baby. Dit kan je doen met je handen of een zacht washandje. In de eerste levensmaanden van je kleine is het nog niet nodig om zeep te gebruiken. Mocht zeep toch je voorkeur hebben, ga dan voor producten die geschikt zijn voor baby’s. Sla geen plekje over en geef aandacht aan de huidplooien, knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksels, navel, achter de oren en tussen de vingers en tenen. Een bad tussen de vijf tot tien minuten is meer dan voldoende (Zwangeren Portaal, 2019). Praat, lach of zing tegen je baby en maak er een prachtig moment van samen!
Samen baden of douchen
Naast het veelgehoorde babybadje, kan je ook samen met je baby in bad of onder de douche. Voor veel ouders voelt dit als een erg veilig keuze, doordat je gelijk kan ingrijpen mocht er iets gebeuren. Naast de veiligheid, vinden veel ouders dit moment delen ook erg fijn en gezellig. Het huid-op-huid contact zorgt voor een sterke band tussen ouder en kind. Voel je je toch onzeker om met je kleine te baden of te douchen omdat je het gevoel hebt dat je baby uit je handen kan glijden? Hier zijn speciale douchehandschoenen voor ontworpen. Op deze manier kan je rustig wennen en zelfvertrouwen ontwikkelen voor dit momentje samen (Grotenhuis, 2020). Ouders, geniet! Of zoals het cliché tegeltje luidt: live, laugh, love!
Nog even afdrogen
We zijn er bijna, maar nog niet helemaal! Nog even je kleintje afdrogen en aankleden. Voordat je begint, willen we je alvast waarschuwen dat de kans heel groot is dat je baby het afdrogen als niet prettig ervaart. Probeer daarom met veel beleid je baby droog te deppen en niet te wrijven. Geef voldoende aandacht aan de huidplooitjes, anders kunnen er smetplekken ontstaan. De luier en de (warme) kleertjes kunnen aan, en we adviseren om tijdens de herfst- en wintermaanden ook om een mutsje op te doen (Zwangeren Portaal, 2019).
Het went, geloof ons!
De afgelopen zeven alinea’s worden in een mum van tijd onderdeel van je routine en is je baby in bad doen iets wat je gewoon even doet! Geef jezelf ook de tijd om eraan te wennen en vind ook je eigen handigheid erin. Wij proberen je richtlijnen te geven met onze kennis en expertise, maar jij bent degene die het moet uitvoeren. Maak het badmoment eigen en luister naar de behoeftes van alle partijen. Veel badplezier gewenst!
Bronnen:
Grotenhuis, L. T. (2020, 17 november). Hoe doe je je baby veilig in bad? Consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/veilig-in-bad
Praktijk de Wolk. (z.d.). Je baby in bad, 5 tips voor een ontspannen badmoment. Vroedvrouwenpraktijk De Wolk. https://www.vroedvrouwenpraktijkdewolk.be/praatkraam/je-baby-in-bad/
Zwangeren Portaal. (2019). Je baby in bad doen? Zo doe je dat! https://www.zwangerenportaal.nl/baby/verzorging/je-baby-in-bad-doen-zo-doe-je-dat